Sve | En

Laitesukellus

Laitesukellus on sukeltamista, jossa käytetään apuvälineenä hengityslaitetta. Laitesukeltaja pystyy viettämään pinnan alla suhteellisen pitkiäkin aikoja esimerkiksi tutkien luontoa tai laivan hylkyjä, valo- tai videokuvaten tai vain nauttien vedenalaisen maailman rauhasta ja painottomuuden tunteesta.

Suomalainen sukeltaminen on erityisesti tunnettua hylkysukelluksesta. Saaristojemme karikkoiset vedet ovat koituneet aikojen saatossa satojen, ellei jopa tuhansien laivojen turmioksi. Vanhat puuhylyt ovat säilyneet Itämeressä poikkeuksellisen hyvin, sillä muualla maailmalla puuhylkyjä tuhoava laivamato ei viihdy Itämeren vähäsuolaisessa murtovedessä. Hylkyjä on kaikilla vesialueilla ja kaikissa sukellussyvyyksissä, joten sekä aloittelijalle että edistyneemmälle sukeltajalle löytyy sopivan tasoisia kohteita.

Tekniikkasukellus

Tekniikkasukelluksella tarkoitetaan tavanomaista harrastesukellusta vaativampaa sukellusta olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta nousta suoraan pintaan kuten luolassa tai hylyn sisällä. Tekniikkasukellusta ovat myös sukellukset, joiden aikana käytetään useampaa kuin yhtä hengityskaasua sekä suljetun kierron laitteella (rebreather) tehtävät sukellukset.

Tekniikkasukelluksessa käytetään harrastesukeltamisesta poikkeavaa varustekokoonpanoa. Tekniikkasukeltaminen vaatii aina erikoiskoulutusta. Kursseja ovat järjestäneet pääsääntöisesti kaupalliset kouluttajat, mutta nyt koulutustarjonta on lisääntymässä myös Sukeltajaliiton jäsenseuroissa.

Vapepa-sukellus

Laitesukellustaitoa voi hyödyntää pelastus- ja etsintätehtävissä. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepa-sukeltajat toimivat viranomaisten apuna ei-kiireellisissä tehtävissä. Vapepa-sukeltajaksi kouluttaudutaan Sukeltajaliiton Vapepa-valiokunnan järjestämillä kursseilla.


Hydra. Videosarjan voittaja Sukelluskuvauksen SM-kilpailussa 2018.

Janne ja Axel Lievonen

Katso lisää videoita