Uutiset

Julkaistu 7.10.2019

Syyskokousuutisia

Sukeltajaliiton syyskokous pidettiin lauantaina 5.10.2019 Helsingissä Sporttitalossa. Kokous järjestettiin yhteistyössä 40-vuotisjuhlia viettävän Sukellusseura H2O:n kanssa. Kokoukseen osallistujat pääsivät tutustumaan Sporttitalon ja Sukeltajaliiton toimiston tiloihin. Sporttitalossa työskentelee noin 400 henkilöä yli 60 liikunta-alan järjestön palveluksessa.

Ennen virallista kokousta Liiton puheenjohtaja kertoi ajankohtaisista asioista ja esitteli Liiton uutta strategiaa Kerran sukeltaja, aina sukeltaja. Strategia on voimassa 2020-2025. Liiton strategiset tavoitteet koskettavat läheisesti Liiton jäsenseuroja ja tukevat suomalaisen sukeltamisen kehittämistä. Kokousväki piti myös hiljaisen hetken Liiton kunniajäsenen, naissukelluksen pioneerin Anna-Liisa Patoharjun muistoksi.

Palkitsemisia

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto jaettiin Ismo Marttiselle pitkäjänteisestä 40 vuotta jatkuneesta vapaaehtoistyöstä saimaannorpan suojelemiseksi. Perry Suojoki Sukellusseura H2O:sta vastaanotti seuransa hänelle esittämän Liiton kultaisen ansiomerkin. Irmeli Tirroselle jaettiin Liiton hopeinen ansiomerkki. Toimiston henkilökunnasta Anne Kettuselle jaettiin Liiton pronssinen ja Kristiina Karilalle Liiton hopeinen ansiomerkki.

Sukellusseura H2O:n toiminta esittelyssä

Sukellusseura H2O:n puheenjohtaja Richard Eller esitteli seuran taloudellista jäsentoimintaa ja seuran strategian uudistusprosessia. Juha Lauro puolestaan esitteli Sukellusseura H2O:n aktiivista meriarkeologiatoimintaa.

Jäsenmatka Tansaniaan tulossa

Sukeltajaliitto toteuttaa yhteistyössä Liikunnan kehitysyhteistyö LiiKe ry:n kanssa loka-marraskuussa 2020 hyväntekeväisyys- ja sukellusmatkan Tansanian saarille. Vastaavat matkat on järjestetty aiemmin vuosina 2009 ja 2014. Kokousväki sai videon välityksellä tuoreet terveiset Tansanian saarilta. LiiKe ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu esitteli videotervehdyksessä alueita, joihin matka suuntautuu. Matkan avustuskohde on Sansibarin saarella rakenteilla oleva Mchekenin kyläkoulu. Sukeltajaliiton verkkosivuille kootaan tietopaketti matkasta ilmoittautumisohjeineen ja tietoa levitetään uutiskirjeissä ja joulukuussa ilmestyvässä Sukeltaja-lehdessä. Matkalle ilmoittautuminen alkaa joulukuussa.

Lyhyt esittelyvideo kohteesta

Pidempi esittelyvideo kohteesta

Viralliset asiat

Kokous hyväksyi esityksen vuoden 2020 toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi. Hallitukseen valittiin uusia jäseniä erovuoroisten tilalle seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Hallituksen jäseniksi valittiin Markus Aarnio Vantaalta (uusi), Matti Eronen Varkaudesta (uusi), Mari Marjakuusi Helsingistä (uusi), ja Jorma Poikolainen Hyvinkäältä. Muita ehdokkaita ei ollut. Hallituksessa jatkavat kauden 2020 Liiton puheenjohtaja Tero Lehtonen Hämeenlinnasta sekä jäsenet Ari-Pekka Hakulinen Savonlinnasta, Kimmo Korja Jyväskylästä ja Tuomo Palevaara Riihimäeltä.

Liiton tilintarkastajaksi tilikaudelle 2020 valittiin Hannu Sohlman, KHT Pricewaterhouse Coopers Oy ja varatilintarkastajiksi Pricewaterhouse Coopers Oy, tilintarkastusyhteisö. Liiton toiminnantarkastajaksi tilikaudelle 2020 valittiin Jyrki Lukkarinen ja varatoiminnantarkastajaksi Markku Leinonen.

Kokous vahvisti Sukeltajaliiton eettiset ohjeet, joihin oli tehty pieniä päivityksiä.

Tulevat vuosikokoukset

Kokoukselle annettiin tiedoksi vuoden 2020 kevätkokouksen ajankohta. Kevätkokous pidetään Varkaudessa 4.4.2020. Sukellusseura Vesihiisi viettää tuolloin 50 vuotisjuhliaan. Syyskokous on Liiton sääntöjen mukaan pidettävä syys-lokakuun aikana. Seuroja muistutettiin mahdollisuudesta isännöidä Liiton kokousta, mikäli heillä on esimerkiksi tulossa vuosijuhla tai muu tapahtuma, johon kokouksen voisi yhdistää. Syyskokouksen aika ja paikka ovat siis vielä avoinna, ja seuroja pyydetään olemaan yhteydessä Liiton toiminnanjohtajaan, mikäli haluavat isännöidä kokousta.

Seuratuen haku alkaa

Seurojen edustajia muistutettiin, että Seuratuen hakuaika on tänä vuonna 12.11.–10.12. Seuroja kannustetaan olemaan aktiivisia ja olemaan yhteydessä Liiton toimistolle Heli Halavaan tai Mika Rautiaiseen, jotka ohjaavat seuroja hakemusten tekemisessä.

Olympiakomitean ja lajiliittojen yhteisestä Seurasydän-kampanjasta muistutettiin myös kokousedustajia. Seurasydän-kampanjan avulla tehdään suomalaista seuratoimintaa ja sen yhteisöllisyyttä monin tavoin näkyväksi kuluvan syksyn aikana. Seurojen kannattaa hyödyntää kampanjaa sukellusharrastuksen ja oman toimintansa markkinoinnissa.

Kokouspäivää jatkettiin illalla Sukellusseura H2O:n 40-vuotisjuhlilla, joita vietettiin Love Boat-hengessä Helsingin Hermannissa Argoksenmäen holvikellarissa entisen oluttehtaan tiloissa.  


Julkaistu 5.10.2019

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto 2019 Ismo Marttiselle saimaannorpan suojelutyöstä

Taipalsaarelainen sukeltaja Ismo Marttinen on tehnyt vapaaehtoistyötä saimaannorpan suojelemiseksi pitkäjänteisesti jo 40 vuotta, vuodesta 1979 alkaen. Tuona aikana norppakanta on yli kaksinkertaistunut, johon Marttisen työllä on ollut merkittävä vaikutus. Hän on ollut mukana pesälaskennoissa, apukinostöissä ja pesäsukelluksissa sekä avustanut tutkimusta. Marttinen vastaa WWF:n norpansuojelutyön käytännön toteutuksesta eteläisellä Saimaalla ja on myös WWF Suomen hallituksen jäsen.

Palkinto tuli Marttiselle yllätyksenä.
– Huomionosoitus lämmittää aina mieltä. Koen tämän kiitoksena vapaaehtoistyölle luonnonsuojelun parissa.
Marttinen tunnetaan Saimaan seudulla lappeenrantalaisen Saimaan Norpat Urheilusukellusseura ry:n aktiivijäsenenä. Sukellusharrastus sai alkunsa nimenomaan saimaannorpan suojelusta.
– Tässä suojelutyössä tarvitsen tutkimussukeltajan taitoja ja joskus hieman enemmänkin. Vuosittaisen kannan arvioon liittyy norpan pesäpohjien tarkastussukelluksia, ja kannanseurantatöissä olen joutunut usein tekemään sukeltaen kehäetsintää Saimaan selkien miellyttävässä mutapohjassa norpanraatoja etsiessäni.
– Työ jatkuu. Vaikka saimaannorpalla menee nyt paremmin, niin nyt vasta alkaa vähän kerrassaan nähdä, mihin pitkäjänteinen työ voi johtaa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanlainen, kanta on vain noin 400 yksilöä koko Saimaalla ja kannan säilyvyys on suojelutoimien varassa vielä pitkään. Tulevaisuus näyttää siis valoisammalta, mutta meitä vapaaehtoisia kyllä tarvitaan vielä pitkään.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto; Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. Palkinto jaettiin Ismo Marttiselle Sukeltajaliiton syyskokouksessa 5.10. Helsingissä.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto: Sukeltajaliitto aloitti vuonna 2016 täyttäessään 60 vuotta uuden perinteen jakamalla ensimmäistä kertaa Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnon. Ympäristöpalkinnon myötä Sukeltajaliitto haluaa nostaa huomion kohteeksi ympäristönsuojelulliset asiat ja jakaa palkinnon tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle toiminnalle, jossa nimenomaan myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli. Jakamalla ympäristöpalkinnon Sukeltajaliitto haluaa kiinnittää huomiota ympäristön tilaan, roskaamiseen, muovienkäyttöön ja vahvistaa yhteistyön voimaa erilaisissa ympäristöhankkeissa. Sukeltajaliitto haluaa myös tehdä aiempaa näkyvämmäksi sukeltajien ympäristön hyväksi tekemää työtä ja lisätä sen arvostusta. Aiemmat saajat: 2016 Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, VELMU, 2017 Pelastakaa Kaukajärvi ry, 2018 Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtuma.


Julkaistu 25.9.2019

Olemme mukana Nenäpäivä-keräyksessä

Sukeltajaliitto seuroineen osallistuu vuonna 2019 Nenäpäivä-keräykseen jo toisen kerran. Nenäpäivää vietetään 8.11. Seuroja kannustetaan järjestämään syksyn aikana avoimia tapahtumia, kuten introja tai muita toiminnan osa-alueiden kokeiluja, joissa kerätään osallistujilta vapaaehtoinen maksu. Maksu tilitetään Sukeltajaliiton Nenäpäivä-lippaaseen.

Sukeltajaliitto haastaa myös kaikki Diversnight-tapahtumat mukaan Nenäpäivä-keräykseen!

Nenäpäivä on mahdollisuus tehdä hyvää ja samalla markkinoida oman seuran toimintaa hauskalla tavalla. Ole mukana Nenäpäivässä ja jaa kuvia tunnuksilla #nenäpäivä #sukellanenäedellä ja #sukeltajaliitto.


Julkaistu 25.9.2019

Sukelluskuvauksen CMAS MM-kilpailut Teneriffalla

Sukelluskuvauksen CMAS MM-kilpailuissa Teneriffalla 17.-22.9. kilpaili kuvaajia 21 maasta. Joukkueina parhaiten pärjäsivät Italia, Portugali ja Kroatia. Myös Ruotsilla oli tuomisinaan kaksi mitalisijoitusta. Suomen edustajat Juhani Väihkönen ja Teemu Lakka eivät yltäneet 15 parhaan joukkoon. Kisojen isäntämaa Espanja hylättiin kisoista muiden maiden vetoomuksen jälkeen virheellisen pullojen täytön vuoksi.


Julkaistu 17.9.2019

Vapaasukelluksen MM-kisoissa Ranskassa hyviä tuloksia

AIDA syvyyssukelluksen MM-kisat käytiin 2.-15.9. Ranskan Villefranche-sur-Merissä. Kilpailut sujuivat kohtuullisesti ja hyviä tuloksia oli runsaasti. Kisojen syvimmästä sukelluksesta vastasi Venäjän Alexey Molchanov, joka sivusi omaa CWT maailmanennätystään 130 m. Maailman huiput William Trubridge (Uusi-Seelanti) ja Guillaume Nery (Ranska) eivät kumpikaan saaneet tuloksia näissä kisoissa. Naisista mainittavimmat sukellukset tekivät Marianna Gillespie (Venäjä), Jessea Lu (Kiina) ja Hanako Hirose (Japani).

Suomen Antero Joki teki kilpailussa uuden CWTB Suomen ennätyksen 61 m.

Tulokset:

CNF miehet
1. Morgan Bourc'his (FRA), 91 m
2. Abdelatif Alouah (FRA), 83 m
3. Mateus Malina (POL), 80 m
---
20. Antero Joki (FIN), 53 m

CNF naiset
1. Nataliia Zharkova (UKR), 66 m
2. Marianna Gillespie (RUS), 62 m
2. Jessea Lu (CHI), 62 m

CWT miehet
1. Alexey Molchanov (RUS), 130 m
2. Andrey Matveenko (RUS), 119 m
3. Arnaud Jeraud, (FRA), 115 m
---
22. Antero Joki (FIN), 61 m SE

CWT naiset
1. Hanako Hirose (JPN), 101 m
2. Marianna Gillespie (RUS), 90 m
3. Jessea Lu (CHI), 88 m

FIM miehet
1. Alexey Molchanov (RUS), 118 m
2. Abdelatif Alouah (FRA), 111 m
3. Andrey Matveenko (RUS), 105 m
3. Morgan Bousc'his (FRA), 105 m
---
29. Antero Joki (FIN), 55 m

FIM naiset
1. Marianna Gillespie (RUS), 81 m
1. Fatima Korok (HUN), 81 m
2. Jessea Lu (CHI), 80 m

 

Kisasivut

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita