Uutiset

Julkaistu 19.4.2024

Seuratukea uppopalloseuralle

Sukeltajaliiton jäsenseuroista Oulun Uppopallo ry on saanut 3000 euroa Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratukea Somesta syvään päätyyn - junioriuppopalloa Oulussa -toimintaan.

OKM on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 3 810 700 euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään liikunnan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta eri kokoisissa seuroissa järjestämällä harrastusmahdollisuuksia erityisesti lapsille ja nuorille matalan kynnyksen toiminnan kautta.

Lue lisää OKM:n sivuilta


Julkaistu 18.4.2024

Ehdollepanotoimikunta on aloittanut työnsä

Sukeltajaliiton syyskokouksessa 26.10. valitaan jäseniä liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle. Tänä vuonna valitaan myös puheenjohtaja seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Liiton kevätkokous 6.4. asetti toimikunnan ehdokkaiden etsimiseksi. Ehdollepanotoimikunnan tehtävänä on varmistaa hallitustyöskentelyn sujuva jatkuminen ja se, että ehdokkaita saadaan riittävän monta.

Ehdotuksia mahdollisista uusista hallituksen jäsenistä ja puheenjohtajasta voivat tehdä sekä seurat että yksittäiset seuralaiset ja liiton yhteisöjäsenet. Tiedot jäsenehdokkaista voi toimittaa joko ehdollepanotoimikunnan jäsenille tai suoraan liiton toimistoon. Varsinainen ehdolle asettuminen tapahtuu ehdokaslomake täyttämällä. Ennakkoilmoittautuminen ei ole ehto hallituksen jäseneksi hakeutumiselle. Ehdolle voi asettua vielä syyskokouksessakin, mutta mieluusti kuulisimme sinusta jo ennakkoon!

Ehdollepanotoimikunnan yhteystiedot:

Hanna-Mari Talka, Helsinki, hanna-mari.talka at sukeltaja.fi, p. 045 665 5417

Hannu Ahonen, Pietarsaari, hannu.ahonen at sukeltaja.fi, p. 040 580 5063

Matti Kajala, Tampere, matti.kajala at sukeltaja.fi, p. 050 3424191

Erno Olkkonen, Kitee, erno.olkkonen at sukeltaja.fi, p. 044 585 2833 

Erovuorossa ovat seuraavat hallituksen jäsenet:

Harri Nieminen (puheenjohtaja), Tampere, Tampereen Urheilusukeltajat ry

Marko Niinistö, Salo, Sukellusseura Simppu ry

Tuomo Palevaara, Otalampi, Riihimäen Urheilusukeltajat ry

Sanna Siltanen, Hämeenlinnan Sukeltajat ry 

Seuraavat hallituksen jäsenet jatkavat kauden 2025:

Hannu Ahonen, Pietarsaari, Pietarsaaren Urheilusukeltajat Diving 80 ry

Sari Herva, Hyvinkää, Race Club Sveitsi ry

Matti Kajala, Tampere, Kangasalan vapaaehtoinen palokunta ry/Sukellusosasto

Jutta Lind, Lomaa, Tampereen Urheilusukeltajat ry

Markus Aarnion kausi liiton hallituksessa olisi ollut 2024−25. Häneltä vapaaksi jäänyt paikka voidaan nyt täyttää, eli hallitukseen voidaan syyskokouksessa valita puheenjohtaja ja 2−4 jäsentä. Erovuorossa oleva voidaan valita uudelleen.

Tiedot ehdokkaista julkaistaan koosteena Sukeltajaliiton verkkosivuilla, jotta seurojen hallitukset voivat valmistella omat päätöksensä ennen syyskokousta ja vaalia.

Asetu ehdolle täyttämällä lomake tästä

 

 

 

 


Julkaistu 6.4.2024

Kevätkokousuutisia

Sukeltajaliiton kevätkokous pidettiin 6.4. Salossa, ja kokoukseen oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Kokousta isännöi 50-vuotisjuhlaansa viettävä Sukellusseura Simppu ry. Kokouksessa oli paikalla virallinen edustaja 11 seurasta.

Liiton puheenjohtaja Harri Nieminen piti katsauksen ajankohtaisista asioista. Kokous vietti hiljaisen hetken lokakuussa edesmenneen hallituksen jäsenen Markus Aarnion muistoksi.

Palkittuja

Vuoden parhaat 2023 palkittiin, ja moni pääsi paikan päälle vastaanottamaan huomionosoituksen. Kaksi palkintoa jaettiin etäyhteyden avulla.

Marko Niinistölle Sukellusseura Simppu ry:stä luovutettiin Sukeltajaliiton anoma Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan ansiomitali kullatuin ristein tunnustuksena pitkästä ja ansiokkaasta työstä sukellusharrastuksen hyväksi. Sukeltajaliiton jäsenpalveluvastaava Riku Verkkomäelle luovutettiin liiton kultainen ansiomerkki ja -mitali tunnustuksena pitkästä työurasta Sukeltajaliiton palveluksessa.

Vuoden sukeltaja: Jouni Leinikki, Biosukeltajat ry, Karkkilan Urheilusukeltajat ry

Vuoden seura: Najadit ry

Vuoden norppaseura: Urheilusukeltajat ry

Vuoden kouluttaja: Tero Raisio, Jyväskylän Delfiinit ry

Vuoden vapaaehtoinen: Mikkelin Urheilusukeltajat ry Tornator-sukellustukialuksen vapaaehtoiset

Vuoden norppa: Iia Ikonen, Sukellusseura Vesikot ry

Vuoden norppaohjaaja: Waltter Toiva, Tampereen Urheilusukeltajat ry

Vuoden räpyläuimari: Juho Herva, Race Club Sveitsi ry

Vuoden uppopalloilija: Leevi Laasonen, Urheilusukeltajat ry

Vuoden sukelluskalastaja: Niko Mäkelä, Saaristomeren Sukeltajat ry

Vuoden vapaasukeltaja: Janita Kulkula, Lahden Urheilusukeltajat ry, Freediving Team of Finland ry

Vuoden Vapepa-sukeltaja -kategoriassa ei jaettu palkintoa.

Vuoden ekoteko -palkinto jaettiin Sukellusseura H2O ry:lle. Seura on ollut aktiivisesti mukana John Nurmisen Säätiön ja Metsähallituksen Luontopalvelujen hankkeessa, jossa ennallistetaan meriajokaspohjia ja palautetaan näin paikallista monimuotoisuutta. Seuran harrastajat ovat kartoittaneet meriajokkaiden mahdollisia sopivia istutuspaikkoja. Havaintojen perusteella meriajokkaalle voidaan valita parhaat kasvupaikat tulevia istutuksia varten, ja sukeltajat voivat olla tulevaisuudessa myös apuna istutuksissa. Kunniakirjan lisäksi seura vastaanotti kumppanimme DAN Europen myöntämän lahjakortin.

Ekoteko-palkinto perustettiin muutamia vuosia sitten, mutta nyt se jaettiin ensimmäisen kerran. Ekoteko-palkinto voidaan jakaa esimerkiksi aloitteelle, idealle tai tapahtumalle, jolla edistetään kestävää kehitystä tai suojellaan luontoa. Jakamalla palkinnon liitto haluaa aktivoida jäseniään ja harrastajia toimimaan liiton ympäristöohjelman periaatteiden mukaisesti ja edistämään vastuullisuutta ympäristöasioissa.

Vuosikertomus ja tilinpäätös

Vuoden 2023 vuosikertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan lausunto esitettiin kokoukselle ja päätettiin tilinpäätöksen vahvistamisesta. Tilivelvollisille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus. Vuosikertomus löytyy materiaalipankista.

Jäsenmaksut 2025

Vuoden 2025 jäsenmaksut vahvistettiin hallituksen esityksen mukaisesti.

Jäsenyhdistykset:

  • aikuiset 30,00 euroa (2010 tai ennen syntyneet)
  • norpat 15,00 euroa (2011−2018 syntyneet)
  • kuutit 0 euroa (2019 tai sen jälkeen syntyneet)
  • rinnakkaisjäsen 0 euroa (jäsen, joka maksaa yhden seuran kautta liiton maksun, voi olla rinnakkaisjäsenenä muissa seuroissa)
  • seniorit 15,00 euroa (kalenterivuoden aikana vähintään 75 vuotta täyttävät)
  • Jäsenmaksun suuruus on 50 % oman ikäryhmän maksusta, kun henkilö liittyy uutena jäsenenä elo−joulukuun välisenä aikana. Uudeksi jäseneksi katsotaan henkilö, joka ei ole ollut liittymisvuotta edeltävänä vuonna liiton henkilöjäsen tai liiton jäsenyhdistyksen jäsen.

 Muut:

  • liiton henkilöjäsen 30,00 euroa
  • tukijäsen 1000,00 euroa
  • yhteisöjäsen 100,00 euroa. Yhteisöjäsen maksaa sen lisäksi jokaisesta henkilöstä, jonka haluaa liittää liiton jäsenyyden piiriin, saman ikäryhmään perustuvan jäsenmaksun kuin muillakin on.

Liiton henkilöjäsenen jäsenmaksun suuruus on 50 % (15,00), kun henkilö liittyy uutena jäsenenä elo−joulukuun välisenä aikana.

Ehdollepanotoimikunta aloittaa työnsä

Kokous päätti ehdollepanotoimikunnan asettamisesta. Ehdollepanotoimikunta etsii sopivia henkilöitä asettumaan ehdolle syyskokouksessa käytävään hallitusvaaliin. Ehdollepanotoimikunnan jäseniksi valittiin Hannu Ahonen, Pietarsaaren Urheilusukeltajat Diving 80 ry, Hanna-Mari Talka, Sukellusseura H2O ry, Matti Kajala, Kangasalan vapaehtoinen palokunta ry/sukellusosasto, Tampereen Urheilusukeltajat ry ja Erno Olkkonen, Keski-Karjalan Sukeltajat ry. Ehdollepanotoimikunnalle annettiin valtuudet täydentää kokoonpanoaan enintään kahdella henkilöllä sääntöjen sallimaan maksimimäärään asti.

Kokouspöytäkirja tullaan viemään materiaalipankkiin kevätkokouskansioon, kun se on allekirjoitettu.

Ilmoitusasiat

Liiton syyskokous järjestetään 26.10. Seinäjoella. Kokousta isännöi 50-vuotisjuhlaansa viettävä Lakeuden Sukeltajat ry. Seura toivottaa sukeltajat tervetulleeksi juhlaan!

Onko seurallanne tilaisuus, jonka yhteyteen Sukeltajaliiton vuosikokous sopisi vuonna 2025? Kevätkokous järjestetään huhtikuun ja syyskokous lokakuun aikana. Pyydämme olemaan yhteydessä toiminnanjohtajaan, sari.nuotio at sukeltaja.fi.

 

 


Julkaistu 27.3.2024

Sukellusmessuilla kuhinaa

Viime lauantaina Lahdessa Dive Booth -sukellusmessuilla oli tupa täynnä ja tiivis ja lämmin tunnelma. Kävijöiden ja näyttelilleasettajien yhteinen käsitys tuntui olevan, että tällaista tapahtumaa on kaivattu ja uusintaa toivotaan. Sekä messuosastot että asiantuntijoiden esitykset kiinnostivat yleisöä, ja kävijöitä riitti koko päiväksi

Sukeltajaliiton seuroja oli mukana messuilla esittelemässä harrastumahdollisuuksia. Sukeltajaliiton järjestämässä arvonnassa yhteistietonsa jätti vajaa 70 henkilöä, ja osoitetietojen mukaan messuille oltiin tultu pitkienkin matkojen takaa, mm. Kittilästä ja Posiolta. Suurin osa kävijöistä oli alle 300 kilometrin päässä Lahdesta. Neljä viidestä ilmoitti olevansa jokun seuran jäsen.

Messutunnelmia löytyy mm. messujen Instagramista.


Julkaistu 18.3.2024

Vapaasukelluksen PM-kisoista neljä mitalia

Vapaasukelluksen allaslajien PM-kilpailut Oslossa viikonloppuna sujuivat suomalaisittain loistavasti. Iiris Ala-Olla otti kisoissa neljä mitalia mukaan lukien kokonaiskilpailun voiton. Ala-Olla sukelsi staattisessa hengenpidätyksessä kultaa, pituussukelluksessa stereoräpylöillä hopeaa ja pituussukelluksessa ilman räpylöitä pronssia.

Marika Konola-Tuominen Suomi sijoittui kokonaiskilpailussa 8. sijalle. Paras sijoitus hänellä oli 4. sija staattisessa hengenpidätyksessä.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun PM-kisoissa kilpaili edustajia jokaisesta Pohjoismaasta. Kisat järjestettiin CMAS-säännöillä ja tulokset rekisteröidään CMAS-tuloksina.

Sukeltajaliitto onnittelee!

 

Kokonaiskilpailu

1. Iiris Ala‐Olla, Suomi

2. Kristin Stanwick Bårnås, Norja

3. Mari Aarbø Thorsen, Norja

...

8. Marika Konola-Tuominen, Suomi

 

Staattinen hengenpidätys (STA)

1. Iiris Ala-Olla, Suomi, 07:05 min

2. Kristin Stanwick Bårnås, Norja, 05:53 min

3. Anni Højgaard, Tanska, 05:06 min

4. Marika Konola-Tuominen, Suomi, 05:01 min

 

Pituussukellus stereoräpylöillä (DYNB)

1. Anni Højgaard, Tanska, 156,20 m

2. Iiris Ala‐Olla, Suomi, 125,40 m

3. Eleni Diamanti, Norja, 125,10 m

...

5. Marika Konola‐Tuominen, Suomi, 115,20 m

 

Pituussukellus ilman räpylöitä (DNF)

1. Siri Østvold, Norja, 128,44 m

2. Mari Aarbø Thorsen, Norja, 116,20 m

3. Iiris Ala‐Olla, Suomi, 107,91 m

...

8. Marika Konola‐Tuominen, Suomi, 88,02 m

 

Kaikki tulokset löytyvät Norjan liiton kotisivuilta 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita