Sve | En

Uutiset

Julkaistu 16.4.2018

Kevätkokous- ja hallitusuutisia

Sukeltajaliiton kevätkokous pidettiin 14.4. Jyväskylässä. Kokousta isännöi 50-vuotisjuhlaansa viettävä Sammakot ry.

Osana kevätkokouspäivän ohjelmaa järjestettiin aamupäivällä suomisukellus-aiheinen workshop. Workshopissa käsiteltiin mm. Suomen parhaita sukelluskohteita, harrastusaktiivisuuden lisäämistä edistäviä keinoja sekä sukellusolosuhteiden edistämistä. Matti Eronen ja Ari-Pekka Hakulinen esittelivät sukellustoimintaa Montolan kaivoksessa.

Ensimmäistä kertaa Liiton kokousta oli mahdollisuus seurata internetin välityksellä, kun tilaisuus livestriimattiin. Tallenne on katsottavissa Liiton youtube-kanavalla 22.4. asti.

Ennen virallista kokousta Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen kertoi ajankohtaisista asioista. Koulutuspäällikkö Mika Rautiainen antoi tilannekatsauksen Liiton koulutusohjelman uudistuksista ja e-oppimisen kehittämistyöstä. Sukeltajaliiton CMAS-koulutuksen yleinen koulutusohje on uudistunut. Paljon uusia kursseja on työn alla, ja useiden eri kurssien järjestämisohjeiden päivittäminen on loppusuoralla. Tavoitteena on saada kymmenkunta kurssia hyväksyttyä käyttöön hallituksen kokouksessa toukokuussa.

Ennen kokousta palkittiin Sukeltajaliiton vuoden 2017 parhaat:
Vuoden sukeltaja Hannu Ahonen, Pietarsaaren Urheilusukeltajat Diving-80 ry
Vuoden seura Kotka Divers ry
Vuoden norppa Roope Jokivirta, Kotka Divers ry
Vuoden norppaohjaaja Olli Anttonen, Mikkelin Urheilusukeltajat ry
Vuoden norppaseura GummiWihta ry
Vuoden sukelluskouluttaja Jani Rautio, Imatran Urheilusukeltajat ry
Vuoden räpyläuimari Terhi Ikonen, Tampereen Urheilusukeltajat ry
Vuoden sukelluskalastaja Mikael Raitokari, Porin Urheilusukeltajat ry
Vuoden vapaasukeltaja Lauri Aalto, Cetus ry
Vuoden uppopalloilija Jim Holmbäck, Riihimäen Urheilusukeltajat ry, Urheilusukelluskerho Merisaukot ry

Liiton toiminnanjohtaja Sari Nuotio esitteli kokoukselle vuoden 2017 vuosikertomuksen ja puheenjohtaja Tero Lehtonen vuoden 2017 tilinpäätöksen. Tilinpäätös on 56 066 euroa ylijäämäinen. Tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan lausunto esitettiin ja päätettiin tilinpäätöksen vahvistamisesta. Päätettiin tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille.

Kokouksessa päätettiin ensi vuoden jäsenmaksuista hallituksen esityksen mukaisesti. Jäsenmaksut pysyvät samalla tasolla kuin ovat tänä vuonna.
Vahvistetut vuoden 2019 jäsenmaksut ovat:

Jäsenyhdistykset
• aikuiset 27,00 euroa (2004 tai ennen syntyneet)
• norpat 13,50 euroa (2005-2012 syntyneet)
• kuutit 0 euroa (2013 tai sen jälkeen syntyneet)
• rinnakkaisjäsen (jäsen, josta Liitto saa yhden seuran kautta Liiton maksun, voi olla rinnakkaisjäsenenä muissa seuroissa) 0 euroa

Muut
• henkilöjäsenen jäsenmaksu 27,00 euroa
• tukijäsen 1000 euroa
• yhteisöjäsen 270 euroa

Kokouksessa päätettiin ehdollepanotoimikunnan asettamisesta ja sen kokoonpanosta. Ehdollepanotoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Kari Savolainen ja jäseniksi Ilona Lindström, Jorma Thessler ja Susan Wallenius. Toimikunta valtuutettiin täydentämään kokoonpanoaan sääntöjen sallimaan maksimäärään asti eli enintään kahdella henkilöllä.

Kokoukselle muistutettiin ilmoitusasiana, että tämän vuoden syyskokous järjestetään Tampereen Keskuspaloasemalla 20.10. Kokousta isännöi 30 vuotta täyttävä Tampereen Palolaitoksen Sukeltajat ry.

Virallisen kokouksen jälkeen kokousväki sai nähdä ja kuulla Sammakot ry:n ainutlaatuisesta projektista Miljoonasade-yhtyeen kanssa vuodelta 1995, kun yhtye toteutti konsertin uima-altaan pohjalla. Sammakot ry:n lämminhenkiseen iltajuhlaan osallistui pitkälle toistasataa henkilöä.

Liiton hallitus piti jo aiemmin viikolla skype-kokouksen, jossa se muun muassa hyväksyi Liiton uusiksi jäsenyhdistyksiksi Lahden Uimaseuran ja TopDive ry:n. Toivotamme heidät lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan! Turun NMKY puolestaan päätti jäsenyytensä Sukeltajaliitossa.

Liiton hallitus päätti myös lähteä työstämään uutta interaktiivista esitettä, joka tulee korvaamaan nykyisen Sukella suomalaiseen seikkailuun -esitteen. Sukeltajaliitto toimitti myös Opetus- ja kulttuuriministeriölle kannanoton osana käynnissä olevan liikuntapoliittisen selonteon valmistelua.

Lisätietoja

Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi


Julkaistu 13.4.2018

Sukeltajaliiton CMAS-koulutuksen yleinen koulutusohje uudistui

Sukeltajaliiton hallitus on 11.4.2018 kokouksessaan hyväksynyt käyttöön uudistetun CMAS-koulutuksen yleisen koulutusohjeen. Uusi ohje löytyy täältä:

https://www.sukeltaja.fi/…/CMAS-koulutuksen_yleinen_koulutu…

Uudistus jatkaa strategista tavoitetta seurojen sukellus- ja koulutustoiminnan joustavuuden ja ketteryyden lisäämiseksi. Kouluttajan mahdollisuuksia toiminnan soveltamiseen tilanteen mukaiseksi on lisätty. Entisten määräävien ohjeiden sijasta kouluttajan suorittaman tilannearvion ja riskiarvioin merkitys korostuu.


Julkaistu 13.4.2018

Seuraa kevätkokousta livenä

Sukeltajaliiton kevätkokous pidetään 14.4. Jyväskylässä. Kokous striimataan mahdollisuuksien mukaan Liiton Youtube-kanavalla klo 14 alkaen. Linkki lähetykseen

 


Julkaistu 10.4.2018

Sukelluslajeissa SM-kisoja viikonloppuna

Uppopallon SM-sarjat huipentuivat lauantaina 7.4. finaaleihin, jotka pelattiin Pirkkolan hallissa Helsingissä. Riihimäen Urheilusukeltajat uusi Suomen mestaruutensa ja hopeaa vei Hämeenlinnan sukeltajat. 1. divisioonan voiton vei WestCoast UWR ja hopealle jäi SeiVaa. Pronssia sai Nokisuu. Nuorten ja naisten sarjan voiton vei Mansen Naiset, toiseksi tuli Nokia ja pronssia sai Najadit.

Samaan aikaan Hämeenlinnassa kilpailivat vapaasukeltajat avoimissa SM-kisoissa. Miesten avoimen kilpailun tulokset:

1. Erki Enkvist, Viro 238,4 p
2. Mikko Niemeläinen, Suomi 238,1 p
3. Ossi Peltola, Suomi 207,5 p

Suomenmestaruusmitalit jaettiin miesten sarjassa seuraavasti:

1. Mikko Niemeläinen 238,1 p
2. Ossi Peltola 207,5 p
3. Kristian Mäkijussila 203,5 p

Naisten sarjassa ei osallistujapulan vuoksi varsinaista keskinäistä kamppailua syntynyt. Janita Kulkula teki puhtaan hyvän sarjan pistein 157,1.

Kaikki suoritukset saivat tuomareilta valkoisen kortin, eli virhepisteitä tai hylkäyksiä ei tullut ainoatakaan. Miesten avoimessa sarjassa voitto meni Viroon vain 0,3 pisteen erolla.


Julkaistu 27.3.2018

Uusi tietosuoja-asetus tulee voimaan toukokuussa

 25.5.2018 alkaen tulee soveltaa EU:n yleistä tietosuoja-asetusta*. Asetus koskee kaikkia niitä Suomessa toimivia organisaatioita, jotka keräävät, säilyttävät ja käsittelevät henkilötietoja, olipa kyseessä sitten iso pörssiyritys, säätiö, yhdistys tai julkishallinnon organisaatio. Koska lähes kaikissa organisaatioissa ylläpidetään jonkinlaista henkilörekisteriä (mm. asiakas- tai jäsenrekisteriä), on asetuksen soveltamisala varsin laaja. EU:n tietosuoja-asetukseen on syytä suhtautua vakavasti, sillä siihen liittyvien rikkomusten hallinnollinen sakko on maksimissaan 20 miljoonaa euroa tai 4 % organisaation edellisen vuoden kokonaisliikevaihdosta, riippuen siitä kumpi näistä on suurempi.

