Uutiset

Julkaistu 23.4.2019

Suomenennätyksiä räpyläuinnissa ja vapaasukelluksessa

Pääsiäisviikonloppuna kilpailtiin sukelluksen urheilulajeissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Räpyläuimari Essi-Maria Lillman Kouvolan Uimareista voitti kultaa 400 metrin bifins-uinnissa World Cupissa Aix en Provencessa, Ranskassa. Aika 3.57,09 on myös uusi suomenennätys.

Kilpailun kaikki tulokset löytyvät täältä.

Vapaasukelluksen allaslajien avoimet SM-kisat käytiin Espoossa. Kisoissa tehtiin useita kansallisia ja henkilökohtaisia ennätyksiä.

Kristian Mäki-Jussila teki uuden suomenennätyksen pituussukelluksessa ilman räpylöitä, 184 m. Mäki-Jussila voitti molemmat pituussukelluslajit, ja staattisen hengenpidätyksen suomenmestaruuden vei Mikko Niemeläinen.

Naisten sarjassa Janita Kulkula voitti pituussukelluksen ilman räpylöitä, ja Salla Hakanpää sekä pitusssukelluksen räpylöillä että staattisen hengenpidätyksen.

Kilpailun kaikki tulokset löytyvät täältä.

Lämpimät onnittelut voittajille!


Julkaistu 11.4.2019

Ensimmäinen suomenkielinen AIDA-tuomarikurssi toukokuussa

Jyväskylässä järjestetään 10.-12.5. ensimmäinen suomenkielinen vapaasukelluksen AIDA-tuomarikurssi. Tähän mennessä Suomessa on järjestetty vain yksi tuomarikurssi vuonna 2004. Kurssin pitää AIDA-tuomarikouluttaja Kimmo Lahtinen, joka on Pohjoismaiden ainoa tuomarikouluttaja.

Lahtinen toivoo kurssin lisäävän mahdollisuuksia järjestää enemmän kilpailuja ympäri Suomen.
- Nyt tuomareita löytyy lähinnä Etelä-Suomesta, ja se on rajoittanut kilpailujen järjestämistä. Jokaiseen kisaan tarvitaan kuitenkin vähintään kaksi tuomaria. Nykyisillä tuomareilla on saatu pidettyä vuosittain yleensä yksi syvyyskisa ja yksi allaskisa. Isompi tuomariporukka pystyisi järjestämään useammalla paikkakunnalla pienimuotoisia kisoja vaikka arki-iltaisin. Jos mielii pärjätä lajissa kansainvälisesti, pitää hankkia kilpailukokemusta, Lahtinen sanoo. 

Jyväskylän tuomarikurssi on E-tason kurssi, jolta tuomariura käynnistyy. Se antaa valmiudet toimia kansainvälisenä kilpailutuomarina AIDAn vapaasukelluskisoissa ympäri maailman. Pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä ja se, että on ollut mukana vapaasukelluskilpailuissa yhden kerran joko kilpailijana, turvasukeltajana, järjestäjäorganisaatiossa tai auttamassa järjestäjäorganisaatiota. 

Kurssilla on vielä muutama paikka vapaana, lisätiedot ja ilmoittautuminen.


Julkaistu 8.4.2019

Kevätkokousuutisia

Sukeltajaliiton kevätkokous pidettiin 6.4. Kotkassa, Merikeskus Vellamossa. Ennen virallista kokousta kunnioitettiin Liiton entisen puheenjohtajan ja kunniajäsenen Per Olov Prolle Janssonin muistoa hiljaisella hetkellä. Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen kertoi ajankohtaisista asioista.

Palkittuja

Kokouksessa jaettiin useita huomionosoituksia ja palkittiin Vuoden parhaat.

Vuoden räpyläuimari: Terhi Ikonen, Tampereen Urheilusukeltajat ry
Vuoden sukelluskalastaja: Antti Olin, Team Kampela ry
Vuoden vapaasukeltaja: Kristian Mäki-Jussila, Bothnia Gulf Divers -82 ry
Vuoden uppopalloilija: Elina Salmela-Marttila, Riihimäen Urheilusukeltajat ry
Vuoden Vapepa-sukeltaja: Tarja Kokko, Joensuun Urheilusukeltajat ry
Vuoden Vapepa-sukellusryhmä: Tampereen Vapepa-sukellusryhmä
Vuoden sukelluskouluttaja: Marko Niinistö, Sukellusseura Simppu ry
Vuoden norppaohjaaja: Zinaida Terho, Sammakot ry
Vuoden norppa: Santeri Saari, Urheilusukelluskerho Delfin ry
Vuoden norppaseura: Aboa Aquanauts ry
Vuoden seura: Tampereen Urheilusukeltajat ry
Vuoden sukeltaja: Markku Luoto, Nousu ry, Suomen meriarkeologinen seura ry

Sukeltajaliiton pronssisen ansiomerkin ja -mitalin saivat Tuomo Palevaara, Irmeli Tirronen, Jorma Poikolainen ja Minna Tammesvirta. CMAS P4-kortti luovutettiin Päivi Vaherille ja Jouko Laitiselle.

Vapepan Kymenlaakson maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Anne Vainio jakoi Vapepan myöntämiä ansiomerkkejä. Erikoisluokan pronssisen ansiomitalin saivat Sanna Puha ja Timo Ovaskainen ja Tapani Kallioniemi sai erikoisluokan kultaisen ansiomitalin.

Sukellusseura Simppu ry ja Riihimäen Urheilusukeltajat ry vastaanottivat ensimmäisinä Sukeltajaliiton jäsenseuroina aikuisliikunnan Tähtimerkit.

Sääntömääräiset asiat

Varsinaisessa kokouksessa esitettiin vuoden 2018 vuosikertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan lausunto ja päätettiin tilinpäätöksen vahvistamisesta. Tilivelvollisille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus. Vuoden 2020 jäsenmaksut vahvistettiin hallituksen esityksen mukaisesti:

Jäsenyhdistykset
• aikuiset 27,00 euroa (2005 tai ennen syntyneet)
• norpat 13,50 euroa (2006–2013 syntyneet)
• kuutit 0 euroa (2014 tai sen jälkeen syntyneet)
• rinnakkaisjäsen 0 euroa (jäsen, joka maksaa yhden seuran kautta Liiton maksun, voi olla rinnakkaisjäsenenä muissa seuroissa)

Muut
• henkilöjäsenen jäsenmaksu 27 euroa
• tukijäsen 1000 euroa
• yhteisöjäsen 100 euroa (Yhteisöjäsenen jäsenmaksu on 100 euroa ja sen lisäksi yhteisöjäsen maksaa jokaisesta henkilöstä, jonka haluaa liittää Liiton jäsenyyden piiriin, saman ikäryhmään perustuvan jäsenmaksun kuin seuratkin.)

Kokous päätti ehdollepanotoimikunnan asettamisesta. Ehdollepanotoimikuntaan valittiin:

Antti Ellonen, pj Helsinki
Ari-Pekka Hakulinen Savonlinna
Kimmo Korja Laukaa
Tuomo Palevaara Riihimäki
Markus Puumala Hämeenlinna

Ehdollepanotoimikunta valtuutettiin täydentämään kokoonpanoaan sääntöjen sallimaan maksimimäärään asti eli enintään yhdellä jäsenellä.

Kevätkokous sai tiedoksi Liiton hallituksen hyväksymät päivitetyt Liiton eettiset ohjeet, mutta ne tuodaan vahvistettavaksi vasta syyskokouksessa, koska tästä päätösasiasta ei oltu huomattu mainita kokouskutsussa Liiton sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Miniseminaari

Kokousväellä oli mahdollisuus tutustua Merimuseon näyttelyyn. Ohjelma jatkui miniseminaarilla, jossa kuultiin esitykset autonomisesta sukellusrobotista (Jouko Laitinen), Sukeltajaliiton ja Suomen meriarkeologisen seuran yhteistyöstä (Markku Luoto) ja saatiin esimakua ensi vuonna Merikeskus Vellamossa avautuvasta Ruotsinsalmi-suurnäyttelystä (Johanna Aartomaa).

Seuraavat vuosikokoukset

Kokoukselle tidotettiin seuraavien vuosikokousten ajankohdat. Sukeltajaliiton syyskokous ja Sukellusseura H20 ry:n 40-vuotisjuhla järjestetään 5.10.2019 Helsingissä. Sukeltajaliiton kevätkokous ja Sukellusseura Vesihiisi ry:n 50-vuotisjuhla järjestetään 4.4.2020 Varkaudessa.

Tiedotettiin myös, että Sukeltajaliiton Kasvu kannattaa -kasvuohjelmaan 2019-2020 voi ilmoittautua huhtikuun 2019 loppuun asti.

 

 


Julkaistu 28.3.2019

Sukeltajaliiton vuosikertomus 2018 on julkaistu

Sukeltajaliiton vuosikertomus 2018 on julkaistu. Vuosikertomus kertoo värikkäästi, mitä sukelluksessa, sukellusseuroissa ja Sukeltajaliiton toiminnassa tapahtui vuonna 2018. Vuosikertomus kannattaa linkittää seuran kotisivuille ja somekanaville, missä se toimii kiinnostavana katsauksena suomalaiseen sukellukseen monesta eri näkökulmasta.

Tutustu vuosikertomukseen.

Vuosikertomus esitellään Liiton kevätkokoukselle Kotkassa Merikeskus Vellamossa 6.4. Seurojen edustajia pyydetään ilmoittautumaan kokoukseen sukeltaja.fi Tapahtumakalenterissa. 1.4. mennessä ilmoittautuneille on varattu lounas.


Julkaistu 20.3.2019

Laitesukelluksen SM-taitokilpailut 28.9. Pieksämäellä

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry järjestää 28.9. Laitesukelluksen SM-taitokilpailut eli hallirallin. Seura kutsuu muut seurat mukaan mittelemään laitesukellustaitojaan.

Hallirallissa sukelletaan pareittain tehtävärataa, ja suoritetaan tehtävät mahdollisimman hyvin ja nopeasti. Tehtävät testaavat laitesukellustaitoja: tasapainotusta, varusteiden hallintaa, näppäryyttä, ongelmanratkaisukykyä, parityöskentelyä jne.

Viilaa laitesukellustaitosi huippuunsa ja lähde parisi kanssa haastamaan Suomen muut seurat.

Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan Sukeltajaliiton jäsenseurojen jäsenet sekä Sukeltajaliiton henkilöjäsenet, joilla on vähintään CMAS* kortti tai vastaava. Kisaan otetaan 1 pari/seura, yhteensä 15 paria.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen sukeltaja.fi Tapahtumakalenterissa.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita