Uutiset

Julkaistu 14.11.2019

Seuratuen hakuohjeet vuodelle 2020 on julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman seuratoiminnan kehittämistuen hakuohjeet vuodelle 2020 haku on julkaistu. Ennakkoon ilmoitettuun hakuaikaan on tullut muutos: hakuaika on 12.11.-17.12.2019. Hakuohjeet on julkaistu ministeriön sivuilla.

Hakemuksen tekemistä ei kannata jättää viime tippaan. Sukeltajaliiton koulutuspäällikkö ja nuorisopäällikkö avustavat seuroja hakemusprosessissa, ota yhteyttä mika.rautiainen at sukeltaja.fi tai heli.halava at sukeltaja.fi.


Julkaistu 8.11.2019

Sukeltajaliiton jäsenmatka Tansaniaan 2020

Sukeltajaliitto toteuttaa yhteistyössä Liikunnan kehitysyhteistyö LiiKe ry:n kanssa 23.10.–7.11.2020 hyväntekeväisyys- ja sukellusmatkan Tansanian saarille. Vastaavat matkat on järjestetty aiemmin vuosina 2009 ja 2014. Tällä matkalla pääsee lähelle paikallisia ja tutustumaan heidän elämäntapaansa ja paikallisiin perheisiin. Matkasta saa paljon irti, kun lähtee mukaan avoimin mielin ja seikkailuasenteella.

Matkan avustuskohde on Sansibarin saarella rakenteilla oleva Mchekenin kyläkoulu, jossa vietämme neljä päivää rakentaen koulua ja sen liikunta-alueita yhdessä kyläläisten kanssa sekä tutustuen kylän elämään ja ihmisiin.

Matkalla sukellamme kahdeksana päivänä Pemban ja Sansibarin saarten kirkkaissa ja runsasta merielämää vilisevissä vesissä.

Matkan hinta on 3650 euroa/henkilö. Ryhmään mahtuu mukaan 12 sukeltajaa. Mukaan lähtevien tulee olla täysi-ikäisiä Sukeltajaliiton jäseniä ja kaikkien osallistujien tulee olla kortitettuja sukeltajia (vähintään CMAS P**).  Jokaisella tulee olla voimassa oleva matkavakuutus ja laitesukelluksen kattava vakuutus.

 

Ilmoittautuminen

Matkalle ilmoittautuminen alkaa torstaina 19.12.2019 klo 9:00. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetä vapaamuotoinen sähköposti osoitteeseen sari.nuotio at sukeltaja.fi. Samassa sähköpostissa voit ilmoittaa sukeltavan matkakumppanisi (1 henkilö). Ilmoittautuminen on sitova, kun varausmaksu on maksettu. Kun ryhmä on koottuna, järjestetään tapaaminen ennen matkalle lähtöä.

Lue yksityiskohtainen matkaohjelma ja tarkemmat ilmoittautumisohjeet.

Katso matkan esittelyvideo

Lue Sukeltaja-lehden artikkelit aiemmista matkoista: 2009 ja 2014.

 

Lisätietoja matkasta antavat matkanjohtajina toimivat:

Ari Koivu, LiiKe ry, toiminnanjohtaja, ari.koivu at liike.fi, puh. 040 765 9900

Sari Nuotio, Sukeltajaliitto ry, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi, puh. 040 525 6336

 

Pidätämme oikeudet matkaohjelman mahdollisiin muutoksiin.


Julkaistu 29.10.2019

Diversnight-sukellusta 28 kohteella 2.11.

Lauantaina 2.11. viettävät sukeltajat kansainvälistä Diversnight-iltaa. Tapahtumassa sukeltajat kaikkialla maailmassa ovat pinnan alla yhtä aikaa tasan klo 20:19. H-hetki määräytyy aina tapahtumavuoden mukaan.

Suomessa sukelletaan tuolloin ainakin 28 kohteella, joista pohjoisin on Inarissa ja eteläisin Kirkkonummella. Sukelluksia järjestävät sukellusseurat ja kaupalliset sukelluskeskukset.

Tapahtuma on lähtöisin Norjasta. Sen tavoitteena on paitsi sukeltaa yhdessä, myös korostaa sukellusharrastuksen sosiaalista puolta ja yhdessäoloa. Diversnightiin kuuluu myös aina kakku, joka nautitaan sukelluksen jälkeen.

Kohteet, joilla sukelletaan Suomessa

Faktaa ja lukuja aiemmilta vuosilta 


Julkaistu 7.10.2019

Syyskokousuutisia

Sukeltajaliiton syyskokous pidettiin lauantaina 5.10.2019 Helsingissä Sporttitalossa. Kokous järjestettiin yhteistyössä 40-vuotisjuhlia viettävän Sukellusseura H2O:n kanssa. Kokoukseen osallistujat pääsivät tutustumaan Sporttitalon ja Sukeltajaliiton toimiston tiloihin. Sporttitalossa työskentelee noin 400 henkilöä yli 60 liikunta-alan järjestön palveluksessa.

Ennen virallista kokousta Liiton puheenjohtaja kertoi ajankohtaisista asioista ja esitteli Liiton uutta strategiaa Kerran sukeltaja, aina sukeltaja. Strategia on voimassa 2020-2025. Liiton strategiset tavoitteet koskettavat läheisesti Liiton jäsenseuroja ja tukevat suomalaisen sukeltamisen kehittämistä. Kokousväki piti myös hiljaisen hetken Liiton kunniajäsenen, naissukelluksen pioneerin Anna-Liisa Patoharjun muistoksi.

Palkitsemisia

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto jaettiin Ismo Marttiselle pitkäjänteisestä 40 vuotta jatkuneesta vapaaehtoistyöstä saimaannorpan suojelemiseksi. Perry Suojoki Sukellusseura H2O:sta vastaanotti seuransa hänelle esittämän Liiton kultaisen ansiomerkin. Irmeli Tirroselle jaettiin Liiton hopeinen ansiomerkki. Toimiston henkilökunnasta Anne Kettuselle jaettiin Liiton pronssinen ja Kristiina Karilalle Liiton hopeinen ansiomerkki.

Sukellusseura H2O:n toiminta esittelyssä

Sukellusseura H2O:n puheenjohtaja Richard Eller esitteli seuran taloudellista jäsentoimintaa ja seuran strategian uudistusprosessia. Juha Lauro puolestaan esitteli Sukellusseura H2O:n aktiivista meriarkeologiatoimintaa.

Jäsenmatka Tansaniaan tulossa

Sukeltajaliitto toteuttaa yhteistyössä Liikunnan kehitysyhteistyö LiiKe ry:n kanssa loka-marraskuussa 2020 hyväntekeväisyys- ja sukellusmatkan Tansanian saarille. Vastaavat matkat on järjestetty aiemmin vuosina 2009 ja 2014. Kokousväki sai videon välityksellä tuoreet terveiset Tansanian saarilta. LiiKe ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu esitteli videotervehdyksessä alueita, joihin matka suuntautuu. Matkan avustuskohde on Sansibarin saarella rakenteilla oleva Mchekenin kyläkoulu. Sukeltajaliiton verkkosivuille kootaan tietopaketti matkasta ilmoittautumisohjeineen ja tietoa levitetään uutiskirjeissä ja joulukuussa ilmestyvässä Sukeltaja-lehdessä. Matkalle ilmoittautuminen alkaa joulukuussa.

Lyhyt esittelyvideo kohteesta

Pidempi esittelyvideo kohteesta

Viralliset asiat

Kokous hyväksyi esityksen vuoden 2020 toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi. Hallitukseen valittiin uusia jäseniä erovuoroisten tilalle seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Hallituksen jäseniksi valittiin Markus Aarnio Vantaalta (uusi), Matti Eronen Varkaudesta (uusi), Mari Marjakuusi Helsingistä (uusi), ja Jorma Poikolainen Hyvinkäältä. Muita ehdokkaita ei ollut. Hallituksessa jatkavat kauden 2020 Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen Hämeenlinnasta sekä jäsenet Ari-Pekka Hakulinen Savonlinnasta, Kimmo Korja Jyväskylästä ja Tuomo Palevaara Riihimäeltä.

Liiton tilintarkastajaksi tilikaudelle 2020 valittiin Hannu Sohlman, KHT Pricewaterhouse Coopers Oy ja varatilintarkastajiksi Pricewaterhouse Coopers Oy, tilintarkastusyhteisö. Liiton toiminnantarkastajaksi tilikaudelle 2020 valittiin Jyrki Lukkarinen ja varatoiminnantarkastajaksi Markku Leinonen.

Kokous vahvisti Sukeltajaliiton eettiset ohjeet, joihin oli tehty pieniä päivityksiä.

Tulevat vuosikokoukset

Kokoukselle annettiin tiedoksi vuoden 2020 kevätkokouksen ajankohta. Kevätkokous pidetään Varkaudessa 4.4.2020. Sukellusseura Vesihiisi viettää tuolloin 50 vuotisjuhliaan. Syyskokous on Liiton sääntöjen mukaan pidettävä syys-lokakuun aikana. Seuroja muistutettiin mahdollisuudesta isännöidä Liiton kokousta, mikäli heillä on esimerkiksi tulossa vuosijuhla tai muu tapahtuma, johon kokouksen voisi yhdistää. Syyskokouksen aika ja paikka ovat siis vielä avoinna, ja seuroja pyydetään olemaan yhteydessä Liiton toiminnanjohtajaan, mikäli haluavat isännöidä kokousta.

Seuratuen haku alkaa

Seurojen edustajia muistutettiin, että Seuratuen hakuaika on tänä vuonna 12.11.–10.12. Seuroja kannustetaan olemaan aktiivisia ja olemaan yhteydessä Liiton toimistolle Heli Halavaan tai Mika Rautiaiseen, jotka ohjaavat seuroja hakemusten tekemisessä.

Olympiakomitean ja lajiliittojen yhteisestä Seurasydän-kampanjasta muistutettiin myös kokousedustajia. Seurasydän-kampanjan avulla tehdään suomalaista seuratoimintaa ja sen yhteisöllisyyttä monin tavoin näkyväksi kuluvan syksyn aikana. Seurojen kannattaa hyödyntää kampanjaa sukellusharrastuksen ja oman toimintansa markkinoinnissa.

Kokouspäivää jatkettiin illalla Sukellusseura H2O:n 40-vuotisjuhlilla, joita vietettiin Love Boat-hengessä Helsingin Hermannissa Argoksenmäen holvikellarissa entisen oluttehtaan tiloissa.  


Julkaistu 5.10.2019

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto 2019 Ismo Marttiselle saimaannorpan suojelutyöstä

Taipalsaarelainen sukeltaja Ismo Marttinen on tehnyt vapaaehtoistyötä saimaannorpan suojelemiseksi pitkäjänteisesti jo 40 vuotta, vuodesta 1979 alkaen. Tuona aikana norppakanta on yli kaksinkertaistunut, johon Marttisen työllä on ollut merkittävä vaikutus. Hän on ollut mukana pesälaskennoissa, apukinostöissä ja pesäsukelluksissa sekä avustanut tutkimusta. Marttinen vastaa WWF:n norpansuojelutyön käytännön toteutuksesta eteläisellä Saimaalla ja on myös WWF Suomen hallituksen jäsen.

Palkinto tuli Marttiselle yllätyksenä.
– Huomionosoitus lämmittää aina mieltä. Koen tämän kiitoksena vapaaehtoistyölle luonnonsuojelun parissa.
Marttinen tunnetaan Saimaan seudulla lappeenrantalaisen Saimaan Norpat Urheilusukellusseura ry:n aktiivijäsenenä. Sukellusharrastus sai alkunsa nimenomaan saimaannorpan suojelusta.
– Tässä suojelutyössä tarvitsen tutkimussukeltajan taitoja ja joskus hieman enemmänkin. Vuosittaisen kannan arvioon liittyy norpan pesäpohjien tarkastussukelluksia, ja kannanseurantatöissä olen joutunut usein tekemään sukeltaen kehäetsintää Saimaan selkien miellyttävässä mutapohjassa norpanraatoja etsiessäni.
– Työ jatkuu. Vaikka saimaannorpalla menee nyt paremmin, niin nyt vasta alkaa vähän kerrassaan nähdä, mihin pitkäjänteinen työ voi johtaa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanlainen, kanta on vain noin 400 yksilöä koko Saimaalla ja kannan säilyvyys on suojelutoimien varassa vielä pitkään. Tulevaisuus näyttää siis valoisammalta, mutta meitä vapaaehtoisia kyllä tarvitaan vielä pitkään.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto; Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. Palkinto jaettiin Ismo Marttiselle Sukeltajaliiton syyskokouksessa 5.10. Helsingissä.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto: Sukeltajaliitto aloitti vuonna 2016 täyttäessään 60 vuotta uuden perinteen jakamalla ensimmäistä kertaa Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnon. Ympäristöpalkinnon myötä Sukeltajaliitto haluaa nostaa huomion kohteeksi ympäristönsuojelulliset asiat ja jakaa palkinnon tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle toiminnalle, jossa nimenomaan myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli. Jakamalla ympäristöpalkinnon Sukeltajaliitto haluaa kiinnittää huomiota ympäristön tilaan, roskaamiseen, muovienkäyttöön ja vahvistaa yhteistyön voimaa erilaisissa ympäristöhankkeissa. Sukeltajaliitto haluaa myös tehdä aiempaa näkyvämmäksi sukeltajien ympäristön hyväksi tekemää työtä ja lisätä sen arvostusta. Aiemmat saajat: 2016 Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, VELMU, 2017 Pelastakaa Kaukajärvi ry, 2018 Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtuma.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita