Sve | En

Uutiset

Julkaistu 3.12.2018

Sukelluskuvauksen PM-kilpailun voitti Pekka Tuuri

Pekka Tuuri on voittanut Sukelluskuvauksen PM-kilpailun 2018. Tämä on Tuurin kolmas PM-voitto. Kilpailun järjesti tänä vuonna Ruotsin sukellusliitto. Kilpailuun osallistui 24 kuvaajaa yhteensä 362 kuvalla. Suomesta mukana oli 6 kuvaajaa.

Kaikki tulokset ja parhaat kuvat löytyvät täältä .

Sukeltajaliitto onnittelee!


Julkaistu 26.11.2018

Sukelluskuvauksen SM-kilpailun tuloksia

Sukelluskuvauksen SM-kilpailuun saapui määräaikaan 1.11.2018 mennessä 170 kilpailutyötä 26 osallistujalta, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Kaikkiin sarjoihin tuli vähintään kolme työtä, joten ne voitiin arvostella. Allassarjaan, videosarjaan ja nuorten sarjaan tuli vähän kilpailutöitä, muihin sarjoihin tavanomainen määrä.

Vuoden sukelluskuvaksi valittiin Toni Rasinkankaan työ Crosslines, joka oli myös allassarjan voittaja. Tuomaristo kommentoi kuvaa näin: Kuvassa hyvä valo, urheilun tuntua ja eteenpäin menemisen meininkiä. Mustavalkoisuus toimii hienosti. Mahtavasti toteutettu kuva vapaasukeltamisen vapaudesta, jäntevyydestä ja urheilullisuudesta.

Tuomariston mukaan sukelluskuvauksessa on taas menty eteenpäin. Mukana oli useampia kuvia, jotka eivät loistaneet teknisesti, mutta joissa oli muuta sisältöä. Pääsarjoissa oli kuvissa runsaudenpulaa. Tuomaristo toivoo jatkossa runsasta osallistumista kilpailuun, ja etenkin nuorten sarjaan lisää kuvia. Tuomareina toimivat Pekka Tuuri ja Juhani Väihkönen.

Koko tuloslista löytyy täältä

Palkittuja kuvia voi katsella sukeltaja.fi Galleriassa ja videot tullaan viemään Sukeltajaliiton Youtube-kanavalle.

Onnittelut palkituille ja monet kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja tuomareille!

 


Julkaistu 21.11.2018

Nuorten uppopallon MM-kisatuloksia

Ensimmäiset nuorten (U21) uppopallon MM-kisat pelattiin Saksan Oberhausenissa 14.–18.11. Miesten sarjan voitti Kolumbia, hopealle sijoittui Saksa ja pronssille Turkki. Naisten sarjan voitti Turkki, hopeaa sai Kolumbia ja pronssia Saksa. Suomen miesten joukkue sijoittui 7. sijalle.

Mitalisijat vallanneet maat olivat pelillisesti selvästi edellä muita. Suomi hävisi selvin luvuin Kolumbialle ja Turkille. Uppopallossa joukkueiden tasoero näkyy herkästi suurena maalierona. Tanskan (4-1) sekä Ruotsin (6-0) kanssa peli oli tasaisempaa, mutta silti joukkueella riittää kirittävää ensi vuoden PM-kisoja ajatellen. Joukkueelle suurin pettymys oli Ruotsi-ottelu, jossa naapurin kaksi aikaista maalia pakottivat Suomen riskinottoon, joka sitten näkyi isona maalierona omassa päässä. 

Kasassa oli nuori joukkue, keski-iältään vain 18,1 vuotta. Joukkueesta ensi kaudeksi vain kaksi poikaa tulee yli-ikäiseksi. Kaksi Suomen pelaajista, joista toinen joukkueen ainoa tyttö, olivat ainoastaan 15-vuotiaita eli edustusvuosia U21:ssä on kosolti edessä. 

– Oberhausen oli oppireissu, jossa sai käsityksen, mitä kansainvälisillä areenoilla menestyminen vaatii. Seuraava kansainvälinen koitos on ensi vuoden PM-kisat. Töitä pitää tehdä, mutta Tanska ja Ruotsi ovat iskuetäisyydellä, toteaa U21-valmentaja Jani Mäkinen.

Viralliset kisasivut

 


Julkaistu 1.11.2018

Seuratuen hakuaika alkaa 12.11.2018 - aloita valmistelut ajoissa!

Seuratuen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten liikunnan harrastamista sekä monipuolistaa organisoidun liikunnan harrastusmahdollisuuksia.

Seuratuki avautuu haettavaksi Suomisport-palvelussa 12.11. Hakuaika päättyy 14.12. kello 16.15.

Aloita hakemuksen valmistelu jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen hakuajan alkua. Tee seuraavat toimenpiteet HETI:

  • Kirjaudu Suomisportin käyttäjäksi ja luo seura Suomisportiin.
  • Tilaa yhdistysrekisteriote, josta ilmenee hakijan viralliset nimenkirjoittajat. Se tarvitaan hakemuksen pakolliseksi liitteeksi.
  • Valmistele kehittämishanketta huolellisesti. Varaa aikaa.
  • Lue tiivistelmä hakuohjeista täältä.
  • Lue tarkat hakuohjeet ministeriön verkkosivuilta.
  • Hanki sparrausapua. Nuorisopäällikkö (heli.halava at sukeltaja.fi) ja koulutuspäällikkö (mika.rautiainen at sukeltaja.fi) neuvovat hakemuksen tekemisessä.
  • Aloita heti!

Tee hakemuksesi ajoissa, älä jätä sitä viimeiseen hakupäivään. Sähköistä hakemusta voi tehdä hakuajan puitteissa luonnoksena. Kun hakemuksesi on valmis, lähetät sen hakemuksena eteenpäin.


Julkaistu 22.10.2018

Syyskokousuutisia

Sukeltajaliiton syyskokous pidettiin lauantaina 20.10.2018 Tampereella Pirkanmaan Pelastuslaitoksen keskuspaloasemalla. Syyskokousta isännöi 30-vuotisjuhlaansa viettävä Tampereen Palolaitoksen Sukeltajat ry.

Ennen virallista kokousta juhlistettiin kesällä räpyläuinnin maailmanmestaruuden 1500 metrin matkalla voittanutta Terhi Ikosta mitalikahveilla. Palomieskuoro Tulikukot esiintyi tilaisuudessa. Terhi Ikoselle luovutettiin Sukeltajaliiton hopeinen ansiomerkki ja hänen valmentajansa Antero Hammar ja Petri Tiitola vastaanottivat Liiton pronssiset ansiomerkit. Räpyläuinnin valmennustoiminnassa vuosikymmenet vaikuttanut Kalevi Turkka vastaanotti muistotaulun.

Eija Alaja Suomen Olympiakomiteasta ja Tuula Honkala Riihimäen Urheilusukeltajista kertoivat Tähtiseura- ohjelmasta ja Nokian Urheilusukeltajat ja Sukellusseura Simppu vastaanottivat Tähtimerkit. Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen kertoi ajankohtaisista asioista ja valotti Liittoon kuulumisen hyötyjä. Sukeltajaliitto on mukana Nenäpäivä-keräyksessä, ja kokousväestä otettiin Nenäpäivä-kuva. Viralliset kokousedustajat saivat Nenäpäivä-nenät mukaansa, ja seuroja kannustetaan olemaan aktiivisia ja hyödyntämään Nenäpäivää oman toimintansa markkinoinnissa ja hyvän jakamisessa.

Palkitsemisia

Palopäällikkö Jyrki Paunila ja Tampereen Palolaitoksen Sukeltajien puheenjohtaja Markku Savilahti jakoivat sukelluskouluttaja Erno Olkkoselle Sukeltajaliiton hänelle esittämän Suomen Palopäällystöliiton ansiomitalin hänen mittavista ansioistaan erityisesti Vapepa-sukellustoiminnassa ja sen kehittämisessä.

Sukeltajaliiton sukelluskalastusvaliokunnan puheenjohtajaa Antti Olinia muistettiin Liiton pronssisella ansiomerkillä.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto jaettiin Turun perinteikkäälle Aurajoen puhdistustempaus sukeltaen -tapahtumalle. Palkintoa vastaanottamassa olivat tapahtuman puuhamies Jouko Moisala ja Miro Aarnio Aboa Aquanautsista.

Riku Verkkomäkeä muistettiin pitkästä työurasta Liiton tehtävissä. Hänellä tulee vuoden vaihteessa 20 vuotta täyteen Liiton palveluksessa.

Viralliset asiat

Kokous hyväksyi esityksen vuoden 2019 toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi. Hallitukseen valittiin uusia jäseniä erovuoroisten tilalle seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Tero Lehtonen Hämeenlinnasta valittiin yksimielisesti jatkamaan Liiton puheenjohtajana; muita ehdokkaita ei ollut. Hallituksen jäseniksi valittiin Ari-Pekka Hakulinen Savonlinnasta (uusi), Kimmo Korja Jyväskylästä ja Tuomo Palevaara Riihimäeltä (uusi). Muita ehdokkaita ei ollut. Hallituksessa jatkavat kauden 2019 Jorma Thessler Rovaniemeltä, Susan Wallenius Hämeenlinnasta, Sami Järvinen Espoosta ja Jorma Poikolainen Hyvinkäältä.

Liiton tilintarkastajaksi tilikaudelle 2019 valittiin Hannu Sohlman, KHT Pricewaterhouse Coopers Oy ja varatilintarkastajiksi Pricewaterhouse Coopers Oy, tilintarkastusyhteisö. Liiton toiminnantarkastajaksi tilikaudelle 2019 valittiin Jyrki Lukkarinen ja varatoiminnantarkastajaksi Markku Leinonen.

Tulevat vuosikokoukset

Kokoukselle annettiin tiedoksi vuoden 2019 vuosikokousten ajankohdat. Kevätkokous pidetään Kotkassa Merikeskus Vellamossa 6.4.2019. Syyskokous pidetään Helsingissä 5.10. Sukellusseura H2O viettää tuolloin 40-vuotisjuhliaan ja isännöi kokousta.

Seuratuen haku alkaa

Seurojen edustajia muistutettiin, että Seuratuen hakuaika on tänä vuonna 12.11.–14.12. Seuroja kannustetaan olemaan aktiivisia ja olemaan yhteydessä Liiton toimistolle Heli Halavaan tai Mika Rautiaiseen, jotka ohjaavat seuroja hakemusten tekemisessä.

Kokous sai myös tiedon Liiton entisen puheenjohtajan Ilpo V. Salmen poismenosta. Ilpo V. Salmi toimi Liiton puheenjohtajana vuosina 1966-1971.

Kokouksen jälkeen paloaseman ruokalassa oli tarjolla lounasta ja kokousväki pääsi esittelykierrokselle paloasemalle sekä tutustumaan sen museoon. Tampereen Palolaitoksen Sukeltajat esitteli nuorisotoimintaansa paloaseman altaalla. Lämminhenkistä Tampereen Palolaitoksen Sukeltajien 30-vuotisjuhlaa vietettiin Kaupinojan saunalla, ja suurin osa vieraista uskaltautui kastautumaan myös 9-asteiseen järviveteen.


Kaikki uutiset »


Hydra. Videosarjan voittaja Sukelluskuvauksen SM-kilpailussa 2018.

Janne ja Axel Lievonen

Katso lisää videoita