Uutiset
Julkaistu 5.12.2023
Tukea hyville hankkeille - hakuaika käynnissä
Sukeltajaliitto myöntää avustusta sellaisille sukeltamista tai sukellusolosuhteita edistäville hankkeille, jotka hyödyttävät koko sukeltajayhteisöä (esimerkiksi tien parannushanke suositulle sukelluskohteelle, hylkyjen poijuttaminen, pukeutumispenkkien rakentaminen sukelluskohteen tuntumaan, koulutusmateriaalihankkeet tms).
Hankkeen tuloksen tulee olla kaikkien sukeltajien käytettävissä ilman eri maksua tai vaatimusta kuulua johonkin tiettyyn yhteisöön. Tukea voi hakea minkä tahansa sukelluslajin hankkeeseen. Yksittäisen seuran tai rajatun piirin toimintaa edistäviin hankkeisiin tukea ei myönnetä.
Avustuksen hakuaika päättyy 31.12.2023. Lue lisää
Julkaistu 28.11.2023
Sukelluskuvauksen SM-kilpailun 2023 tulokset
Sukelluskuvauksen SM-kilpailuun ilmoitettiin määräajassa 81 työtä yhteensä 14 kuvaajalta. Tämä oli reilusti (yli 40 %) vähemmän kuin viime vuonna. Osallistujista 6 oli naisia. Nuorten sarjaan ei tullut yhtään osallistujaa. Videosarjaan osallistui kolme työtä, mutta koska yksi videoista ei ollut sääntöjen mukainen, ei sarjaa voitu arvostella. Tuomaristo kehottaakin tutustumaan sääntöihin huolella.
Tuomarien mukaan makrokuvia voisi olla kilpailussa enemmänkin, sillä ne ovat otollisia kohteita myös Suomen tummissa ja rehevissä vesissä. Kotimaa-sarja oli kovatasoisin, ja kolmen kärki erottui selvästi muista sekä teknisesti että taiteellisesti. Ulkomaat-sarja oli runsaslukuisin, sillä kamera taitaa olla useammin mukana hyvien olosuhteiden ansiosta. Tässäkin sarjassa palkitut nousivat selkeästi esiin.
Allaskuvaaminen on tavallaan kuin studiossa kuvaisi ja antaa mahdollisuuksia kokeilla ja säätää olosuhteita ja kameraa. Tilanteita voi harjoitella ja toistaa, mikä tekee altaasta hyvän harjoittelupaikan vedenalaisille kuvaajille. Hyödyntäkää tätä mahdollisuutta enemmänkin!
Teemasarjassa tuomaristo piti yhtenä arviointikriteerinä teeman mukaisuutta. Joissain tapauksissa kuvan nimi auttoi löytämään yhteyden teemaan, joten nimeä kyllä kannattaa miettiä.
Kuvittele!-sarjassa kuvat olivat virkistävän erilaisia ja hauskoja. Sarjassa on kuvaajille annettu vapaat kädet, jota ei ehkä täysimääräisesti ole vielä hyödynnetty. Pelkästään kuvaustilanteen olosuhteilla, lavastuksilla ja jälkikäsittelytekniikoilla voisi saada vielä paljon aikaiseksi.
Pintakuvia ei ollut paljoa tällä kertaa, vaikka jokainen pystyisi ottamaan niitä varsin vaivattomasti. Videosarjassa oli mukavia tunnelmapätkiä, joita tarinallisuus vielä parantaisi.
Tuomareina toimivat Ari Linna ja Pekka Tuuri.
Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistujille sekä tuomareille!
Palkittuja kuvia voi katsella sukeltaja.fi galleriassa.
Vuoden sukelluskuva 2023
Vuoden sukelluskuvaksi valittiin Sami Lindroosin kuva ”Kuplakone”. Tuomaristo kommentoi kuvaa näin: Hieno allaskuva täynnä sukeltamisaktiviteettia ja sukelluksen yhteisöllisyyttä. Mitä pitempään kuvaa katsoo, sitä enemmän huomaa tapahtumia altaan eri kulmissa. Teknisesti taitava, kaunis väreilevä pinta ja pohjaan pirstaloituva valo. Yleensä sukelluskuvissa yritetään saada ikuistettua tilanne, jossa sukeltajan kuplia ei näy. Avoimen kierron laitteilla sukellettaessa se on yleensä mahdotonta, jos kuvassa on useampia sukeltajia. Tässä käytännössä kaikki etualan sukeltajat hengittävät ulos samaan aikaan. Virkistävää! Laaja allasnäkymä on saatu upeasti ikuistettua yhdelle laajakulmaruudulle.
A Makro
1. Lemons. Mika Saareila
Keltaiset kalakaverukset suorastaan hohtavat vastavalon voimasta. Kuvausetäisyys tuo kohteet vaikuttavasti suoraan iholle ja intensiivinen katse kutsuu uimaan. Tiukka rajaus jättää pyrstöt piiloon. Olisi ollut hienoa nähdä vastavalon siivilöityvän niiden läpi, mutta rajaus saattoi hyvin johtua ympäristöstä.
2. Hairy lobsters. Mika Saareila
Mukavaa, että kuvassa on tyypillisen yhden sijasta kaksi eläintä, tuo rytmiä kuvaan. Pienet eliöt saatu hyvinkin tarkasti esiin. Valo tuo kivasti esiin karvapeitteen ja muodostaa jännittäviä varjoja ja huippuvaloja taustalle. Värimaailma on tasapainoinen ja kiinnostava.
3. Nokka. Teemu Lakka
Siloneulan nokka on todellinen makrokuva. Pienen kalan silmistä on haastavaa saada terävää kuvaa, mutta tässä siinä on onnistuttu. Kuvakulma tekee kuvasta dynaamisen. Tumma tausta ja hienosti valaistu pää nostaa kirkkaan värisen kalan hyvin esiin. Tunnelmaa kuvassa riittää ja kalan teräviin silmiin melkein uppoaa.
B Kotimaa
1. B&W pike in backlight. Mika Saareila
Sommittelultaan seesteinen kuva. Hauki tuntuu lentävän taivaalla. Silmä on lähes täydellisesti kultaisessa leikkauksessa. Taivasta vasten otetussa kuvassa valotus hallittua ja auringonsäteet korostavat kauniisti hauelle ominaista selkäevää. Snellin ikkunassa kaareutuva metsän reuna ikään kuin kumartuu ihailemaan hauen liukua. Mustavalkoisuus korostaa kuvan graafisuutta.
2. Fly. Päivi Luoma
Voimakas dynaaminen kuva, jossa värimaailma ja tietty utuisuus korostavat arvoituksellisuutta. Hyvä kuva herättää tunteita ja ajatuksia. Tässä miettii mistä sukeltaja on tulossa ja mitä seikkailuja syvyydestä on tulossa vastaan.
3. Perch in the sun’s rays. Mika Saareila
Teknisesti täydellinen kuva. Raitapaidat nousevat esiin kuin näyttelijät kolmiulotteisessa televisiossa. Suomut kiiltelevät ja valo siivilöityy evien läpi. Auringonsäteet korostavat mielenkiintoista ja arvoituksellista taustaa. Sommittelultaan tasapainoinen ja silmää hivelevä kokonaisuus.
C Ulkomaat
1. Troopers. Sami Lindroos
Sympaattisia koiramaisia eläimiä on aina ilo katsoa. Näin ison lauman mellastaessa kuvaajan on aika vaikea rakentaa sommitelmaa, mutta tähän on onnistuttu ikuistamaan yhtenäinen alaspäin suuntautunut liike. Moni merileijonista on sattumalta juuri oikeissa paikoissa, ja pääkohde keskellä on onnistunut hienosti. Hieno valo korostaa hauskasti taaempana olevia hahmoja lisäten kolmiulotteista vaikutelmaa.
2. Armada. Sami Lindroos
Hallittu kuva parvesta ohittamassa valmiina ollutta kuvaajaa. Keskimmäiset kaksi mallia ovat selvästi päättäneet poseerata ja muu lauma toimii avustajina. Tunnelmaltaan seesteinen ja viipyilevä, rauhallinen värimaailma.
3. Merikrotti piilossa. Cristal Alakoski
Kuva tuo hienosti esille krotin kyvyn naamioitua täydellisesti rukolevien joukkoon. Rauhallinen värimaailma ulottuu yli koko kuva-alan. Hyvä sommittelu.
D Allas
1. Kuplakone. Sami Lindroos
Hieno allaskuva täynnä sukeltamisaktiviteettia ja sukelluksen yhteisöllisyyttä. Mitä pitempään kuvaa katsoo, sitä enemmän huomaa tapahtumia altaan eri kulmissa. Teknisesti taitava, kaunis väreilevä pinta ja pohjaan pirstaloituva valo. Yleensä sukelluskuvissa yritetään saada ikuistettua tilanne, jossa sukeltajan kuplia ei näy. Avoimen kierron laitteilla sukellettaessa se on yleensä mahdotonta, jos kuvassa on useampia sukeltajia. Tässä käytännössä kaikki etualan sukeltajat hengittävät ulos samaan aikaan. Virkistävää! Laaja allasnäkymä on saatu upeasti ikuistettua yhdelle laajakulmaruudulle.
2. Flying. Susanna Ståhle
Rauhallinen kuva vapaasukelluksesta ilman kilpailun mukanaan tuomaa puristusta. Katkaistut raajat kuvassa usein häiritsevät, mutta tässä tuovat mukaan jopa koomisen elementin. Kaakeleilla saatu kivasti korostettua syvyysvaikutelmaa. Rajaamalla vasemmalta pois tyhjää tilaa kuva olisi parantunut vielä lisää.
3. Hupsis. Erland Forsen
Kuvan vahvuus on näyttää kaksi maailmaa. Tässä kuvassa on tekemisen meininkiä. Taustalla pintaorganisaatio touhuaa omiaan, kun sukeltaja lähettää heidät piilottavan pärskeen ja kamppailee oman kuplamerensä kanssa. Iloinen ja vauhdikas kuva, joka ilmentää sukeltamisen hauskuutta. Hieno mustavalkoinen kuva, hyvät pärskeet.
E Teema: Rauha
1. Välimeressä. Salla Koppanen
Rauhaa ja seesteisyyttä hohkaava kuva, joka ilmentää teemaa hyvin. Vedenpinnan väreily on raikkaassa kontrastissa hiekkapohjan herkkien aaltojen kanssa. Maailman suuruus ja ihmisen pienuus tulevat kauniisti esiin. Samoin ihmisen ja luonnon rauhaisa yhteiselo. Tätä sukellukselta haemme.
2. Hengitä. Sami Lindroos
Rauhoittumishetki juuri ennen jääsukellusta. Kaikki on valmiina, kohta pääsee veteen, hetken voi pysähtyä. Hyvä sommittelu ja valo, räsymatto kiva yksityiskohta. Hyvät sävyt, myös mustassa. Persoonaton sukeltaja, emme tiedä kuka hän on, ryhti henkii rauhaa ja luottamusta.
3. Friends. Mika Saareila
Asetelma kuvastaa vastakkainasettelua, jossa ystävykset saattavat olla myös vihollisia. Onko tässä rauhateko menossa; dilemma ei aukea pysäytetystä kuvasta, joten tilanne herättää tunteita.
F Kuvittele!
1. Myrsky. Sami Lindroos
Laiva lähestymässä täysin purjein kohti maailman reunaa. Maanpäällistä ja vedenalaista maailmaa ei tosiaankaan tässä kuvassa juuri erota ja on helppo kuvitella kaljaasi seilaamassa auringon paisteessa. Teknisesti hyvä kuva ja kiva idea.
2. We are water. Päivi Luoma
Kuvittele olevasi yhtä veden kanssa, sulje silmäsi, unelmoi, leiju painottomana. Kuvittele, mitä voisit tehdä, jos olisit yhtä veden kanssa. Kuvittele vapautuvasi painovoimasta. Tunne veden kylmyys, märkyys, vastus, kuvittele olevasi toisessa maailmassa. Yksittäisetkin ruudut ovat onnistuneita otoksia, hyvä väriharmonia.
3. Kalavale. Pauli Sorsakari
Ahdin kalansaalis. Kuvittelemme, miten jättiläismäinen kirjolohi on juuri upottamassa veneen.
G Pintakuvat
1. Nimetön. Elias Tahvanainen
Pintapelastaja ottaa sukeltajan riehakkaasti vastaan. Nouda pallo vedestä -leikki käynnissä. Hieno actionkuva, joka huokuu intoa. Sukeltajan kädessä heittolelu, koira tuijottaa palloa intensiivisesti. Innokas vapaauimari lähdössä seuraavalle uintikierrokselle.
2. Tekstuuri. Sami Lindroos
Mystinen maisema, jossa vedenalainen möykkyinen rihmalevästö luo kontrastin vedenpäällisen ja -alaisen maailman välille. Hieno värikontrasti. Vedenalainen maisena näyttää, kuin ei oltaisi enää tässä maailmassa. Kuvaan sopii hyvin, että pensaissa ei ole lehtiä: yläosa täynnä pieniä oksia, alaosa täynnä muhkuroita. Kontrastista syntyy hyvä jännite.
3. Nautinto. Pauli Sorsakari
Rento hetki ennen seikkailua ikonisessa suomalaisessa järvimaisemassa. Sukelluksen pintatoimintaa parhaimmillaan, kun kaikki on jo valmiina eikä ole kiire minnekään.
Julkaistu 21.11.2023
Kysely valmentajina, ohjaajina ja kouluttajina toimiville naisille
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja Suomen Valmentajat ry ovat yhdessä käynnistäneet tutkimushankkeen, joka selvittää naisten kokemuksia sukupuolten välisestä tasa-arvosta urheiluvalmennuksessa, -kouluttamisessa ja -ohjaamisessa. Tutkimus selvittää niitä tekijöitä, jotka edistävät tai estävät naisten osallistumista valmennus/koulutustoimintaan. Kutsumme kaikki yli 15-vuotiaat urheiluvalmennusta/koulutusta tekevät tai joskus tehneet naiset osallistumaan tutkimukseen.
Kannustamme sukelluskouluttajina, -ohjaajina ja -valmentajina toimivia naisia vastaamaan kyselyyn.
Tutkimukseen voi osallistua vastaamalla kyselyyn osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/443E76A3E0355DEB
Osallistumalla kyselyyn pystyt vaikuttamaan tulevaisuuden valmennuksen/koulutuksen kehittämiseen ja valmentavien/kouluttavien naisten asemaan urheilussa ja olet mukana rakentamassa parempaa tulevaisuutta kaikille. Kyselyn lopussa voit lisäksi ilmoittautua vapaaehtoiseksi syventävään haastatteluun. Kyselyyn vastaamiseen menee noin 20–30 minuuttia. Voit tehdä kyselyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kysely sulkeutuu 1. joulukuuta, 2023.
Tutkimuksen tulokset auttavat kehittämään strategioita, jotka tukevat valmentajien, kouluttajien ja ohjaajien toimimista urheilussa ja mahdollistavat kehittymisen. Tutkimus kattaa monia eri näkökulmia, kuten työoloja, koulutusta, mahdollisuuksia urakehitykseen ja tasavertaista kohtelua.
Tutkimusta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Tutkimuksen tietosuojailmoitus: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/naiset-valmentajina#toc--tutkimuksen-tietosuojailmoitus-.
Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:
Johanna Ihalainen, yliopistonlehtori (tutkimuksenjohtaja), johanna.k.ihalainen@jyu.fi
Veera Ehrlén, tutkijatohtori, veera.ehrlen@jyu.fi (haastattelut)
Bettina Wikström, tutkimusavustaja, bettina.m.wikstrom@jyu.fi (kyselyn tekninen toteutus)
Linkki hankkeen nettisivuille: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/naiset-valmentajina
Linkki yliopiston uutiseen: https://www.jyu.fi/fi/uutinen/osallistu-tutkimukseen-selvitamme-naisvalmentajien-asemaa-urheilussa.
Julkaistu 20.11.2023
Nuorten PM-kisat uppopallossa
Uppopallon nuorten PM-kisat pelattiin 18.-19.11. Pirkkolassa. Mukana olivat naisten ja miesten joukkueet Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Tulokset:
Naiset (alle 24-v.)
1. Norja
2. Suomi
3. Ruotsi
Miehet (alle 21-v.)
1. Norja.
2. Ruotsi
3. Suomi
Ottelut striimattiin ja ne voi katsoa tallennettuna, linkit löytyvät täältä.
Uusia pelaajia otetaan mukaan valmennusrinkiin. Jos uppopallo kiinnostaa, ota yhteyttä valmentajiin, joilta saa lisätietoa lajista, treeneistä ja leirityksistä: markus.nevalainen at sukeltaja.fi (naisten valmentaja) tai paavo.hynninen at sukeltaja.fi (miesten valmentaja).
Julkaistu 8.11.2023
Toimintaohje tukee laitesukelluspalveluiden turvallisuutta
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sukeltajaliitto ry ovat laatineet toimintaohjeen laitesukelluspalveluiden turvallisuuteen. Ohje koskee palveluina ja tapahtumina järjestettävää laitesukellusta sekä sukelluksessa käytettävien kaasupullojen käyttöä ja täyttöä Suomessa. Toimintaohjeen tarkoituksena on tukea laitesukelluspalveluiden tarjoajien vastuullista ja turvallista toimintaa, sekä edistää turvallisten käytäntöjen toteutumista.
Sukeltajaliitto ry sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelevat kaikkia laitesukelluspalveluiden tarjoajia ja kaasupullojen täyttöpaikkojen ylläpitäjiä noudattamaan näitä ohjeita. Toimintaohjeeseen koostetut tiedot helpottavat ja nopeuttavat sukellustapahtumien ja -palveluiden turvallisuussuunnittelua. Alan toimijoilla on ollut mahdollisuus kommentoida ohjeen luonnosta laajalla lausuntokierroksella.
– Turvallisuus ja vastuullisuus ovat kaikkien sukeltajien ja sukellusyhteisön etu. Toivomme, että nämä ohjeet auttavat tekemään laitesukelluksesta Suomessa entistä turvallisempaa ja nautittavampaa kaikille harrastajille ja laitesukelluspalveluiden järjestäjille. Ohjekokonaisuus muodostuu selkeistä aihealueista, ja linkkien kautta löytyy tärkeää lisätietoa. Ohje varmasti tulee helpottamaan sekä sukellusseurojen että alan yritysten toimintaa ja turvallisuustyötä, sanoo koulutuspäällikkö Mika Rautiainen Sukeltajaliitto ry:stä.
Tavoitteena riskien tunnistaminen ja tapaturmien estäminen
Laitesukellus ei ole koskaan täysin riskitön harrastus, ja se vaatii huolellisuutta, ammattitaitoa ja turvallisuuden huomiointia. Laitesukellus on useiden tapahtumien ketju, ja osapuolten oma toiminta tai tekniset tekijät voivat vaikuttaa tapaturmien syntyyn. Sukelluksen riskitekijöitä on kuitenkin mahdollista tunnistaa etukäteen, ja riskejä voidaan pienentää. Toimintaohjeen tarkoituksena on edistää laitesukelluksen turvallisuutta, sekä helpottaa sukellusseurojen ja alan yritysten toimintaa ja turvallisuustyötä.
Kohderyhmänä monipuoliset sukellusalan palvelut
Toimintaohje on suunnattu sukelluspaikkojen ylläpitäjille ja laitesukellukseen liittyvien palvelujen järjestäjille. Palveluita ovat esimerkiksi laitesukellustapahtumat, -retket, -kurssit, -koulutukset, -kokeilut ja muut vastaavat laitesukelluspalvelut.
– Laitesukelluksen kattava koulutustarjonta luo hyvän perustan turvallisille sukelluksille. Lisäksi tämä ohje auttaa palveluntarjoajia varmistamaan, että toiminta on lainsäädännön mukaista, sanoo kuluttajapalveluiden johtava asiantuntija Mervi Murtonen Tukesista.
– Lisäksi turvallinen kaasupullojen täyttö on elintärkeää sukeltajien turvallisuuden takaamiseksi. Ohjeet auttavat täyttöpaikkoja noudattamaan asianmukaisia standardeja ja vaatimuksia, jatkaa ylitarkastaja Johanna Soppela Tukesista.
Tukes tulee valvontaviranomaisena käyttämään ohjetta lain vaatimuksia täydentävänä aineistona.
Ilmoittaudu webinaariin
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) järjestää laitesukelluspalvelujen turvallisuusohjetta käsittelevän webinaarin maanantaina 27.11.2023 kello 16–18. Webinaarissa esitellään ohjeen sisältö, ja siitä on mahdollisuus esittää kommentteja ja kysymyksiä.
Ilmoittautumislinkki webinaariin
Tutustu toimintaohjeeseen: Laitesukelluspalveluiden turvallisuusohje | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Lisätietoa:
Mervi Murtonen
johtava asiantuntija
p. 029 5052 080
etunimi.sukunimi@tukes.fi
Johanna Soppela
ylitarkastaja
p. 029 5052 585
etunimi.sukunimi@tukes.fi
Mika Rautiainen
Sukeltajaliitto ry
mika.rautiainen@sukeltaja.fi