Vaikutus seuratoiminnassa

Peruslähtökohta tässä asetuksessa on yksityisyyden suoja. Tämä asia on tärkeää huomioida seuratoiminnassa. Jäseniltä ja seuran toimintaan osallistuvilta kerätään henkilötietoja. Ennen tiedon keräämistä tulee määritellä käyttötarkoitus, ja tietoja voidaan kerätä vain, jos käytöllä on seuran ja liiton toimintaan perustuva syy. Käyttötarkoitus kerrotaan henkilöille tietoa kerättäessä, ja tätä kerättyä tietoa käytetään vain tähän etukäteen määriteltyyn tarkoitukseen (esimerkiksi jäsentiedottaminen). Aina on mahdollista pyytää lupa myös muihin käyttötarkoituksiin (esimerkiksi kaupalliseen mainontaan).

Henkilötietojen säilyttämisessä on oltava tarkkana. Henkilötiedot tulee säilyttää niin, ettei niihin pääse käsiksi mikään ulkopuolinen taho. Seuran jäsensihteerin tai jokaisen, joka käsittelee henkilötietoja, pitää ymmärtää vastuunsa henkilötietojen suojelijana. Jäsenrekisterin käyttöön saadut tunnukset ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä voi luovuttaa toiselle henkilölle eteenpäin.

Seurojen tulee tunnistaa mitä tietoja heillä kerätään – onko edelleen sekä paperisia henkilötietolistoja että sähköisiä rekistereitä – ja siivota tarpeettomat. Seurojen tulee tunnistaa, mihin tietoja käytetään ja miten tiedot säilytetään. On hyvä tarkistaa, että tietojen käsittely on lainmukaista, luottamuksellista ja asianmukaista ja määritellä, kuka seurassa vastaa tietosuoja-asetuksen noudattamisesta.

Tee rekistereistä tietosuojaseloste

Tietosuojaselosteesta henkilö näkee, miten hänen henkilötietojaan käsitellään ja millaisia oikeuksia hänellä on. Tietosuojaselosteen pitää olla saatavilla suostumuksen antamisen yhteydessä esimerkiksi linkkinä verkkosivuilla.
Nykyisen henkilörekisterilain mukaan rekisteriselosteessa on oltava seuraavat tiedot:

 • rekisterinpitäjä (meidän tapauksessamme seura tai Sukeltajaliitto)
 • yhteyshenkilö 
 • rekisterin nimi 
 • tietojen käsittelyn tarkoitus 
 • rekisterin tietosisältö 
 • säännönmukaiset tietolähteet 
 • tietojen säännönmukaiset luovutukset 
 • tietojen siirto EU/ETA-alueen ulkopuolelle 
 • rekisterin suojauksen periaatteet

Uuden tietosuoja-asetuksen mukaan tietosuojaselosteen pitää lisätä näiden lisäksi vielä seuraavat kohdat:

 • tarkastusoikeus
 • oikeus vaatia tietojen korjausta 
 • muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet

Tietosuojaselosteita koottaessa on hyvä käydä läpi myös sopimukset ulkoisten palvelutuottajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tietosuojaselosteesta on käytävä ilmi kaikki ne osapuolet, joille tieto välitetään.

Sukeltajaliitto tulee päivittämään oman rekisteriselosteensa niin, että tietosuojaselosteen edellyttämä informaatio löytyy, ja lisäämään selosteeseen tiedot myös tarkastusoikeudesta, oikeudesta vaatia korjausta sekä muista henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä oikeuksista.

Tietosuojavaltuutetun internetsivuilta löytyy mallipohjat ja ohjeet rekisteri- ja tietosuojaselosteisiin.

Asia on kaikille uusi, ja soveltamisen yksityiskohdat tulevat täsmentymään. Mihinkään panikointiin ei ole aihetta. Urheilulle tärkeitä soveltamisohjeita tullaan kirjaamaan urheilun omaan käytännesääntöön, joka ilmestyy mahdollisimman pian vuoden 2018 loppupuoliskolla Olympiakomitean johdolla. Kaikki ei ole valmista 25.5.2018, mutta huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta noudattaen selvitään hyvin näissä tietosuoja-asioissakin – suojataan yksityisyyttä ja kiinnitetään siihen erityistä huomiota. Sukeltajaliitto tiedottaa, kun urheilun oma käytännesääntö on ilmestynyt.

Tutustu myös Olympiakomitean uutiseen Tietosuoja on iloinen asia ja sen linkkeihin.

Olympiakomitean tietosuojakoulutusmateriaali

 

* EU:n tietosuoja-asetus = The General Data Protection Regulation, GDPR. Kyseessä on asetus (ei direktiivi), jota kaikkien jäsenmaiden on pakko noudattaa.


Kaikki uutiset »


Snorkkelisukellus - sukella seikkailuun

Jaakko Ala-Hiiro

Katso lisää videoita