Sve | En

Uutiset

Julkaistu 8.2.2018

Kysely sukeltajille vedenalaisesta maisemasta

Veden alla on maisemaa aivan kuten pinnan päälläkin. Vedenalainen maisema on merkittävä osa elettyä ja koettua ympäristöä. Tähän maisemaan sukeltajilla on erityinen kokemuksellinen suhde. Vedenalaiseen maisemaan kuuluu luonnonmaisemaa ja kulttuuriperintöä.

Tällä kyselyllä kartoitamme sukeltajien kokemuksia ja merkityksiä vedenalaisesta maisemasta. Kysely toteutetaan osana EU-rahoitteista BalticRIM -hanketta, jonka päämääränä on kartoittaa ja luoda hyviä käytäntöjä merellisen ja vedenalaisen kulttuuriperinnön huomioonottamiseksi merialuesuunnittelussa Itämeren alueella. Hankkeen suomalaisina yhteistyökumppaneina ovat Museovirasto, Metsähallitus ja Turun yliopisto ja muita kansallisia kumppaneita ovat Ålands Landskapsregering Kulturbyrån, Kymenlaakson Liitto ja Sukeltajaliitto.

Vastaa kyselyyn


Julkaistu 7.2.2018

Vieraileminen Sukeltajaliiton toimistolla

Sukeltajaliiton toimisto on muuttanut Helsingin Pitäjänmäelle. Toimitilojemme pääsisäänkäynti on osoitteessa Valimotie 10. Pihalla on maksullista parkkitilaa.

Tullessanne noutamaan tilauksia tai vierailemaan toimistolla, pyydämme olemaan etukäteen yhteydessä ja sopimaan asiasta. Samoissa yhteisissä tiloissa toimii noin 50 urheiluliittoa, joten toimistokerroksiin ei pääse turvallisuussyistä ilman vastaanottajaa.

Vieraat rekisteröityvät ala-aulassa vastaanottoautomaatilla ja saavat kuvallisen henkilökohtaisen kulkukortin, joka pidetään näkyvillä. Vieraat tullaan vastaanottamaan ala-aulaan. 

Tervetuloa!


Julkaistu 25.1.2018

Toimiston muuttopäivä

Sukeltajaliiton toimisto muuttaa tänään uusiin tiloihin Pitäjänmäelle osoitteeseen Valimotie 10, 00380 Helsinki. Toimiston puhelinnumero säilyy samana. Huomenna perjantaina puretaan ja maanantaina 29.1. toimisto palvelee jälleen normaalisti. Uusissa tiloissa toimii yhteensä noin 50 eri urheilujärjestöä. Jos olet tulossa asioimaan toimistolla ensi viikolla, pyydämme olemaan ensin yhteydessä office@sukeltaja.fi tai p. 09 3481 2258. 


Julkaistu 17.1.2018

Tapahtumakuvaus 7.1.2018 Tuna-Hästbergissä, Ruotsissa sattuneesta sukellusonnettomuudesta

Omaisten ja osallisten toivomuksesta Sukeltajaliitto julkaisee tapahtumakuvauksen onnettomuudesta. Tapahtumakuvaus on julkaistu Kuopion Urheilusukeltajien kotisivuilla 16.1.2018.

TAPAHTUMAKUVAUS 7.1.2018 SUKELLUSONNETTOMUUS, TUNA-HÄSTBERG, RUOTSI

Aika: 7.1.2018, aamupäivä
Sijainti: Tuna-Hästberg, Ruotsi

Kolmen sukeltaja ryhmä oli matkustanut Suomesta Tuna-Hästbergiin sukeltamaan. He osallistuivat noin 20 sukeltajan tapahtumaan 5.-7.1.2018. Onnettomuudessa 7.1.2018 menehtynyt sukeltaja olkoon numero 1, hänen takanaan tullut numero 2 ja viimeisenä tullut numero 3.

Kohteeseen saavuttiin 5.1.2018 ja sukellustoiminta alkoi hyvissä tunnelmissa. Ensimmäisen päivän aikana kolmikko sukelsi yhdessä kaksi sukellusta. Sukeltaja 1 veti ensimmäisen sukelluksen, jonka reitin alkupää oli sama kuin onnettomuussukelluksen. Kolmikko sukelsi 6.1.2018 päivän ensimmäisen sukelluksen yhdessä. Tuolloin mentiin samaan suuntaan kuin onnettomuussukelluksessa, mutta lähdettiin kuitenkin alun jälkeen eri reitille. Päivän toiselle sukellukselle jakaannuttiin niin, että sukeltaja 2 ja 3 sukelsivat kahdestaan. Sukeltaja 1 lähti toiselle sukellukselle kahden norjalaisen sukeltajan kanssa. Koska hän oli joukon kokenein, toimi hän ryhmän kärjessä. Heidän sukelluksensa suuntautui jälleen samaan suuntaan alun osalta kuin onnettomuussukelluksella. Sukelluksen jälkeen sukeltaja 1 oli hiukan harmissaan, kun heidän sukelluksensa oli jäänyt lyhyemmäksi, kuin mitä hänen normaalit sukelluksensa.

Kaikilla sukelluksilla käytettiin nitroksia, jossa oli happea noin 27-29 %. Sukellusten maksimisyvyydet olivat noin 36 metriä. Sukeltajat olivat sopineet, että he noudattavat 1/3 kaasusääntöä. Kaikilla oli selkäpulloina 2x12 l pullot ja stagena 80cuf pullo.
Onnettomuuspäivän sukelluksen oli tarkoitus olla reissun viimeinen, jonka jälkeen alkaisi kotimatka. Tiimi teki sukelluksen alussa pinnalla rutiininomaiset tarkistukset, kaasut ok (selässä D12 -> 210 bar EAN 29, kainalossa 80 cuf -> 195bar EAN 29), valot ok, kuplat ok ja kaikki muutkin ok. Jo edellisenä iltana oli sovittu reitti sekä sukellusjärjestys, joka on kuvattu tekstissä aiemmin. Reitin alku oli samaan suuntaan kuin aiemmin, mutta sitten noustaisiin porraskuilulta ylemmäs ns. Rabbit Holen suuntaan ja sukellettaisiin heille uusi reitti, joka yhtyisi lopussa heille tuttuun reittiin lähelle Mirror-nimistä käytävää.

Sukellus alkoi kuten aiemminkin, rauhallisesti edeten ilman ongelmia. Matkalla ennen onnettomuutta on pari hiukan kapeampaa paikkaa. Niiden kohdalla ei ollut mitään ongelmia ja kaikki sujui muutenkin normaalisti. Tiimi nousi tikkaita ylös noin 6-7 metrin syvyyteen ja eteni siitä kohti Rabbit Holea. Kun oli sukellettu noin 28 minuuttia, sukeltaja 1 aloitti etenemisen noin 2 metriä halkaisijaltaan olevaan Rabit Holeen, sukeltaja 2 asettui hänen taakse ylös ja näytti valoa. Sukeltaja 3 oli 2 vieressä takaviistossa. Kun sukeltaja 1 oli edennyt noin kaksi metriä, hän yllättäen alkoi peruuttaa käsillä voimakkaasti työntäen. Kun hän oli päässyt suuaukon luokse, sukeltaja 2 huomasi, että sukeltajan 1 puvun jaloissa oli ilmaa, mutta jalat eivät kuitenkaan olleet nousseet käytävän kattoon. Hän huomasi, että kaikki ei ollut kunnossa, kun sukeltaja 1 potki jaloilla koko ajan ilman että potkuissa olisi ollut tehoa. Samalla sukeltajan 1 toinen räpylä irtosi. Sukeltaja 2 painoi jalat välittömästi alas ja sai ilman pois jaloista. Samalla hän otti sukeltajaa 1 kädestä kiinni ja toisella kädellä kivestä kiinni pitääkseen heidät paikallaan. Sukeltaja 3 seurasi tilannetta ja poimi pudonneen räpylän. Hän sai autettua räpylän sukeltajan 1 jalkaan. Sukeltaja 2 asettui sukeltajan 1 eteen ja yritti rauhoitella häntä, saamatta kuitenkaan kontaktia sukeltajaan 1. Hyvin nopeasti sukeltaja 2 huomasi, että myös toisen jalan räpylä oli pudonnut. Hän teki tuolloin päätöksen nousta luolan kattoon. Hän täytti sukeltajan 1 liivin. Luolan pohjalla näkyvyys oli heikentynyt jo lähes nollaan. Sukeltaja 3 jäi etsimään pudonnutta räpylää ja kadonnutta ohjainnarua pohjalle sukeltajan 2 noustessa ylös 1:n kanssa. Kun he saavuttivat luolan katon noin 2 metrin syvyydessä, käänsi sukeltaja 2 selvästi paniikissa olevan sukeltajan 1 oikeaan asentoon ja asettui hänen eteensä pitäen koko ajan kädestä kiinni hakien katsekontaktia.

Sukeltajan 3 löydettyä räpylän ja ohjainnarun hän nousi muiden luokse. Hän yritti laittaa räpylää sukeltaja 1:n jalkaan, mutta tämän voimakas potkiminen jatkui ja räpylät eivät pysyneet jaloissa. Molemmat yrittivät rauhoittaa tilannetta pitämällä sukeltaja 1:n käsistä kiinni ja yrittämällä rauhoittaa sukeltajaa. Tilanne jatkui pitkään. Sukeltaja 2 ja 3 kommunikoivat, että lähdetään kuljettamaan sukeltajaa 1 pintaan. He pääsivät etenemään vain muutamia metrejä, kun sukeltaja 1 kouristeli ja meni elottomaksi. Sukeltajat 2 ja 3 totesivat sukeltaja 1:n menehtyneeksi. Tällöin sukellusaika oli 47 minuuttia. Tässä vaiheessa sukeltaja 2 oli löytänyt nollanäkyvyydessä opastusnarun ja otti siitä kiinni. Hän pääsi etenemään hiukan parempaan näkyvyyteen ja ryhtyi antamaan valolla merkkiä sukeltajalle 3. Sukeltaja 3 oli ottanut oman kelansa ja kiinnitti narun sukeltajaan 1. Sukeltaja 3 veti narun kohti sukeltajaa 2 ja kiinnitti narun opastusnaruun. Sukeltajat 2 ja 3 aloittivat paluumatkan nopealla tahdilla. Sukellus päättyi 70 minuutin kuluttua sen alkamisesta.

Pinnalla sukeltajat hälyttivät apua. Paikalle saapuivat hyvin nopeasti ensihoitohenkilöstö ja poliisi. Sukeltajat ovat tyytyväisiä siitä, kuinka asiat organisoitiin paikalla ja kuinka nopeasti myös he saivat apua tässä onnettomuudessa. On mahdollista, että meille ei ikinä selviä, mikä sai aikaan tapahtumasarjan, joka päättyi kaikkein ikävimmällä tavalla. Se tiedetään, että paikalla olleet tekivät sen kaiken, mitä heillä oli tehtävissä ja miten heitä on koulutettu toimimaan.

”Huokaukset selittävät sydämen tarinaa parhaiten silloin, kun sanat eivät siihen pysty.”
Elina Salminen

Kuopion Urheilusukeltajat Ry


Julkaistu 15.1.2018

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton uusi hallitus aloitti toimintakautensa 13.1.2018 kokouksella puheenjohtajansa Tero Lehtosen johdolla. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajiksi Sami Järvisen ja Pentti Hartikaisen. Hallitus vahvisti Liiton eri valiokuntien kokoonpanot ja liittokouluttajanimitykset vuodelle 2018. Päivitetyt tiedot löytyvät Liiton verkkosivuilta.


Sukeltajaliiton toiminta on kaikille avointa, ja toiminnassa keskeistä on vapaaehtoisten, aktiivisten ja asiantuntevien harrastajien osallistuminen eri tehtäviin. Sukelluksen eri osa-alueiden piiristä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia tehtäviä. Täytä yhteystietolomake ja kerro osaamisestasi ja kiinnostuksen kohteistasi, niin otamme sinuun yhteyttä, tai katso, onko tehtäväpankissa auki juuri sellainen paikka, joka sinua kiinnostaa.

Hallituksen kokouksen ohessa järjestettiin valiokuntien edustajien ja Liiton toimiston henkilökunnan kanssa kokous, jossa tarkasteltiin mm. Liiton viestintää, Suomisukelluksen markkinointia ja sukelluksen kilpailulajien yhteistyön tiivistämistä.

Suomisukellus näkyväksi

Sukeltajaliitto tulee vuoden aikana tekemään suomalaista sukellusta vahvasti näkyväksi. Liitto tulee keräämään seuroilta standardoidulla lomakkeella tietoja heidän parhaista sukelluskohteistaan, ja Liiton sivuille kootaan parhaat sukelluskohteet Suomessa -osio. On tärkeää, että harrastuksesta kiinnostuneet löytävät helposti tietoa Suomessa sukeltamisesta. Sukelluksen tulee näkyä myös aiempaa paremmin muilla sivustoilla, joihin sukellustoiminta sopii, esimerkiksi erilaiset luontoliikuntaa esittelevät sivustot.

Seurojen toiminnan omaa näkyvyyttä voidaan edistää monin keinoin mm. sosiaalista mediaa hyödyntäen. Seurojen kannattaa muistaa hyödyntää Liiton tapahtumakalenteria omien tapahtumiensa markkinoinnissa ja kertoa aktiivisesti omasta toiminnastaan. Sukelluksen laaja positiivinen näkyvyys lisää kiinnostusta lajiin ja tuo uusia harrastajia mukaan toimintaan.

E-oppiminen lähtenyt hyvin liikkeelle

Seuroissa järjestettyjen peruskurssien määrä on kasvanut hieman edellisestä vuodesta ja e-oppiminen on otettu seuroissa hyvin vastaan. Laitesukellusvaliokunnan alla toimivaan materiaalityöryhmään on saatu vuoden aikana lisää vahvistusta ja uudistustyö jatkuu. Mikäli seuroilla on itsekuvaamaansa videomateriaalia tai kuvamateriaalia, jota se voisi luovuttaa hyödynnettäväksi koulutusmateriaaleihin e-oppimisympäristössä, pyydämme olemaan yhteydessä materiaaliryhmän vetäjään Pentti Hartikaiseen, pentti.hartikainen at sukeltaja.fi.

Biosukeltajat ry Liiton jäseneksi - Liiton henkilöjäsen määrä kasvussa

Sukeltajaliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan Biosukeltajat ry:n Liiton jäseneksi ja toivottaa heidät tervetulleeksi takaisin Liiton toimintaan.

Liiton jäsenseurojen kokonaismäärä on pienentynyt viime vuosina, kun toimimattomia pieniä seuroja on lopetettu. Liiton henkilöjäsenten määrä sen sijaan on viimeisen vuoden aikana lähes kolminkertaistunut, eli henkilöjäsenyys on hyvä tapa pysyä Liiton toiminnan ja etujen piirissä, mikäli seura esimerkiksi lopettaa toimintansa eikä läheltä löydy sukellusseuraa. Henkilöjäsenyys voi toimia myös hyvänä ensiaskeleena tulla mukaan Liiton toiminnan piiriin ennen kuin itselle sopivin sukellusseura löytyy.

Sukeltajaliiton vuoden parhaiden palkitseminen

Sukeltajaliiton toiminnan piirissä on paljon laadukasta toimintaa ja hienoja onnistumisia eri toiminnan osa-alueilla. Liiton kevätkokouksessa Jyväskylässä 14.4. tullaan taas palkitsemaan vuoden parhaat ja Liiton hallitus pyytää tekemään esityksiä palkittavista. Esityksen voi tehdä kuka tahansa, eli esityksen ei tarvitse olla seuran virallinen esitys. Kaikki esitykset tulee perustella huolella. Ehdotuksia otetaan vastaan 31.1.2018 asti ja ehdotuksen voi tehdä täällä.

Suomisukellus-workshop, kevätkokous ja Sammakot ry:n 50-vuotisjuhla Jyväskylässä 14.4.2018

Suomisukeltamisen edistäminen on Liiton ja seurojen yhteinen asia. Työstetään yhdessä, miten asioita voidaan tehdä paremmin. Kevätkokouksen jälkeen juhlitaan 50-vuotiasta Sammakot ry:tä. Nyt on monta hyvää syytä lähteä Jyväskylään 14.4., varaathan ajankohdan kalenteriisi.

Ennakkoilmoittautumalla Liiton tapahtumakalenterissa 14.3. mennessä Liitto maksaa workshopiin ja kevätkokoukseen osallistuvalle seuran viralliselle kokousedustajalle matkakustannukset VR:n mukaan. Lisätietoja kalenterissa.

Toimisto muuttaa

Liiton toimisto muuttaa 25.1. Helsingin Pitäjänmäelle. Uusi osoitteemme on Valimotie 10, 00380 Helsinki.

Seuraava hallituksen kokous pidetään 24.2.2018 Liiton uusissa toimitiloissa.

Yhteystiedot: Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi

 

 


Kaikki uutiset »


Snorkkelisukellus - sukella seikkailuun

Jaakko Ala-Hiiro

Katso lisää videoita