Sve | En

Uutiset

Julkaistu 28.2.2017

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus kokoontui Tampereella 25.2. Samassa yhteydessä järjestettiin myös e-oppimista käsittelevä workshop yhdessä valiokuntien edustajien ja toimiston henkilökunnan kanssa.

Liiton kevätkokous Kuusankoskella 1.4.2017

Liiton hallitus valmisteli tulevan kevätkokouksen asioita. Kevätkokouksen yhteydessä tullaan palkitsemaan Vuoden 2016 parhaat, ja Liiton hallitus vahvisti kokouksessaan Vuoden parhaiden valinnat. Vuoden 2016 tilinpäätös allekirjoitettiin, ja tulos viime vuodelta on 14 007 euroa alijäämäinen. Kevätkokous päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta. Hallituksen esitys vuoden 2018 jäsenmaksuiksi näkyy kokouskutsussa, joka löytyy täältä. Ennen virallisia kevätkokousasioita ajankohtaiskatsauksessa tullaan kuulemaan mm. e-oppimisesta ja Vapepa-sukellustoiminnasta. Sukelluskouluttaja Ari Vallittu kertoo inhimillisten tekijöiden vaikutuksesta sukellusturvallisuuteen. Tervetuloa Kuusankoskelle!

Seurojen juhlavuodet ja Liiton tapahtumat

Sukellusseuran viettäessä juhlavuottaan on aina hyvä mahdollisuus liittää juhlavuoteen jokin Liiton tapahtuma, esimerkiksi kokous, kilpailu tai seminaari. 1.4.2017 Liiton kevätkokousta isännöi 50-vuotisjuhlia viettävä Sukellusseura Vesikot ry. Hallitus myönsi seurojen esityksestä vuoden 2018 Liiton kokoukset seuraavasti: Liiton kevätkokousta huhtikuussa 2018 isännöi 50 vuotta täyttävä Sammakot ry Jyväskylässä. Liiton syyskokousta lokakuussa 2018 isännöi 30 vuotta täyttävä Tampereen Palolaitoksen Sukeltajat ry Tampereella. Seurojen juhlavuosiin voidaan liittää monenlaisia tapahtumia, eli olettehan ajoissa yhteydessä, kun suunnittelette omaa juhlavuottanne, niin ideoidaan yhdessä miten juhlavuotta voisi parhaiten hyödyntää.

Uppopallon EM-kilpailut Suomeen?

Sukeltajaliitto on menestyksekkäästi isännöinyt useita eri sukelluslajien arvokilpailuja. Unkarin liitto ilmoitti pari viikkoa sitten, ettei se pystykään järjestämään vuoden 2017 uppopallon EM-kilpailuja. Sukeltajaliitto on valmistellut nopealla aikataululla kisojen hakemista Suomeen ja tekee parhaansa, että kisat saataisiin järjestettyä.

Liiton toimintasääntö vaatii uudistusta

Liiton toimintasäännön uudistustarve on tarkastelussa ja monilta kohdin säännöt kaipaavat muutoksia. Hallitus jatkaa sääntömuutoksen valmistelua ja säännöt ennakkotarkastetaan Patentti- ja rekisterihallituksessa ennen kuin ne tuodaan Liiton kokoukselle hyväksyttäväksi.

Uusi hallituksen kaavailema veneverolaki ei toteudu

Hallituksen kaavailema uusi veneverolaki sai valmisteluvaiheessa paljon vastustusta. Valtioneuvosto tiedotti 16.2., ettei suunniteltua veneveron ja kevyiden moottoriajoneuvojen veron valmistelua jatketa.

e-oppiminen tuo uusia mahdollisuuksia

Sukelluskoulutus uudistuu ja e-oppimisen ensimmäiset pilotit ovat lähdössä liikkeelle. Valkeakosken Urheilusukeltajat, Nousu, Kankaanpään Sukeltajat ja Saimaan Norpat Urheilusukellusseura vetävät ensimmäisessä vaiheessa laitesukelluksen peruskurssin hyödyntäen e-oppimista tämän kevään aikana.

Maaliskuun tapahtumia

Suomenlinnassa vietetään 11.3. talvista sukellus- ja ulkoilupäivää juhlistaen 100-vuotiasta Tykistölahden hirsiarkkupatoa. Sukeltajaliitto, Suomen meriarkeologinen seura, Museovirasto ja Subzone järjestävät tapahtuman yhdessä paikallisten kumppanien kanssa.

Elokuvateatteri Tennispalatsissa Helsingissä järjestetään 14.3. Sukeltajaliiton ja Marko Röhr Productionsin yhteistyönä sukeltajille suunnattu Neljä elementtiä -elokuvan erikoisnäytös, jossa elokuvan tekijät ovat paikalla.

Lisätietoja edellä mainituista ja muista tapahtumista Liiton tapahtumakalenterista.

 

Liiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran 1.4.2017.
Yhteystiedot: Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi


Julkaistu 28.2.2017

Kutsu Sukeltajaliiton kevätkokoukseen

Tervetuloa Sukeltajaliiton kevätkokoukseen 1.4.2017 Kuusankoskelle. Kokous pidetään Ravintola Koskelassa, Koskelankuja 1, 45700 Kuusankoski. Valtakirjojen tarkastus on klo 12.15.-12.45. ja kokous alkaa klo 13.

Ennen virallisen kokouksen alkua kuullaan ajankohtaisista asioista mm. e-oppimisesta ja Vapepa-sukellustoiminnasta. Sukelluskouluttaja Ari Vallittu valottaa inhimillisten tekijöiden vaikutusta sukellusturvallisuuteen. Sukeltajaliiton Vuoden 2016 parhaat palkitaan, ja jaossa myös muutama Vapepan huomionosoitus.

Kokouksessa esitellään vuoden 2016 vuosikertomus, tilinpäätös sekä tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan lausunto ja päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta. Kokouksessa vahvistetaan vuoden 2018 jäsenmaksut ja Sukeltajaliiton eettiset ohjeet.

Kokousta isännöi Sukellusseura Vesikot ry, joka viettää 50-vuotisjuhlaansa samana iltana ja toivottaa kokousvieraat lämpimästi tervetulleeksi iltajuhlaan.

Lue lisää ja ilmoittaudu Tapahtumakalenterissa.

Kokousasiakirjat löytyvät täältä.

Tervetuloa!


Julkaistu 3.2.2017

Sukeltaja, allekirjoita adressi veneverosta ja vaikuta!

Sukeltajaliitto on antanut tammikuussa lausunnon valmisteilla olevasta veneverosta yleishyödyllisten yhdistysten näkökulmasta. Liitto esittää lausunnossa, että veron toteutuessa yleishyödyllisten yhdistysten omistamat veneet jätettäisiin veron ulkopuolelle. Veneverolakiesitys on parhaillaan lainsäädännön arviointineuvostossa käsittelyssä.

Venealan keskusliitto Finnboat ry ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry keräävät nimiä uutta veneveroa vastustavaan adressiin. Sukeltajaliitto kannustaa sukeltajia omalta osaltaan ottamaan henkilökohtaisesti kantaa asiaan allekirjoittamalla adressi.


Julkaistu 19.1.2017

Vapaasukellusvaliokunta hakee puheenjohtajaa

Valiokunnassa on jo kokenut ja asiantunteva porukka kasassa, mutta puheenjohtajaa haetaan. Onko sinulla vahva lajin tuntemus ja näkemys siitä, miten vapaasukellusta tulisi kehittää tulevina vuosina? Osaat aktivoida ja innostaa harrastajia tekemään yhdessä työtä lajin hyväksi? Pystyt antamaan aikaasi vapaaehtoistyöhön? Ota yhteyttä Timo Pöntiseen, tpontinen at gmail.com.

Valiokunta kehittää vapaasukellusta ja sen koulutustoimintaa, tukee seuroja lajin harrastamisessa, järjestää kilpailuja ja leirejä ja vastaa maajoukkuetoiminnasta sekä kansainvälisestä toiminnasta.


Julkaistu 18.1.2017

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton uusi hallitus aloitti toimintakautensa 14.1.2017 kokouksella uuden puheenjohtajansa Tero Lehtosen johdolla. Hallitus valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajiksi Sami Järvisen ja Riku Metsälän. Hallitus vahvisti Liiton eri valiokuntien kokoonpanot ja liittokouluttajanimitykset vuodelle 2017. Päivitetyt tiedot löytyvät Liiton verkkosivuilta 

Tule mukaan toimintaan

Sukeltajaliiton toiminta on kaikille avointa ja toiminnassa keskeistä on vapaaehtoisten, aktiivisten ja asiantuntevien harrastajien osallistuminen eri tehtäviin. Sukelluksen eri osa-alueiden piiristä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia tehtäviä. Täytä yhteystietolomake ja kerro osaamisestasi ja kiinnostuksen kohteistasi, niin otamme sinuun yhteyttä, tai katso, onko tehtäväpankissa auki juuri sellainen paikka, joka sinua kiinnostaa.

Aktiivista jäsenhankintaa – tehdään yhdessä #Suomi100

Uudet jäsenet tuovat uutta virtaa seuratoimintaan. Useat lajit markkinoivat toimintaansa aktiivisesti Suomi 100 -hengessä, joten pitäkäämme sukelluskin hyvin näkyvillä.

Tehdään yhdessä 10.5. Unelmien liikuntapäivästä myös sukellustapahtumien päivä. Liitto kokoaa tietoa sukellusseurojen introista tai muista avoimista tapahtumista, jotka toteutetaan Unelmien liikuntapäivänä ja jakaa tietoa valtakunnallisesti. Ilmoita oma tapahtumasi mukaan: www.unelmienliikuntapaiva.fi/unelmienliikuntapaiva ja ilmoita tapahtumastasi myös Liiton toimistolle: kristiina.karila at sukeltaja.fi.

Koko vuoden tapahtumia ja toimintaa voi ilmoittaa unelmatliikkeelle.fi -sivustolle. Tavoitteena on saada Suomi liikkeelle, ja me luonnollisesti haluamme yhä useamman suomalaisen löytävän tiensä myös sukellusseuran toimintaan mukaan.

Turvaohjeet uudistuvat

Sukeltajaliiton turvaohjeet uudistuvat. Jatkossa laitesukelluksen turvaohje ja snorkkelisukelluksen turvaohje julkaistaan erillisinä ohjeina ja vapaasukelluksen, sukelluskalastuksen ja Vapepa-sukelluksen turvaohje yhtenä kokonaisuutena. Uudet turvaohjeet julkaistaan heti kun niiden kuvitus on saatu viimeisteltyä.

Liiton taloustilanne heikentynyt

Sukeltajaliitto on tehnyt usean vuoden peräjälkeen alijäämäisen tuloksen. Seurojen koulutusaktiivisuus on selkeästi vähentynyt ja jäsenmäärät ovat olleet laskusuunnassa. Tämä heijastuu myös Liiton talouteen. Talouden tasapainottamiseksi toteutetaan vuoden 2017 aikana Sukeltajaliiton henkilöstöön kohdistuvia lomautuksia. Huomioikaa mahdolliset lomautuksista johtuvat viiveet jäsenpalvelussa, ja olkaa yhteydessä toimistoon hyvissä ajoin.

Sukeltajaliitto antoi lausunnon veneverolakiluonnoksesta

Valmistelussa olevaa uutta veneverolakia on julkisuudessa kritisoitu äänekkäästi. Sukeltajaliitto jätti Valtionvarainministeriölle myös oman lausuntonsa veneverolakiluonnoksesta, jossa se esitti, että veron toteutuessa yleishyödyllisten yhdistysten omistamat veneet jätettäisiin veron ulkopuolelle.

Seuraava hallituksen kokous pidetään 25.2.2017.

Yhteystiedot: Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi
Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi


Kaikki uutiset »


Snorkkelisukellus - sukella seikkailuun

Jaakko Ala-Hiiro

Katso lisää videoita