Uutiset

Julkaistu 19.2.2021

Kysely koronatartunnoista ulkoilmaharrastuksissa

Suomen Latu ry, Suomen Vapaa-ajankalastajat ry, Sukeltajaliitto ry ja Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry kartoittavat yhteistyössä kyselyllä, onko ulkoilmaharrastuksissa syntynyt koronaviruksen tartuntaketjuja/altistumisia. Koronapandemia ja sen myötä “uusi normaali” on jatkunut pian jo vuoden. Erityisesti ulkoliikunta ja muut ulkoharrastukset ovat tarjonneet pandemian aikana suomalaisille turvallisen tavan viettää vapaa-aikaa. Suomalaisilla ulkoilujärjestöillä ei ole tiedossa, että ulkoillessa tai vastuullisesti järjestetyissä ulkoilutapahtumissa olisi syntynyt tartuntaketjuja.

Kannustamme sukeltajia vastaamaan kyselyyn. Koska kysely koskee ulkoilmaharrastuksia, mainitse kyselyn vapaassa tekstikentässä, onko kyse ulkona vai mahdollisesti uimahallissa tapahtuneesta altistumisesta/tartunnasta. Vapaa tekstikenttä tulee näkyviin, jos olet vastannut "kyllä" kysymykseen 1.

Vastaa osoitteessa suomenlatu.fi/korona. Vastaaminen vie vain hetken.


Julkaistu 8.2.2021

Kaivossukellusvaliokunnan toiminta käynnistynyt

Sukeltajaliiton kaivossukellusvaliokunta on aloittanut toimintansa. Valiokunnan jäsenet ovat Sami Paakkarinen (pj), Marko Kauppinen, Petri Laaksonen ja Jani Santala.  

Kaivossukellusvaliokunnan tehtävänä on edistää ja tukea kaivossukeltamista Suomessa. Valiokunta tukee ja varmistaa, että toiminta jatkuu jo olemassa olevissa kaivossukelluskohteissa. Se myös tukee uusien kaivoskohteiden saamista sukelluskäyttöön. Valiokunta laatii yhteistyössä harrastajien ja viranomaistahojen kanssa harrastusta tukevat pelisäännöt ja varmistaa kaivossukelluksen turvallisuutta.  

Lohjan kaupungin vetovoimalautakunta on käsitellyt 15.12.2020 kokouksessaan Ojamolla sukeltamista. Kokouksen pöytäkirjassa osoitettiin Sukeltajaliitolle mahdollista roolia tulevaisuudessa sukellustoiminnan hallinnoijana. Kaivossukellusvaliokunta on perustanut työryhmän vastaamaan neuvotteluista, joita käydään Ojamolla tapahtuvaa harrastussukellustoimintaa tähän asti hallinnoineiden maanvuokralaisten kanssa. Neuvottelutyöryhmän jäseniksi nimitettiin Sami Paakkarinen, Pekka Salomaa ja Sukeltajaliiton puheenjohtaja Tero Lehtonen.


Julkaistu 4.2.2021

Virmo Merjankari (1947-2021) in memoriam

Sukellusseura H2O:n perustaja ja entinen puheenjohtaja Virmo Merjankari menehtyi 73-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen 17.1.2021. Paitsi seura-aktiivina, Merjankari muistetaan myös Merimuseon kanssa yhteistyössä tehdyistä meriarkeologisista tutkimusprojekteista.

Virmo Merjankarin muistokirjoitus


Julkaistu 1.2.2021

Seurajohdon tietopaketti Dyykissä

Seurajohdon tietopaketti on julkaistu Dyykissä. Materiaali sisältää paljon tietoa erilaisista palveluista ja työkaluista, joita Sukeltajaliitto, liikunnan ja urheilun aluejärjestöt ja Olympiakomitea tarjoavat seuran pyörittämisen tueksi.

Tietopaketti on hyödyllinen kaikille seuratoimijoille, mutta erityisesti seuran luottamushenkilöille. Suosittelemme materiaaliin perehtymistä etenkin ensimmäistä kertaa seuran luottamustehtävässä toimiville.

Aiheesta on tiedotettu viime viikon seurakirjeessä. Seurojen on hyvä päivittää jäsenrekisteriin vaihtuneiden luottamushenkilöiden tiedot, jotta seurakirjeet menevät oikeille henkilöille.


Julkaistu 29.1.2021

Kyselytutkimus: oletko osallistunut kansalaistieteen tekemiseen?

Jyväskylän yliopisto tekee kyselytutkimusta harrastajien osallistumisesta kansalaistieteen tekemiseen. Kansalaistieteellä tarkoitetaan maallikoiden tekemää tieteellistä tutkimusta, esimerkiksi hylkytietojen keräystä tai vesistöjen tilan havainnointia. Monet harjoittavat kansalaistiedettä tietämättään.

Kyselyyn etsitään vastaajiksi harrastajia, vapaaehtoisia ja muita aktiivisia kansalaisia, jotka ovat jollakin tavalla osallistuneet kansalaistiedetoimintaan: keräämällä tai tarkastelemalla näytteitä, ilmoittamalla havaintojaan, osallistumalla raportointiin tai tulosten jakamiseen, tai koordinoimalla tai suunnittelemalla kansalaistiedeprojektia.

Kyselyn avulla kerätään kansalaistieteilijöiden kokemuksia Euroopassa ja sen ulkopuolella. Kysely on auki 20.1-21.2.

Tutkimus on osa kansalaistiedettä tutkivaa CS Track -projektia. CS Track on Euroopan komission rahoittama Horisontti 2020 -tutkimusprojekti, joka tuottaa uutta tietoa kansalaistieteestä sen osallistujien näkökulmasta.

Kannustamme sukeltajia osallistumaan kyselyyn.

Vastaa kyselyyn

Hankkeen kotisivut

Lisätiedot: Samu Paajanen, Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä, cs-track@jyu.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita