Sve | En | Ru

Sukella Suomessa

Lähes kaikissa Suomen vesistöissä voi sukeltaa. Itämeri tarjoaa hylyistä kiinnostuneelle valtavasti sukellettavaa ja myös kaunista vesiluontoa ihailtavaksi.
Suuri osa järvistä on sukellettavissa. Niistä löytyy runsaasti tutkittavaa, kuten kaloja, rapuja ja muita eläimiä, jyrkänteitä ja kasvillisuutta.
Myös tietyissä louhoksissa ja kaivoksissa voi sukeltaa.
Kirkkaimillaan vedet ovat aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, ja jääsukellus on meillä yleinen talviajan harrastus.

Etsi Seurahaulla sinua lähellä oleva sukellusseura.

 

Missä saa sukeltaa?

Sukeltaminen on jokaisenoikeuden nojalla vapaata sellaisissa paikoissa, missä uiminenkin, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Suoja-alueet
Suoja-alueilla sukeltamiseen vaaditaan Puolustusvoimien lupa, vaikka muu liikkuminen ja veneily onkin sallittua. Suoja-alueiden kartat ja lupahakemukset löytyvät täältä.

Sota-alusten hylyt
Puolustusvoimien omaisuutta olevien sota-alusten hylkyihin liittyvät sukelluslupa-asiat käsittelee Sotamuseo. Ohjeet ja lupahakemukset löytyvät täältä.

Hylkeiden suojelualueet
Hylkeiden suojelualueilla liikkuminen on kielletty puolen merimailin säteellä suojelualuekarttaan merkitystä luodosta tai luotoryhmästä ilman Metsähallituksen lupaa.
Liikkuminen puolen merimailin säteen ulkopuolella luodosta tai luotoryhmästä on sallittu 16.6.–31.1. ja muulloin sallittu vain Metsähallituksen luvalla.
Virallisilla vesikulkuväylillä voi liikkua hylkeiden suojelualueillakin ilman Metsähallituksen lupaa. Lisätietoa löydät täältä.

Sukeltaminen Ahvenanmaalla
Ahvenanmaalla sukeltamiseen tarvitaan lupa, jonka myöntää Ahvenanmaan maakunnan hallitus. Jos sukeltaa paikallisen sukelluskeskuksen retkillä, hoitaa keskus lupa-asiat kuntoon. 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita