Uutiset

Julkaistu 26.3.2020

Seurapaitapäivää vietetään 31.3. kotona

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Nyt kun emme voi fyysisesti olla toistemme seurassa, haluamme korostaa yhteisöllisyyden merkitystä ja luoda uusia keinoja osoittaa yhteenkuuluvuutta. Yksi tällainen keino on tunnustaa oman seuran värejä Seurapaitapäivänä – kotona ja somessa.

#Seurapaitapäiväkotona – näin osallistut!

  1. Kaiva kaapista rakkaan seurasi seurapaita ja pue se päälle tiistaina 31.3.
  2. Nappaa kuva ja postaa se someen tunnisteilla #seurapaitapäiväkotona ja #seurasydän

Osallistu seurapaitapäivään tiistaina 31.3.2020 jakamalla kuvasi somessa tunnisteilla #seurapaitapäivä #seurasydän.

Seurapaitapäivä on osa urheilun ja liikunnan Seurasydän-kampanjaa. Ensimmäistä Seurapaitapäivää vietettiin 24.9.2019.


Julkaistu 26.3.2020

Uudenmaan eristäminen vaikuttaa myös sukellukseen

Suomen hallitus päätti keskiviikkona, että Uusimaa eristetään muusta Suomesta. Eristystä suunnitellaan alkavaksi 27.3. ja se kestää alustavasti 19.4. asti. Vain välttämätön liikkuminen sallitaan, kuten töissä käyminen.

Eristyksellä on vaikutuksia myös sukellusharrastukseen. Käytännössä sukeltamaan lähteminen Uudeltamaalta alueen ulkopuolelle tai muista maakunnista Uudellemaalle ei ole mahdollista. Sukeltajaliitto kehottaa noudattamaan Suomen hallituksen ohjeita ja määräyksiä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty, ja sosiaalisia kontakteja ja julkisilla paikoilla oleilua kehotetaan välttämään.

Pelastus- ja lääkintäviranomaiset priorisoivat nyt terveydenhoidon resursseja, joten sukellusharrastuksessa kaikenlaista riskinottoa tulee välttää. Vastuulääkäri Olli Arolan mukaan TYKSin teho-osaston ylipainehappihoidon keskuksen toiminta jatkuu toistaiseksi rajoittamatta. Keskuksessa hoidetaan myös sukeltajataudin oireita.

- On selvää, että mikäli pahimpien skenaarioiden covid-19-potilasmäärät tehohoidossa toteutuvat, se vaikuttaa myös paineistuksiin. Yleinen terve järki ja jopa dekompressiosairauteen altistavien pitkien ja syvien sukellusten välttäminen kuulostavat tietysti järkevältä käytökseltä muutenkin ja etenkin nyt tasavallan poikkeusoloissa, Olli Arola sanoo.


Julkaistu 19.3.2020

Hae kesän sukellusluvat ajoissa

Kansalaisia on kehotettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi välttämään lähikontakteja, ja seurojen harrastustoiminta on tällä hetkellä tauolla. Tulevan kesäkauden sukelluslupien varmistamiseksi kannattaa kuitenkin lupa-asiat hoitaa ajoissa.

Sotamuseo myöntää harrastajasukeltajaryhmille lupia sukeltamiseen ns. Puolustusvoimien hallinnassa oleville sota-alusten hylyille. Sotamuseo tiedottaa, että koronavirusepidemia vaikuttaa myös Sotamuseon lupapalveluihin. Lupa-asioiden käsittelijät työskentelevät etänä, joten hakemukset toivotaan lähetettävän vain sähköpostilla osoitteeseen sotamuseo at mil.fi. Lupa-asioiden käsittely kestää myös normaalia pidempään.

Myös Ahvenanmaan sukelluslupien ja suoja-aluelupien suhteen kannattaa varautua normaalia pidempään käsittelyaikaan ja lupia hakiessaan käyttää vain sähköisiä palveluita.


Julkaistu 17.3.2020

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa – muutoksia kokoontumisiin

Muuttuneen koronavirustilanteen vuoksi Suomen hallitus on antanut 16.3.2020 uusia rajoituksia ja suosituksia koskien kansalaisten liikkumista ja julkisia kokoontumisia. Sukeltajaliitto noudattaa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön linjauksia ohjeistuksessaan.

Liiton kevätkokous siirretään

Harrastustoiminnassa on huomioitava, että julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Lisäksi suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Tämän takia Sukeltajaliiton hallitus on päättänyt peruuttaa 4.4.2020 pidettäväksi ilmoitetun Liiton kevätkokouksen Varkaudessa. Kokous siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.

Seurojen toiminta

Suomen hallituksen linjaus sulkee myös koulut ja muut oppilaitokset sekä pitkälti kulttuurin ja urheilun tilat, kuten museot, teatterit, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat sekä järjestöjen kokoontumistilat. Hallitus suosittelee myös yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin. Tämän perusteella Sukeltajaliitto suosittelee tartuntariskin minimoimiseksi jäsenseuroilleen ja yhteisöjäsenilleen toiminnan tilapäistä rajoittamista tai keskeyttämistä, kunnes tilanne viranomaisarvion mukaan palautuu jälleen normaaliksi.

Maassa vallitseva tilanne on kaiken kaikkiaan erittäin poikkeuksellinen, ja elämme aikoja, joissa sukellukseen oleellisesti kuuluvaa ryhmämuotoista toimintaa tilapäisesti rajoitetaan. Sukelluksen harrastamien ei lopu tähän, vaikka organisoitu harrastaminen onkin nyt rajoitettua. Kun sukellusta harrastetaan omatoimisesti pienissä ryhmissä, tulee kuitenkin muistaa noudattaa huolellisesti turvaohjeita tapaturmien välttämiseksi. Kannattaa myös huomioida, että pelastus- ja lääkintäviranomaiset priorisoivat nyt terveydenhoidon resursseja, joten pientäkin riskinottoa sukellusharrastuksen vuoksi kannattaa kaikin keinoin välttää.

Toimisto palvelee etänä

Sukeltajaliiton toimisto on siirtynyt pääosin etätyöskentelyyn ja palvelee jäseniään sähköisten kanavien kautta. Toimisto lähettää tästä päivästä alkaen tilattuja tuotteita kerran viikossa tapahtuvissa erissä, mikä voi aiheuttaa viivettä toimituksiin.

Huolehtikaamme toinen toisistamme - vähäoireisenakaan ei tule nyt lähteä toisten ihmisten pariin.

Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari.nuotio at sukeltaja.fi


Julkaistu 13.3.2020

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa koronavirusepidemiaan liittyen

Koronaviruksen aiheuttama tilanteen vuoksi Suomen hallitus on antanut suosituksia koskien yleisötilaisuuksia ja lähikontakteja. Suosituksilla pyritään pienentämään koronaviruksen aiheuttaman infektiotaudin leviämisriskiä Suomessa. Sukeltajaliitto maanlaajuisena lajiliittona kantaa vastuunsa riskin pienentämiseen tähtäävissä toimissa ja sen hallitus tehnyt seuraavat päätökset koskien Liiton alaisten lajien kilpailu- ja kurssitoimintaa.

Sukeltajaliiton alaisten lajien eli vapaasukelluksen, uppopallon, räpyläuinnin ja sukelluskalastuksen kilpailutoiminta pysäytetään huhtikuun loppuun asti, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen. Kaikki kilpailut em. ajanjaksolla perutaan ja sarjatoiminta pysäytetään. Maajoukkue- ja SM-tason leirit ja yhteisharjoitukset perutaan. Liiton järjestämä kurssitoiminta pysäytetään huhtikuun loppuun asti, jolloin koronaviruksen aiheuttaman tilanne arvioidaan uudestaan.

Liiton jäsenseurojen ja yhteisöjäsenten päätöksenteosta vastaavia toimielimiä pyydetään arvioimaan tartuntariski omalla toiminta-alueellaan, seuraamaan viranomaisten tiedotusta ja tekemään tarvittavat päätökset oman toimintansa laajuudesta tämänhetkisessä tilanteessa jäsenistönsä tartuntariskin minimoimiseksi. On myös syytä harkita tilapäistä toiminnan keskeyttämistä, jos tilanne niin vaatii.

Perusterveet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset eivät kuulu COVID-19-infektion riskiryhmään. Koronavirus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja heille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus (kuten astma). Tämä on hyvä huomioida vapaaehtoistyössä. Myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä.

Tietopaketti koronavirus COVID-19:stä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Liiton sääntömääräinen kevätkokous Varkaudessa 4.4. suunnitellaan pidettävän normaalisti (pieni osallistujamäärä). Seuraamme tilannetta ja tarvittaessa ilmoitamme mahdollisista muutoksista.

Sukeltajaliiton toimiston henkilökunta siirtyy tekemään osittain etätyötä. Jos on tarvetta asioida toimistolla, pyydämme varmistamaan etukäteen, että toimistolla ollaan paikalla.

 

Tero Lehtonen, puheenjohtaja, tero.lehtonen at sukeltaja.fi

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, sari. nuotio at sukeltaja.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita