Uutiset

Julkaistu 29.9.2022

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus piti 28.9. Teams-kokouksen.

Talouden kanssa oltava tarkkana

Hallitus valmisteli syyskokousasioista ja päätti ensi vuoden budjetista, josta Liiton syyskokous 8.10. päättää. Haasteellinen maailmantilanne, voimakkaasti ja ennalta-arvaamattomastikin kohoavat kustannukset saivat hallituksen arvioimaan Sukeltaja-lehden jatkoa tarjouspyyntökierroksen jälkeen. Hallitus päätyi siihen, että Sukeltaja-lehti ilmestyy ensi vuonna samalla toimitusprosessilla toteutettuna kuin nytkin, mutta ainoastaan sähköisenä versiona. Paperin hinta on tänä vuonna noussut ennätysvauhtia, ja posti on ilmoittanut suurista hinnankorotuksista, joten hallitus arvioi nyt olevan oikea hetki lopettaa paperilehden painaminen. Lehti tulee jatkossakin olemaan tärkeä jäsenetu, ja se tulee ensi vuonna ilmestymään sähköisenä nykyisen neljän lehden asemesta viidesti.

Liiton puheenjohtaja-ehdokkaat esittäytyivät

Eilisen hallituksen kokouksen jälkeen järjestettiin Teamsin välityksellä puheenjohtaja-ilta, jossa Liiton puheenjohtajaksi ehdolle asettuneet Niklas Bäckström, Mikael Tyven ja Harri Nieminen esittäytyivät ja kertoivat ajatuksistaan Liiton toiminnan kehittämiseksi. Jäsenillä oli mahdollisuus esittää heille kysymyksiä ja kuulla heidän ajatuksiaan. Puheenjohtaja-illoista on saatu hyvää palautetta ja uudelle puheenjohtajalle, kuka heistä tuleekaan valituksi, esitettiin toive puheenjohtaja-iltojen jatkumisesta. Mukana puheenjohtaja-illassa oli tällä kertaa noin 20 seuran edustaja.

Uutta koulutustoimintaa

Viime vuonna toimintansa aloittanut Sukeltajaliiton tiedevaliokunta järjestää ensimmäisen CMAS kortitukseen johtavan koulutuksensa Suomessa. Kyseessä on CMAS Freshwater Biology -kurssi, joka järjestetään  Siuntiossa lokakuun lopussa. Näin Sukeltajaliiton kurssitarjonta laajenee entisestään.

Syyskokoukseen tulee ilmoittautua viimeistään 3.10.

Syyskokoukseen tulee ilmoittautua ja toimittaa valtakirja viimeistään maanantaina. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan! Tarkemmat ohjeet kokouskutsussa.

Koulutustarvekysely tulossa

Vuosittain toteutettava ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen tarvekysely tullaan lähettämään seurojen puheenjohtajille, nuorisovastaaville ja koulutusvastaaville lähiaikoina. Saatujen vastausten perusteella suunnitellaan ja toteutetaan Liiton ohjaaja- ja kouluttajakoulutuksen tarjonta ja toteutukset vuodelle 2023.

Seuraava hallituksen kokous järjestetään 10.12. Hämeenlinnassa.Puheenjohtaja Tero Lehtonen, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Toiminnanjohtaja Sari Nuotio, sari.nuotio at sukeltaja.fi

Julkaistu 14.9.2022

Urheilijoiden opiskeluapurahaa haettavissa

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoidenopintoihin ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Apurahat lukuvuodelle 2022–23 ovat haettavissa syyskuun ajan. 

Opiskeluapurahalla halutaan edesauttaa tutkinnon suorittamista tukemalla urasiirtymävaiheessa olevien urheilijoiden kouluttautumista uuteen ammattiin sekä helpottamalla nuorten urheilijoiden siirtymistä jatko-opintoihin toisen asteen koulutuksen jälkeen. Opiskeluapurahan avulla voidaan myös rytmittää opintoja lukuvuoden aikana tai lukuvuosien välillä siten, että opiskelu tukee urheilutuloksen tekemistä. 

Täyden URA-apurahan määrä on 3000 euroa ja se maksetaan kahdessa osassa, joulukuussa 2022 ja maaliskuussa 2023. Apuraha voidaan myöntää myös puolikkaana koko lukuvuodeksi tai vain syys- tai kevätlukukaudeksi. 

Tarkempaa tietoa apurahan hakuun liittyen sekä linkki sähköiseen hakulomakkeeseen löytyy URA-säätiön nettisivulta: http://olympiakomitea.fi/urasaatio

Lisätietoa apurahan myöntämiskriteereistä: Opiskeluapurahan myöntämisperusteet lukuvuodelle 2022–23

Information på svenska: Grunder för beviljande av studiestipendium för läsåret 2022–2023

 


Julkaistu 13.9.2022

Sukelluskalastuksen Euro-Afrikan mestaruuskilpailut päättyneet

Sukelluskalastuksen Euro-Afrikan mestaruuskilpailut käytiin viikoloppuna Tunisian Bizertessä. Suomesta oli mukana kolmehenkinen joukkue: Matti Pyykkö, Severi Miettinen ja Sami Mikkola. Suomi sijoittui maana 11. sijalle. Paras suomalainen oli Matti Pyykkö sijalla 29. Tavoitteena ollut MM-kisapaikka ratkeaa myöhemmin.


Julkaistu 8.9.2022

Kutsu Sukeltajaliiton syyskokoukseen

Tervetuloa Sukeltajaliitto ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen!

Kokous järjestetään hybridikokouksena. Kokoukseen niin paikan päällä kuin etäyhteydellä (Teams) osallistuvilta vaaditaan ennakkoilmoittautuminen 3.10. mennessä.

Aika: 8.10.2022 klo 13.00
Paikka: Sporttitalo, Valimotie 10, 00380 Helsinki, 5 krs. Sininen aula

Ohjeita kokoukseen osallistumiseksi

  • Sekä paikan päällä että etäyhteydellä (Teams) kokoukseen osallistuvien tulee ilmoittautua etukäteen Liiton kalenterissa viimeistään 3.10.2022.
  • Ilmoittautuessa kirjaa lisätietoihin, osallistutko etänä vai paikan päällä. Kirjaa lisätietoihin myös, osallistutko vierailuun Suunnolla ennen kokousta.
  • Virallisen kokousedustajan tulee toimittaa valtakirja 3.10.2022 mennessä sähköpostilla: office@sukeltaja.fi.
  • Valtakirja tulee lähettää siitä sähköpostiosoitteesta, joka on ko. etänä tai paikan päällä osallistuvan kokousedustajan käytössä ja jonne henkilökohtainen kutsu kokoukseen etäosallistumiseksi ja/tai tarvittaessa sähköinen äänestyslinkki lähetetään.
  • Kyseinen sähköpostiosoite voi siis tarvittaessa toimia myös kokousedustajan käyttäessä äänioikeuttaan, mikäli kokouksessa tarvitaan suljettuja äänestyksiä. Sähköpostiyhteys on siis tarpeen olla käytössä kokouksen aikana.
  • Kokoukseen määräajassa ilmoittautuneille lähetetään osallistumiskutsu (Teams-linkki) ainoastaan siinä tapauksessa, että myös valtakirja on toimitettu määräajassa.

Ilmoittaudu syyskokoukseen kalenterissa

Jotta kokous saadaan vietyä läpi sujuvasti

  • päätösasioiden osalta, pyydämme jäseniä tutustumaan ennalta kokousmateriaaleihin huolellisesti
  • pyydämme, jos mahdollista, valitsemaan etäyhteydellä osallistuvaksi kokousedustajaksi henkilön, jolle etäyhteyksien avulla toimiminen on jo ennalta tuttua
  • etäosallistujille annetaan ennen kokouksen alkua ohjeet, miten toimitaan kokouksen aikana
  • mikäli on tarpeen äänestää (esim. henkilövaali), käyttävät sekä paikan päällä olevat että etänä osallistuvat samaa äänestystyökalua, eli jokaisella tulee olla valmius äänestää sähköistä työkalua käyttämällä esim. älypuhelimen kautta.

Valtakirja

Kokousedustajalla tulee olla asianmukaisesti täytetty valtakirja, joka siis pyydetään toimittamaan etukäteen edellä olevien ohjeiden mukaisesti. Sama henkilö voi valtakirjalla edustaa vain yhtä jäsenyhdistystä. Liiton kokouksessa jäsenyhdistystä voi edustaa vain henkilö, joka on kyseisen yhdistyksen jäsen. Yhteisöjäsenen kokousedustajalla tulee olla yhteisöjäsenen nimenkirjoittajan allekirjoittama valtakirja.

Ajankohtaiset asiat

Ennen virallisia kokousasioita kuullaan ajankohtaisista asioita sekä palkitaan ansioituneita. Myös Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto jaetaan ennen virallisen kokouksen alkua.

Kokousasioista

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Hallitusvaalissa valitaan erovuoroisten hallituksen jäsenten lisäksi Liiton puheenjohtaja. Erovuorossa olevat jäsenet löytyvät tästä uutisesta.

Hallituksen esitys vuoden 2023 toimintasuunnitelmaksi tullaan viemään syyskokouskansioon lähempänä kokousta www.sukeltaja.fi > Materiaalipankki > Hallinnolliset dokumentit > Syyskokous > 2022. Talousarvio vuodelle 2023 löytyy toimintasuunnitelman lopusta.

Kokouksen esityslistalla on henkilöjäsenen jäsenmaksu vuonna 2023. Jäsenmaksuista päätettiin jo kevätkokouksessa, mutta hallitus haluaa ottaa henkilöjäsenen osalta asian uudelleen käsittelyyn. Hallitus esittää: henkilöjäsenen jäsenmaksu vuodelle 2023 on 29 euroa. Henkilöjäsenen jäsenmaksun suuruus on 50 % tästä, kun henkilö liittyy uutena jäsenenä elo−joulukuun välisenä aikana.

Liiton ympäristöohjelmaan tehdyt päivitykset tuodaan myös kokouksen hyväksyttäviksi, kuten toimintasääntömme edellyttää.

Toivomme runsasta osanottoa Liiton syyskokoukseen. Tervetuloa mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan!


HALLITUS


Valtakirjaan merkityt viralliset kokousedustajat sekä syyskokoukseen kutsuttavat palkittavat toivotetaan ennen syyskokousta tervetulleiksi tutustumaan SUUNNON tuotantoon Vantaalle, Suunnon toimitiloihin.

Osoite on: Suunto Oy, Tammiston Kauppatie 7, 01510 Vantaa. Tapaamme Suunnolla la 8.10. klo 9:45, jotta Suunnon tuotannon esittely pääsee alkamaan klo 10. Esittelyyn on varattu aikaa 1,5 tuntia ja sen jälkeen siirrymme Pitäjänmäelle Sporttitalolle syyskokousta varten. Sporttitalolla on klo 12 alkaen tarjolla kevyttä lounasta ja mahdollisuus tutustua Liiton toimiston tiloihin. Syyskokous alkaa klo 13.

Ilmoittautuminen Suunnon vierailulle: kun ilmoittaudut Liiton kokoukseen Liiton kalenterissa, merkitse samalla lisätietoihin, mikäli aiot osallistua vierailukäyntiin Suunnolla. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Kokousmateriaalit löytyvät täältä

 

 


Julkaistu 5.9.2022

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus kokoontui 3.9. Helsingissä, osa osallistui etäyhteydellä. Ennen hallituksen kokousta järjestettiin ensi vuoden toimintaa koskeva suunnittelukokous etäyhteydellä yhdessä valiokuntien edustajien ja toimiston henkilön kunnan kanssa.

Liiton syyskokous Helsingissä Sporttitalolla 8.10.

Liiton hallitus valmisteli syyskokousasioita. Toivomme kokoukseen runsasta osanottoa, ja kokous tullaankin järjestämään hybridikokouksena eli siihen on etäosallistumismahdollisuus. Sujuvien järjestelyjen turvaamiseksi kokoukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Kokouskutsu ilmoittautumisohjeineen tullaan julkaisemaan Liiton kotisivuilla uutisissa tämän viikon kuluessa. Ennen syyskokousta viralliset valtakirjaan merkityt kokousedustajat kutsutaan Vantaalle Tammistoon tutustumaan Suunnon tuotantoon alkaen klo 10.00.

Ehdolle hallitusvaaliin

Liiton syyskokouksessa käydään hallitusvaali. Liiton puheenjohtaja ja kolme hallituksen jäsentä on erovuorossa. Mikäli hallitustyöskentely kiinnostaa, ole mielellään yhteydessä ehdollepanotoimikuntaan tai voit täyttää suoraan lomakkeen ehdolle asettumista varten Liiton kotisivuilla. Tehtäviin valituilla on erinomainen mahdollisuus verkostoitua, ja heillä on keskeinen rooli sukelluslajimme eri osa-alueiden kehittämisessä. Tällä hetkellä tiedossa olevat ehdokkaat esittäytyvät Liiton kotisivuilla.

Seurojemme puheenjohtajat saman pöydän ääreen

Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen kutsuu taas vuosikokouksen alla seurojen puheenjohtajat koolle. Seuraava puheenjohtajailta järjestetään ke 28.9. klo 19.00−21.00 Teamsin välityksellä. Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Aiheina on mm. Liiton hallitusvaali edessä, puheenjohtaja vaihtuu, uppopallon kehittämishanke, talouden haasteet seuroissa ja Liitossa sekä hankeavustus tulee taas.

Kutsu ja osallistumislinkki tullaan lähettämään puheenjohtajille sähköpostitse. Toki tilaisuuteen ovat tervetulleita osallistumaan myös mm. varapuheenjohtajat tai muu seuran hallinnon edustaja.

Liiton hankeavustusta jatketaan myös ensi vuonna

Liiton hallitus päätti hankeavustuksen jatkamisesta myös ensi vuonna. Liitto julkistaa hakuun vuodelle 2023 avustuksen, jota Liiton jäsenyhteisöt voivat hakea sellaisiin hankkeisiin, jotka palvelevat laajempaa sukellusyhteisöä kuin omaa seuraa.

Avustuksen suuruus on 1000 euroa ja se voidaan hallituksen päätöksellä jakaa myös useamman hankkeen kesken. Avustus saadaan käyttöön osoittamalla hankkeen todelliset kulut sen valmistumisen jälkeen. Talkootyötä itsessään ei voi laskea hankkeen kuluksi, mutta syntyneet kustannukset esimerkiksi hankituista tarvikkeista tai materiaaleista kyllä.

Asiasta tullaan tiedottamaan jäseniä syksyn kuluessa. Vuonna 2022 hankeavustusta myönnettiin Urheilusukeltajat ry:lle hylkyjen poijutukseen ja Riihimäen Urheilusukeltajat ry:lle Iso-Melkuttimen sukelluspaikan portaiden ja sukellusvarusteiden pukeutumistasanteen kunnostus- ja muutostöihin.

DAN Europe jatkaa vakuutuskumppaninamme, sukeltajavakuutuksesta syyskampanja

Sukeltajaliitto jatkaa yhteistyötä DAN Europen kanssa myös ensi vuonna. Tarjoamamme jäsenvakuutus ja kilpailulisenssit tulevat heidän kauttaan. Haluamme kiinnittää jäsenten huomiota vakuutusturvaan, ja tarjoamme nyt syyskaudella vakuutuksen ottaville sukeltajavakuutuksen edulliseen kampanjahintaan. Vakuutus on voimassa vuoden loppuun.

Uppopallo uuteen nousuun -hanke 2022-2024

Sukeltajaliitto sai kesäkuussa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 15 000 euron hankeavustuksen uppopallotoiminnan kehittämiseksi. Avustus saatiin erityisavustuksena valtakunnallisten lajiliittojen osaamisen kehittämiseen koronapandemian aiheuttamien haittojen korjaamiseksi lasten ja nuorten urheilussa -haussa.

Hankkeen tavoitteena on saada uppopallo uuteen nousuun Suomessa ja kasvattaa uppopallon vetovoimaa ja lajin harrastajamääriä. Haluamme luoda lajiin sellaista nostetta, että koronapandemian aikana lajin parista lähteneet lapset ja nuoret aktivoituisivat uudelleen ja palaisivat harrastamaan ja saisimme myös uusia harrastajia. Seurojen jäsenmäärissä on ollut laskua ja uppopallo tarjoaa mukavan ja edullisenkin väylän tulla mukaan sukelluksen harrastustoimintaan. Osaavat ja innostavat ohjaajat ja valmentajat ovat avainasemassa siinä, että seuroilla on tarjota laadukasta lasten ja nuorten uppopallon harrastustoimintaa, jonka pariin halutaan tulla. Haluamme kehittää nimenomaan lasten ja nuorten uppopallo-ohjaajien ja -valmentajien osaamista ja lisätä heidän motivaatiotaan toimia tehtävässä.

Täydennyskoulutus koulutusavustajaksi

Täydennyskoulutus koulutusavustajaksi -työpajan järjestämisohje on julkaistu Liiton sivujen Materiaalipankissa.
Koulutusavustajan tehtäviin liittyvä oppisisältö on lisätty ensimmäistä kertaa 30.5.2018 julkaistuun CMAS Three Star Diver -kurssin järjestämisohjeeseen. Tätä aikaisemmin suoritetun laitesukelluksen syventävän jatkokurssin sisältöön koulutusavustajan tehtävät eivät ole sisältyneet.

Täydennyskoulutus koulutusavustajaksi -työpaja on lisätty Liiton koulutuskalenterin vetovalikkoon, joten työpajoja voi alkaa järjestämään välittömästi. Myös työpajan Dyykki-materiaali on välittömästi käytössä. Järjestämisohjeessa mainitut Open Badge -osaamismerkit otetaan Sukeltajaliitossa käyttöön vasta myöhemmin tämän vuoden aikana. Täydennyskoulutus koulutusavustajaksi -työpaja on maksuton seuroille.

Seurasydän sykkii tänäkin syksynä

Sukeltajaliitto seuroineen on mukana Olympiakomitean ja lajiliittojen yhteisessä Seurasydän-kampanjassa. Seurasydän-kampanja liputtaa seuratoimintaa ja seuratoiminnan tuomaa yhteisöllisyyttä, jota sukellusharrastustoiminnassa mukana olleet ovat pandemian aikana kaivanneet. Kampanjan avulla toivotetaan nyt harrastajat takaisin seuroihin ja toivotetaan uudet jäsenet tervetulleiksi. Yhteisöllisyys on yksi suomalaisen seuratoiminnan kantavista voimista ja nyt ehkä tärkeämpää kuin koskaan. Seurasydän kuvastaa rakkautta omaa seuraa kohtaan ja kertoo siitä, mitä kaikkea hyvää seuran ihmiset ympärilleen luovat. Seurat eivät toimisi ilman ihmisiä, jotka ovat mukana täydellä sydämellään.

Kampanja huipentuu #seurapaitapäivään torstaina 27.9.2022. Kutsumme kaikki jäsenemme mukaan – laitetaan sukellus näkymään vahvasti tässä eri lajien yhteisessä kampanjassa!
#seurasydän

Seuraava hallituksen kokous järjestetään 28.9. Teams-kokouksena ennen puheenjohtajailtaa

Puheenjohtaja Tero Lehtonen, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Toiminnanjohtaja Sari Nuotio, sari.nuotio at sukeltaja.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita