Sve | En | Ru

Sukeltajaliiton ensimmäinen kunniapuhenjohtaja

Sukeltajaliiton ensimmäinen kunniapuheenjohtaja Kalervo ”Kale” Rehnbäck menehtyi marraskuussa 80 vuoden iässä. Hän toimi Liiton puheenjohtajana kuuden vuoden ajan vuosina 1981−1986. Liiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2003 ja kunniapuheenjohtajaksi syyskokouksessa vuonna 2006 Liiton 50-vuotisjuhlien yhteydessä.

Kale toimi Sukeltajaliiton puheenjohtajana aikana, jolloin Liiton toimintoja kehitettiin monella rintamalla. Liitto oli tuolloin taloudellisissa vaikeuksissa, ja tämä tuli vastavalitulle puheenjohtajalle eteen täytenä yllätyksenä. Vähitellen tilanne kuitenkin koheni, mutta Liiton johtaminen vaikeista ajoista eteenpäin vaati voimia ja pitkäjänteisyyttä.

Sukeltajaliiton kansainvälinen toiminta otti ensi askeliaan, ja Kale oli kehityksessä tiiviisti mukana. Hänen kielitaitonsa ja laaja yleistietonsa olivat todella vaikuttavia, ja hänen kanssaan oli aina mielenkiintoista keskustella.

Sukellusurheilu, etenkin uppopallo ja räpyläuinti, olivat lähellä hänen sydäntään. Kun uppopallo tuli Suomeen, Kale oli mukana alusta alkaen ja pelasi uppopalloa 1970−1980-luvuilla kymmenkunta vuotta. Myöhemmin hän toimi mm. uppopallon tuomarivastaavana ja järjesti valmentajakursseja. Hän oli myös CMAS:n Underwater Rugby Commissionin jäsenenä vuosina 1990−2002, ja hänet on palkittu CMAS:n huomionosoituksin.

Niin uppopallossa kuin räpyläuinnissakin Kale perehtyi sääntöasioihin ja käänsi niitä suomen kielelle. Räpyläuintia hän ei itse harrastanut, mutta toimi 1990−2000-luvuilla useamman vuoden räpyläuintivaliokunnan puheenjohtajana ja matkusti joukkueenjohtajana arvokisamatkoilla.

Kale oli todella terävä ja taitava henkilö, joka pystyi käsittelemään monimutkaisia asioita nopeasti ja tehokkaasti. Kale oli erittäin arvostettu sukeltajayhteisössä, ja hänen taitonsa ja tietonsa auttoivat monia saavuttamaan parempia tuloksia. Hänen kykynsä yhdistellä eri asioita ja ajatella asioita eri näkökulmista olivat vaikuttavia − tietoja ja taitoja tarvittiin, kun Sukeltajaliitosta kasvoi koko maan käsittävä seurojen liitto.

Teksti: Jouko Laitinen, Sari Nuotio
Kuva: Sukeltajaliiton arkisto


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita