Sve | En | Ru

Brita Ikävalko toimi Sukeltajaliiton toiminnanjohtajana 1985-2004.

 

Räiskyvä voimanainen

Sukeltajaliiton entinen toiminnanjohtaja Brita Ikävalko menehtyi 9.1.2022. Brita oli Liiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja, jolle Liitto oli paljon enemmän kuin vain työ. Brita oli osa Sukeltajaliittoa ja Liitto oli osa Britaa, hän oli sen varsinainen äitihahmo.

Tiukka mutta hauska ja valloittava ihmistuntija

Vaikka Brita ei itse sukeltanut, hän solahti sukeltajayhteisöön kuin kala veteen. Terävä ja pettämätön muisti oli yksi Britan tunnuspiirteistä, joten hän tunsi ja tiesi varmaan enemmän sukeltajia kuin kukaan muu. Monet meistä turvautuivat Britan muistiin, kun piti tarkistaa tietty päivämäärä tai jonkun sukeltajan nimi. Vastaus tuli useimmiten kuin apteekin hyllyltä.

Toiminnassaan hän oli tiukka ja määrätietoinen mutta myös hauska, huomioiva ja spontaani eikä millään tavalla tiukkapipo. Huumori kantoi monessa kohtaa niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Meillä monella on varmasti muisto Britasta nauramassa vedet silmissä, oli sitten kyse hauskasta tilanteesta tai itseironiasta. Brita todella osasi elää hetkessä.

Brita osasi myös tunnistaa ihmisen vahvuudet ja kannusti käyttämään niitä niin seura- kuin liittotasollakin. Asiattomasti käyttäytyvien ja niskuroijien hän antoi kuulla kunniansa. Hän piti toiminnanjohtajana narut tiukasti näpeissään eikä aristellut kertoa kiperiäkään mielipiteitä. Kun asiat olivat kohdallaan, hän oli itse iloisuus, ja hänen hersyvä naurunsa oli herkässä.

Verkostoituja vailla vertaa

Britan oman perheen lisäksi koko Suomen sukeltava väki oli Britalle kuin perhe. Vuosikymmenien aikana hänelle kertyi satoja tuttavuus- ja ystäväsuhteita. Vielä eläkkeellä ollessaankin hänet kutsuttiin moniin seurojen juhliin. Luonteeltaan avoimena ja kielitaitoisena hänellä oli myös laaja eurooppalainen verkosto, olihan hän esimerkiksi räpyläuinnin kansainvälisissä luottamustehtävissä pitkät ajat. Hän kulki myös Suomen räpyläuintijoukkueen mukana ympäri maailmaa kisoissa, missä hän hoiti Suomen joukkueen asioita ja tsemppasi uimareita. Siinä ohessa hän rakensi ja ylläpiti kontakteja joka puolelle. Myös pohjoismaisten sukellusliittojen kanssa hän piti tiiviisti yhteyttä.

Britan toiminnanjohtaja-aikoina sukellus oli harrastuksena vahvassa nousussa ja sukeltajatkin halusivat olla tunnustettuna ja tunnettuna lajina muiden urheilulajien joukossa. Britan ilmiömäinen kyky verkostoitua ja mittava kokemus muista lajeista auttoivat sukeltamisen tunnetuksi tekemisessä urheiluyhteisössä. Sukeltajia pidettiin aluksi varsin outoina lintuina, mutta Britan ansiosta sukellus lajina alkoi tulla tutuksi myös muiden urheilujärjestöjen edustajille. Tästä oli erityisesti hyötyä, kun haettiin valtion tukea toiminalle. Koska Sukeltajaliitto oli pieni liitto, sen toiminnan piti olla myös päätöksentekijöiden mielestä laadukasta ja tukea ansaitsevaa.

Luotettava ystävä

Brita piti matkustamisesta, teatterista ja ystäviensä tapaamisesta. Liikkuva työ toiminnanjohtajana antoi hänelle mahdollisuuden yhdistää matkustamisen ja kulttuurilliset harrastukset. Hän oli mukavaa matkaseuraa ja hänen kanssaan oli mielenkiintoista ja helppoa keskustella niin Liiton toimintaan liittyvistä asioista kuin myös yksityiselämästä. Hän oli luotettava ja ihmistä arvostava keskustelukumppani ja ystävä. Niin ilot kuin huoletkin keskusteltiin luottamuksellisesti. Hänen seuransa oli nautittavaa myös hänen räiskyvän huumorinsa ja terävän huomiokykynsä vuoksi.

Teksti: Jouko Laitinen ja Leena Koivumäki. Kirjoittajat ovat Britan pitkäaikaisia ystäviä ja työtovereita.

Kuva: Brita Ikävalkon arkisto

 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita