Uutiset

Julkaistu 18.1.2022

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton uusi hallitus aloitti toimintakautensa 15.1.2022 kokouksella puheenjohtajansa Tero Lehtosen johdolla. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajiksi Ari-Pekka Hakulisen ja Hanna-Mari Talkan.

Hallitus vahvisti Liiton eri valiokuntien kokoonpanot ja liittokouluttajanimitykset vuodelle 2022. Urheiluvaliokunnan alla toimivat räpyläuinnin, sukelluskalastuksen, uppopallon ja vapaasukelluksen lajiryhmät. Päivitetyt tiedot löytyvät Liiton verkkosivuilta.

Liiton matkustusohje vuodelle 2022 vahvistettiin.

Painopisteenä tiedotus ja hyvinvoivat seurat

Vuoden 2022 painopisteiksi on määritelty tiedotus ja hyvinvoivat seurat. Liitolle perustetaan viestintätyöryhmä, jonka tarkoitus on tukea valiokuntia ja seuroja heidän viestinnässään. Kun seurat informoivat Liittoa tulevista tapahtumistaan ja koulutuksistaan, Liiton viestintää voidaan suunnata alueellisesti ja tällä tavoin tukea seuraa näkyvyyden saamisessa omalla alueellaan.

Ojamo

Lohjan kaupunginhallitus on kokouksessaan 10.1.2022 päättänyt päivittää sopimuksensa nykyisten maanvuokralaisten kanssa. Kokouksen pöytäkirja on luettavissa Lohjan kaupungin sivuilla.

Sukeltajaliiton tarjoamat edut Tähtiseuroille

Sukeltajaliitto tarjoaa Tähtiseuroilleen rahanarvoisia etuja. Etujen myöntämisen ehtoja on selkiytetty ja päivitetty. Tutustu Tähtiseuraetuihin täällä.

Liiton toimintasääntömuutos tulossa kevätkokouksen hyväksyttäväksi

Liiton syyskokous 16.10.2021 päätti hyväksyä hallituksen esityksen lähteä valmistelemaan jäsenmaksuperusteisiin muutosta, jolla mahdollistettaisiin edullisemmat jäsenmaksut syyskaudella liittyville uusille jäsenille sekä yli 75-vuotiaille. Hallitus valmistelee tarvittavaa sääntömuutosta. Mikäli kevätkokous 2022 hyväksyisi sääntömuutoksen, vuoden 2023 jäsenmaksut voitaisiin hyväksyä uusien sääntöjen mahdollistamalla tavalla.

Sääntömuutoksen yhteydessä tullaan ehdottamaan kirjausta, että jatkossa Sukeltajaliiton ympäristöohjelmaan tehtävät muutokset tuodaan Liiton kokouksen hyväksyttäväksi.

Sukeltajaliitto valmistelee liittymistä vakavien eettisen asioiden keskitettyyn kurinpitojärjestelmään. Tämän edellyttämät muutokset Liiton toimintasääntöön tuodaan Liiton kokouksen hyväksyttäväksi.

Hankeavustus

Sukeltajaliitto voi myöntää hankeavustusta sellaisille sukeltamista tai sukellusolosuhteita edistäville hankkeille, jotka hyödyttävät koko sukeltajayhteisöä. Hankkeen tulos tulee olla kaikkien sukeltajien käytettävissä ilman eri maksua tai vaatimusta kuulua johonkin tiettyyn yhteisöön. Tukea voi hakea minkä tahansa sukelluslajin hankkeeseen. Yksittäisen seuran tai rajatun piirin toimintaa edistäviin hankkeisiin tukea ei myönnetä.

Lue lisää hankeavustuksesta ja täytä hakulomake 31.1.2022 mennessä.
 

Kansainvälisiä luottamustehtäviä

Ville Lahikainen on nimetty jäseneksi CMAS:n sukelluskalastusvaliokuntaan ja Riku Riikonen on nimetty jäseneksi CMAS:n uppopallovaliokuntaan. Valiokuntakausi kestää neljä vuotta.

Sukeltajaliiton toiminnanjohtaja Sari Nuotio on valittu EUFin hallituksen jäseneksi ja hallituksen pääsihteeriksi. Kausi kestää kolme vuotta.

Vuoden parhaat

Vuoden parhaita 2021 voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella 31.1.2022 asti. Palkinnot jaetaan Liiton kevätkokouksessa 3.4. Tampereella. Palkittavaksi on tullut myös kaksi uutta kategoriaa, Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä sekä Vuoden kouluttaja.

Syyskokouksen isännöinti

Sukeltajaliiton syyskokous järjestetään lokakuussa. Onko seurallanne esim. vuosijuhla tai muu tilaisuus, jonka yhteyteen syyskokouksen voisi tuoda, jos koronatilanne sen sallii? Jos seuranne on kiinnostunut isännöimään syyskokousta, ota yhteyttä toiminnanjohtajaan sari.nuotio at sukeltaja.fi.

 

Seuraava hallituksen kokous järjestetään 5.3.2022.

Hallitus toivottaa jäsenilleen oikein hyvää alkanutta vuotta!

Puheenjohtaja Tero Lehtonen, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Toiminnanjohtaja Sari Nuotio, sari.nuotio at sukeltaja.fi

 


Julkaistu 17.1.2022

Sukeltaminen koronakorotuksen tai covid-19-infektion jälkeen

Työterveyslaitoksen 18.6.2020 julkaisemaan ohjeeseen pelastussukelluskelpoisuudesta koronavirusrokotuksen ja sairastetun covid-19-infektion jälkeen on 14.1.2022 lisätty osuus vesisukelluksesta. Vesisukelluskelpoisuuden ohje perustuu Sotilaslääketieteen keskuksen ohjeeseen. Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti työterveyshuolloille, mutta sitä voivat hyödyntää muutkin pelastussukelluksen parissa työskentelevät.

Myös harrastussukeltajien kannattaa tutustua ohjeeseen, sillä se sisältää tuoretta tietoa aiheesta. DAN on julkaissut harrastusukellusta koskevan vastaavan ohjeen huhtikuussa 2021.


Julkaistu 3.1.2022

Ehdota Vuoden parasta

Vuoden parhaat ovat erityisen ansiokkaita henkilöitä, seuroja, ryhmiä tai projekteja sukelluksen saralla vuonna 2021. Kuka tahansa voi tehdä ehdotuksen, kenelle Vuoden paras -tunnustus kuuluisi. Valinnan tekee Sukeltajaliiton hallitus. Palkinnot jaetaan Liiton kevätkokouksessa 3.4. Tampereella. Ehdotuksia otetaan vastaan 31.1.2022 asti.

Ehdota Vuoden parasta täyttämällä sähköinen lomake

Kaksi uutta kategoriaa

Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä -palkinto myönnetään Liiton tai Liiton toiminnan piirissä tapahtuneesta erityisen aktiivisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä. Palkinto voidaan jakaa sekä yksittäiselle henkilölle että vapaaehtoisryhmälle.

Vuoden kouluttaja -palkinto myönnetään sukellus- tai muulle kouluttajalle aktiivisesta ja ansiokkaasta koulutustoiminnasta Liiton toiminnan piirissä. 

Kategoriat

Vuoden sukeltaja

Vuoden seura

Vuoden norppa

Vuoden norppaohjaaja

Vuoden norppaseura

Vuoden kouluttaja

Vuoden Vapepa-sukeltaja

Vuoden räpyläuimari

Vuoden sukelluskalastaja

Vuoden vapaasukeltaja

Vuoden uppopalloilija

Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä


Julkaistu 29.12.2021

Koronapassin käyttöä rajoitetaan tilapäisesti

Valtioneuvosto on hyväksynyt tartuntatautilain 58 i §:ssä tarkoitetun asetuksen koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. Asetuksella rajoitetaan poikkeuksellisesti koronapassin vaikutuksia siten, että 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Asetus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu voimassa olevia rajoituksia.

Näin ollen koronapassin käyttö seurojen toiminnassa ei ole mahdollista leviämisvaiheen alueilla. Myöskään Sukeltajaliiton toiminnassa koronapassia ei voida käyttää mainitulla ajalla. Käytännössä tämä estää muun muassa uima-hallitoiminnan muilta kuin vuonna 2004 ja sen jälkeen syntyneiltä sekä ammattiurheilijoilta.

STM:n tiedote (linkki)


Julkaistu 21.12.2021

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa


Sukeltajaliiton hallitus piti vuoden viimeisen kokouksensa hybridi-kokouksena 18.12. Myös ensi vuoden alusta hallituksessa aloittavat jäsenet osallistuivat kokoukseen.

Jäsenkysely

Osana Liiton strategian toteutumisen arviointia tehdään ensi vuoden alussa koko jäsenistöä koskeva kysely. Seuroille tehdään oma kohdennettu kysely ja hiljattain peruskurssin käyneille erillinen harrastuksen jatkuvuutta kartoittava kysely.

Koronapandemia

Koronapandemia on kuluneen vuoden aikana edelleen vaikuttanut toimintaamme, ja vuoden loppua kohti mentäessä on taas odotettavissa, että Suomessa erilaiset rajoitukset kiristyvät.

Liiton hallitus teki kokouksessaan linjauksen, että jos koronapassin käyttöä voidaan voimassa olevien päätösten mukaan (aluehallintovirastot/kunnat) edellyttää yli 16-vuotiaita, Liitto ottaa koronapassin käyttöön kilpailutoiminnassaan ja edellyttää sitä myös maajoukkuetoiminnassa.

Tällä hetkellä koronapassin saa käyttöönsä, kun henkilö on rokottautunut, saanut negatiivisien testituloksen tai sairastanut koronan. Koronapassin voi ladata Oma Kannasta.

Koronapassin käyttöön voi olla pahevan koronavirustilanteen vuoksi tulossa muutoksia, jolloin arvioimme, miten se mahdollisesti vaikuttaa omaan toimintaamme, kun toimintamme taas käynnistyy vuoden vaihteen jälkeen.

Terveysturvallisiin toimintatapoihin tulee yhä kiinnittää huomiota.
 

Vastuullinen valmentaja -koulutus

Sukeltajaliiton järjestämis- ja koulutusohjeita on syyskauden aikana päivitetty niin, että Vastuullinen valmentaja -kurssi on nyt pakollinen osa norppa- ja kuuttiohjaajakursseja, snorkkelisukelluskouluttajakursseja sekä kaiken tasoisia laitesukelluskouluttajakursseja, ja sen voimassaoloa edellytetään näitä kortteja uusittaessa. Myös kilpailulajiemme valmennussopimuksissa valmentajilta edellytetään tämän koulutuksen suorittamista.

Olympiakomitean yhdessä lajiliittojen kanssa tekemä Vastuullinen valmentaja -koulutus on ilmainen vuoden 2021 loppuun. Suoritus on voimassa kolme vuotta, joten sen suorittamista mahdollisimman pian suositellaan kaikille. 1.1.2022 lähtien kurssi maksaa 10 €/henkilö. Koulutuksen tekeminen kestää noin tunnin.

Eilen lähetetyssä Kouluttajapostissa on tietoa muista ajankohtaisista koulutusasioista.
 

Kriisiviestintäohje

Sukeltajaliiton kriisiviestintäohjetta on päivitetty lisäämällä siihen SPR:n henkisen tuen opas "Olet kokenut jotain järkyttävää". Opas antaa tietoa siitä, miten järkyttävän tapahtuman kokenut saattaa tuntea ja regoida ja mistä saa apua.
 

Hankeavustus

Sukeltajaliitto voi myöntää hankeavustusta sellaisille sukeltamista tai sukellusolosuhteita edistäville hankkeille, jotka hyödyttävät koko sukeltajayhteisöä. Hankkeen tulos tulee olla kaikkien sukeltajien käytettävissä ilman eri maksua tai vaatimusta kuulua johonkin tiettyyn yhteisöön. Tukea voi hakea minkä tahansa sukelluslajin hankkeeseen. Yksittäisen seuran tai rajatun piirin toimintaa edistäviin hankkeisiin tukea ei myönnetä.

Lue lisää hankeavustuksesta ja täytä hakulomake 31.1.2022 mennessä.
 

Vuoden parhaat

Vuoden parhaita 2021 voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella 31.1.2022 asti. Palkinnot jaetaan Liiton kevätkokouksessa 3.4. Tampereella. Palkittavaksi on tullut myös kaksi uutta kategoriaa, Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä sekä Vuoden kouluttaja.
 

Vuoden ekoteko

Haastamme Sukeltajaliiton jäsenet, seurat ja yhteisöjäsenet pohtimaan, miten voimme itse vaikuttaa paikallisesti luonnon ja erityisesti vesistöjemme tilaan. Palkitsemme pienempiä tai isompia aloitteita, ideoita tai tapahtumia, jolla edistetään kestävää kehitystä tai suojellaan luontoa.

Vuoden ekoteko 2021 -palkinto jaetaan GoExpo-messuilla, jotka pidetään Helsingissä 4.−6.3.2022. Mukana valitsemassa ja palkitsemisessa on myös DAN Europe.

Ehdota Vuoden ekotekoa 31.1.2022 mennessä.

Tuplaturva ja musiikin yhteiset sopimukset 2022-23

Sukeltajaliitto jatkaa edelleen Pohjolan Tuplaturva-vakuutuksen piirissä. Tuplaturva-vakuutus on seuran vapaaehtoisten tapaturmavakuutus ja seuran toiminnan vastuuvakuutus. Myös Teosto- ja Gramex-sopimukset jatkuvat. Liitto maksaa vuosimaksun, jotta seurat voivat vapaasti esittää tilaisuuksissaan musiikkia.

Näistä ja muista seuratoiminnan pyörittämistä helpottavista apuvälineistä löytyy runsaasti tietoa Seuratoiminnan tietopaketista, johon voi tutustua Dyykissä.
 

Ojamo

Liiton hallitus kiittää jäseniä tuesta Ojamon sukellustoiminnan uudelleen organisointiin pyrkivissä tavoitteissa. Ojamon Tekniikkasukeltajat ry:n ja Sukeltajaliiton yhteinen vetoomus keräsi laajan allekirjoittajajoukon, ja aineisto on toimitettu Lohjan kaupungille. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, minkälaisella aikataululla asia menee kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille toiminnassa mukana oleville! Vaikka olosuhteet ovat vaatineet joustamista ja uudenlaisten toimintatapojen löytämistä, olemme saaneet kuitenkin yhdessä paljon aikaan!

Sukeltajaliiton toimisto on suljettu 24.12.-2.1. Oikein hyvää joulunaikaa ja onnea vuodelle 2022!

Hallitus


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita