Uutiset

Julkaistu 29.5.2023

Uppopallon SM-sarjan mestaruus Hämeenlinnaan

Uppopallon sarjakauden 2022-2023 finaalit pelattiin lauantaina Pirkkolan uimahallissa Helsingissä. Miesten SM-sarjan voiton vei Hämeenlinnan Sukeltajat nyt jo 20. kerran. Osa mestaruuksista on voitettu Ahveniston Vesipedot -nimellä, sillä Hämeenlinnan seurat (Ahveniston Vesipedot ja Hämeenlinnan Urheilusukeltajat) yhdistyivät vuonna 2010 ja ovat toimineet sen jälkeen nimellä Hämeenlinnan Sukeltajat.

1. divisioonan voitti Riihimäen ja Hämeenlinnan yhteisjoukkue.

Onnittelut voittajille!


Julkaistu 25.5.2023

Uusia Vapepa-sukeltajia ja Vapepa-sukelluskouluttaja valmistui

Sukeltajaliitto vastaa Vapepa-sukeltajien kouluttamisesta Suomessa ja järjestää vuosittain valtakunnallisen Vapepa-sukeltajakoulutuksen.

Viime viikonloppuna Kuopiossa järjestetyltä Vapepa-sukeltajakurssilta valmistui yhdeksän uutta Vapepa-sukeltajaa ja yksi Vapepa-sukelluskouluttaja. Kurssin loppuharjoituksena toteutettiin yhteistoimintaharjoitus, johon kaikki kurssilaiset ja nykyinen Kuopion Vapepa-sukellusryhmä osallistuivat. Mukana oli myös poliisi, Suomen Lentopelastusseura ry, Kuopion lentäjät ry ja Kuopion järvipelastajat ry. Kiitos kaikille osallistujille erinomaisesta kurssi- ja harjoitusviikonlopusta!


Julkaistu 16.5.2023

Pohjaroskaprojekti käynnistyy

Tulevana kesänä Suomen ympäristökeskus (Syke) pilotoi pohjaroska-aineiston keruuta Itämerestä kansalaishavainnoinnin avulla. Sukeltaen tehdystä roskien kartoituksesta on kokemuksia esimerkiksi Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmasta (Velmu) ja PADI AWAREn keräämästä aineistosta, ja tulokset ovat lupaavia.

Kutsumme nyt sukeltajat ja seurat mukaan kokeilemaan, sopisiko sukeltajien suorittama pohjaroskakartoitus seurantatarkoituksiin.

Roskaa kerätään Itämerestä erilaisilta pohjilta hyvin kaupungistuneista aina luonnontilaisiin rantoihin, jotta saadaan parempi kuva pohjaroskien määrästä ja laadusta rantavyöhykkeessä.

Toimi näin:

  1. Järjestä rannansiivoustalkoot Itämeren rannalla.
  2. Lataa sukeltaja.fi materiaalipankista pohjaroskien raportointilomake ja täyttöohje.
  3. Kirjaa löytyneet roskat lomakkeeseen ja palauta se (ja mahdolliset kuvat) ohjeen mukaan Sykelle.
  4. Postaa talkoista kuvia ja tarinaa somekanavillanne: missä siivositte, mitä löytyi, ja että olette mukana Syken pohjaroskaprojektissa. Käytä tunnistetta #pohjaroska.

Lomake ja ohjeet löytyvät täältä.

Lisätietoa projektista löytyy projektin verkkosivuilta.

Pidetään Itämeri siistinä yhdessä!


Julkaistu 12.5.2023

Ehdolle Sukeltajaliiton hallitukseen

Sukeltajaliiton syyskokouksessa 7.10. valitaan jäseniä liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle. Jos sinulla on kiinnostusta sukellusharrastuksen ja -turvallisuuden edistämiseen, sukelluksen kehittämiseen urheilulajina ja liikuntamuotona sekä ajatuksia ja näkemyksiä Sukeltajaliiton toiminnan kehittämisestä, olet oikea henkilö hakeutumaan näihin luottamustehtäviin. Tärkein kriteeri, kuten sukeltamisessa ylipäänsä, on halu ja innostus tehdä yhdessä! 

Hallituksen kokoonpano on puheenjohtaja ja 6–8 jäsentä. Syyskokous päättää hallituksen jäsenten kokonaismäärän. Hallituspaikka on kaksivuotinen. Hallitus kokoontuu muutaman kerran vuodessa lähikokoukseen ja muuten etäyhteyksin. 

Hallituksen jäsenen tehtävä tarjoaa erittäin mielenkiintoisen näköalapaikan sekä sukeltamiseen lajina että laajemminkin suomalaisen urheilun kehittämiseen keskusjärjestötasolla. Tehtäviin valituilla on erinomainen mahdollisuus verkostoitua erilaisten sukellusalan toimijoiden kanssa. 

Ehdollepanotoimikunta on aloittanut työnsä 

Liiton kevätkokous asetti toimikunnan ehdokkaiden etsimiseksi. Ehdollepanotoimikunnan tehtävänä on varmistaa hallitustyöskentelyn sujuva jatkuminen ja se, että ehdokkaita saadaan riittävän monta. 

Ehdollepanotoimikunnan jäsenet saattavat lähestyä sinua tai seuraasi ja tiedustella ajatuksiasi tai kiinnostustasi hallitustehtäviin. Älä kuitenkaan jää odottelemaan yhteydenottoa, vaan lähetä sähköpostia, tartu puhelimeen tai nykäise ehdollepanotoimikunnan jäsentä räpylästä. 

Ehdotuksia mahdollisista uusista hallituksen jäsenistä ja puheenjohtajasta voivat tehdä sekä seurat että yksittäiset seuralaiset ja liiton yhteisöjäsenet. Tiedot jäsenehdokkaista voi toimittaa joko ehdollepanotoimikunnan jäsenille tai suoraan liiton toimistoon. Varsinainen ehdolle asettuminen tapahtuu ehdokaslomake täyttämällä. Ennakkoilmoittautuminen ei ole ehto hallituksen jäseneksi hakeutumiselle. Ehdolle voi asettua vielä syyskokouksessakin, mutta mieluusti kuulisimme sinusta jo ennakkoon! 

Ehdollepanotoimikunnan yhteystiedot: 

Hanna-Mari Talka (pj.), Helsinki, hanna-mari.talka at sukeltaja.fi, p. 045 665 5417

Kati Aaltonen, Tampereen Urheilusukeltajat ry, kati.aaltonen at sukeltaja.fi, p. 040 542 2401

Aleksi Kuronen, Joensuun Urheilusukeltajat ry, aleksi.kuronen at sukeltaja.fi, p. 050 345 3357

Ari-Pekka Hakulinen, Savonlinna, ari-pekka.hakulinen at sukeltaja.fi, p. 040 635 9166

Marko Niinistö, Salo, marko.niinisto at sukeltaja.fi, p. 050 368 7125 

Erovuorossa ovat seuraavat hallituksen jäsenet: 

Hanna-Mari Talka, Helsinki, Sukellusseura H2O ry
Joakin Petersen-Dyggve, Tampere, Tampereen Urheilusukeltajat ry
Markus Aarnio, Vantaa, Sukeltajaliiton henkilöjäsen
Matti Kajala, Tampere, Kangasalan VPK ry
Matti Eronen, Varkaus, Sukellusseura Vesihiisi ry (jätti hallituspaikkansa aiemmin tänä vuonna) 

Erovuorossa oleva voidaan valita uudelleen. 

Seuraavat hallituksen jäsenet jatkavat kauden 2024: 

Harri Nieminen (pj), Tampere, Tampereen Urheilusukeltajat ry
Marko Niinistö, Salo, Sukellusseura Simppu ry
Tuomo Palevaara, Otalampi, Riihimäen Urheilusukeltajat ry
Sanna Siltanen, Masala, Hämeenlinnan Sukeltajat ry 

Tiedot ehdokkaista julkaistaan koosteena Sukeltajaliiton verkkosivuilla, jotta seurojen hallitukset voivat valmistella omat päätöksensä ennen syyskokousta ja vaalia. 

Täytä ehdolleasettumislomake tästä linkistä 

 

 

 


Julkaistu 9.5.2023

Kohti räpyläuinnin kesän arvokisoja

Urheilijat räpyläuinnin kesän arvokisoihin on valittu. Juho Herva osallistuu heinäkuussa aikuisten EM-kisaan Unkariin, joukkueenjohtajana toimii Sari Herva. Nuorten MM-kisoihin Kairoon keäskussa on lähdössä joukkue Minttu Mikkonen, Ilona Ivanova ja Nina Sundberg, joukkueenjohtajana Tomi Kuisma.

Vappuviikonloppuna uitiin räpyläuinnin World Cup -kisat Klaipedassa Liettuassa. Mukana kisoissa oli Suomesta viisi uimaria: Juho Herva ja Alexander Nyman Race Club Sveitsistä, Aino-Elina Kitinoja ja Ilona Ivanova Kouvolan Uimareista sekä ja Minttu Mikonen Tampereen Urheilusukeltajista.

Juho Herva ui kisassa kaksi pronssimitalia lajeissa 50 ja 100 metrin BF. Myös useampia Suomen ennätyksiä ja henkilökohtaisia ennätyksiä tehtiin.

Kaikki kisatulokset löytyvät täältä

Räpyläuinnin kuvia ja tunnelmia voi seurata lajin Facebook-ryhmässä


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita