Uutiset

Julkaistu 9.7.2021

Toimisto kesälomalla

Sukeltajaliiton toimisto on suljettuna 12.7.-1.8. Hyvää sukelluskesää!


Julkaistu 1.7.2021

Iso-Melkuttimen käyttöoikeussopimus uudistettu

Lopella sijaitsevan Iso-Melkuttimen sukelluspaikan käyttöoikeussopimus on uudistettu. Edellinen määräaikainen sopimus päättyi viime vuoden lopussa. Alueen vuokralaisena jatkaa Riihimäen Urheilusukeltajat ja vuokranantajana alueen maanomistaja Metsähallitus. Sopimus koskee sukelluspaikan rakenteita ja tien käyttöä, sillä maastossa liikkuminen ja sukeltaminen ovat jokamiehenoikeuksien piirissä.

Uudistettu sopimus allekirjoitettiin kesäkuun lopussa ja on voimassa vuoden 2030 loppuun. Sopimus koskee järven luoteisrannassa sijaitsevaa aluetta, jonne rakennettiin varustetasanne ja portaat sukellusseurojen yhteistyönä vuonna 2011. Alueen viereen tuotiin myöhemmin puucee, jonka huollosta vastaa Lopen kunta.

– Vaikka RiUSuk hallinnoi sopimusta ja pitää huolta rakenteista, mainitaan sopimuksessa nimenomaisesti, että rakenteet ovat yhä kaikkien sukeltajien vapaassa käytössä, kertoo seuran puheenjohtaja Vili Mononen.

Kunnioita luontoa pinnalla ja pinnan alla

Sukelluspaikka on nykyisin erittäin vilkkaassa käytössä. Sopimusneuvotteluja Metsähallituksen kanssa RiUSukin puolesta käynyt seuran hallituksen jäsen Teemu Virtanen toivookin, että sukeltajat ja muut alueella vierailevat muistaisivat kunnioittaa alueen arvokasta luontoa sekä pinnan päällä, että sen alla.

– Ei jätetä roskia luontoon eikä myöskään viedä pinnan alle sinne kuulumattomia esineitä. Esimerkiksi veden alle ”sukellusnähtävyyksiksi” viedystä koristekrääsästä ja muusta roinasta liukenee ajan saatossa veteen muovia ja raskasmetalleja, Virtanen muistuttaa.

Myös tulenteko edellyttää aina maanomistajan lupaa. Tuore käyttöoikeussopimus antaa kaikille sukeltajille yhtäläiset oikeudet käyttää varustetasannetta varusteiden pukemiseen ja viereistä aluetta sukellustoimintaa palvelevaan pysäköintiin.

– Viime aikoina on yleistynyt telttailu aivan sukelluspaikan vieressä. Jokamiehenoikeudet eivät sitä kiellä, mutta kaikkien sukeltajien etu olisi, että leiriytyminen tapahtuisi silti erillisellä alueella parin sadan metrin päässä sijaitsevan Lepakkolaavun vieressä, Teemu Virtanen toivoo.

Tien kunnostus etenee

RiUSuk on saanut kevään aikana useita yhteydenottoja Melkuttimen sukelluspaikalle johtavan tien huonosta kunnosta. Seuran puheenjohtajan Vili Monosen mukaan tien kunnostuksesta aloitetaan keskustelut sen omistajan kanssa nyt, kun sopimus sukelluspaikan käyttöoikeuden jatkumisesta on saatu varmistettua.

– Suurimman osan tiealueesta omistaa Riitalan yhteismetsä, jonka kanssa on aiemminkin sovittu pahimpien monttujen paikkaamisesta tien pääasiallisten käyttäjien eli sukeltajien kustannuksella. Lisäksi tien loppuosan kunnostuksesta on jo sovittu tuoreessa käyttöoikeussopimuksessa, koska tienpätkän omistaa Metsähallitus, Mononen selventää.

RiUSukin edustajat viestittävät, että sukellusseurojen, yksittäisten sukeltajien ja sukelluskoulutusta tarjoavien yritysten rahallinen tuki tien kunnostamiseen on jälleen tervetullutta. Kunnostuksen rahoitukseen halukkaat tahot voivat ottaa yhteyttä Teemu Virtaseen, teemu.virtanen at riusuk.net.

Puomi rajoittamaan turhaa liikennettä Melkuttimelle

Metsähallitus on ilmoittanut jo pari vuotta sitten, että Iso-Melkuttimen rantaan johtavan tien liikennettä rajoitetaan tulevaisuudessa puomilla. Puomi on määrä asentaa tien loppupäähän lähelle sukelluspaikalle johtavaa risteystä. Puomilla on tarkoitus suitsia asiatonta liikennettä ranta-alueelle.

RiUSukin Vili Monosen mukaan puomin asennusajasta ei toistaiseksi ole tietoa. Puomi ei kuitenkaan estä sukellusharrastusta palvelevaa autoliikennettä rantaan saakka.

– Tuoreessa käyttöoikeussopimuksessa on erikseen sovittu, että sukeltajien liikenne turvataan varustamalla puomi koodilukolla tai vastaavalla järjestelmällä. Koodi annetaan kaikkien halukkaiden sukeltajien käyttöön ja se vaihdetaan noin kerran vuodessa, Vili Mononen kertoo.

Riihimäen Urheilusukeltajat tiedottaa sukellusyhteisölle puomin asentamisesta, kun asia tulee Metsähallituksen puolelta ajankohtaiseksi.

Iso-Melkuttimen Facebook-sivut


Julkaistu 28.6.2021

Ojamo-päätös vahvistettu

Lohjan kaupunginhallitus on vahvistanut Lohjan vetovoimalautakunnan aikaisemman päätöksen 26.5.2021 Ojamon kaivoslammen sukellustoiminnan laittamisesta uudelleenhakuun.

Linkki pöytäkirjaan


Julkaistu 15.6.2021

Onko vakuutuksesi kunnossa?

Olemme saaneet jäsenistöltä ilmoituksia DAN Europen lähettämästä kehotuksesta uusia vakuutus, vaikka se on ollut voimassa. DANin antaman tiedon mukaan järjestelmässä on ollut virhe, jota korjataan.

Voit tarkistaa kirjautumalla sukeltaja.fi jäsensivustolle, onko Sukeltajaliitto - DAN Europe -sukeltajavakuutuksesi voimassa ja ottaa vakuutuksen tarvittaessa. Jokaisella on hyvä olla sukeltajavakuutus, ja se on hyvä ottaa viimeistään nyt aktiivisimman sukelluskauden alkaessa.

Tutustu Sukeltajaliitto - DAN Europe -sukeltajavakuutukseen


Julkaistu 3.6.2021

Ehdolle Sukeltajaliiton hallitukseen

Jos sinulla on kiinnostusta sukellusharrastuksen ja -turvallisuuden edistämiseen, sukelluksen kehittämiseen urheilulajina ja liikuntamuotona sekä ajatuksia ja näkemyksiä Sukeltajaliiton toiminnan kehittämisestä, olet oikea henkilö hakeutumaan näköalapaikalle Sukeltajaliiton hallitukseen. Tärkein kriteeri, kuten sukeltamisessa ylipäänsä, on halu ja innostus tehdä yhdessä!

Hallitustyö tarjoaa erittäin mielenkiintoisen näköalapaikan sekä sukeltamiseen lajina että laajemminkin suomalaisen urheilun kehittämiseen keskusjärjestötasolla. Tehtäviin valituilla on erinomainen mahdollisuus verkostoitua, ja heillä on keskeinen rooli sukelluksen eri osa-alueiden kehittämisessä.

Sukeltajaliiton toimintasäännön mukaan hallituksen kokoonpano on puheenjohtaja ja 6–8 jäsentä. Syyskokous päättää hallituksen jäsenten kokonaismäärän. Hallituspaikka (mukaan lukien puheenjohtaja) on kaksivuotinen. Hallitus kokoontuu muutaman kerran vuodessa fyysisesti ja muuten etäyhteyksin.

 

Ehdollepanotoimikunta

Hallitukseen valitaan uusia jäseniä erovuorossa olevien tilalle syyskokouksessa 16.10.2021. Jotta hyvät ja kyvykkäät kandidaatit varmasti löydetään, Liiton kevätkokous asetti 17.4.2021 toimikunnan ehdokkaiden etsimiseksi. Toimikuntaan kuuluvat:
Antti Ellonen (Sukellusseura H2O ry, Helsinki)
Ari-Pekka Hakulinen (Savonlinnan Urheilusukeltajat ry, Savonlinna)
Tuomo Palevaara, (Riihimäen Urheilusukeltajat ry, Riihimäki)
Janne Tuomikko (Joensuun Urheilusukeltajat ry, Joensuu).

Ehdollepanotoimikunnan tehtävänä on varmistaa hallitustyöskentelyn sujuva jatkuminen ja se, että ehdokkaita hallituksen avautuviin paikkoihin saadaan riittävän monta.

Ehdollepanotoimikunnan jäsenet saattavat lähestyä sinua tai seuraasi ja tiedustella ajatuksiasi tai kiinnostustasi hallitustehtäviin. Älä kuitenkaan jää odottelemaan yhteydenottoa, vaan lähetä sähköpostia, tartu puhelimeen tai nykäise ehdollepanotoimikunnan jäsentä räpylästä.

Ehdotuksia mahdollisista uusista hallituksen jäsenistä voivat tehdä sekä seurat että yksittäiset seuralaiset ja Liiton yhteisöjäsenet. Tiedot jäsenehdokkaista voi toimittaa joko ehdollepanotoimikunnan jäsenille tai suoraan Liiton toimistoon. Varsinainen ehdolle asettuminen tapahtuu ehdokaslomake täyttämällä.

Ennakkoilmoittautuminen ei ole ehto hallituksen jäseneksi hakeutumiselle. Ehdolle voi asettua vielä syyskokouksessakin. Mutta mieluusti kuulisimme sinusta jo ennakkoon!

 

Sukeltajaliiton hallitus tällä hetkellä vastuualueineen

Puheenjohtaja
Tero Lehtonen, koulutus, talous, Sukeltaja-lehden päätoimittaja

Hallituksen jäsenet
Markus Aarnio, turvallisuus, Vapepa-toiminta
Matti Eronen, materiaalityö, ensiapukoulutus
Ari-Pekka Hakulinen, varapuheenjohtaja, tekniikkasukellus, kaivossukellus
Janne Kaasinen, sukellusurheilu, Vapepa-toiminta
Mari Marjakuusi, antidopingtyö, tiedesukellus
Tuomo Palevaara, varapuheenjohtaja, nuorisotoiminta, kestävä kehitys
Jorma Poikolainen, erityisryhmien sukellus, käännöstyöt

Hallituksen jäseniä ei haeta suoraan tietylle vastuualueelle, vaan hallitus päättää vastuualuejaosta aina järjestäytymiskokouksessaan tammikuussa, kun se myös valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajat.

 

Sukeltajaliiton hallituksessa jatkavat kauden 2022 seuraavat hallituksen jäsenet

Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen, Hämeenlinnan Sukeltajat, Hämeenlinna
ja jäsenet
Ari-Pekka Hakulinen, Savonlinnan Urheilusukeltajat ry, Savonlinna,
Tuomo Palevaara, Riihimäen Urheilusukeltajat, Riihimäki,
Janne Kaasinen, Lahti, Liiton henkilöjäsen


Syyskokouksessa 2021 erovuorossa ovat seuraavat hallituksen jäsenet

Markus Aarnio, Liiton henkilöjäsen, Vantaa
Matti Eronen, Sukellusseura Vesihiisi, Varkaus
Mari Marjakuusi, Sukellusseura H20, Helsinki
Jorma Poikolainen, Liiton henkilöjäsen, Hyvinkää.

Erovuorossa oleva voidaan valita uudelleen.


Täytä lomake tästä linkistä ja asetu ehdolle

Tiedot ehdokkaista julkaistaan koosteena Sukeltajaliiton verkkosivuilla, jotta seurojen hallitukset voivat valmistella omat päätöksensä ennen syyskokousta ja vaalia.


Tiedustelut ja yhteydenotot:

Sukeltajaliiton toimisto, office at sukeltaja.fi, p. 09 3481 2258
Antti Ellonen, antti.ellonen at sukeltaja.fi, p. 040 527 2599
Ari-Pekka Hakulinen, ari-pekka.hakulinen at sukeltaja.fi, p. 040 635 9166
Tuomo Palevaara, tuomo.palevaara at sukeltaja.fi, p. 050 516 3966
Janne Tuomikko, janne.tuomikko at sukeltaja.fi, p. 050 300 2065

 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita