Sve | En | Ru

Paakkilan avolouhos

Kuvaus

Paakkilan avolouhos sijaitsee Tuusniemellä. Kuopiosta matkaa kertyy noin 70 kilometriä. Louhoksesta on otettu aikanaan asbestia, joka on hengitettynä vaarallista, mutta vedessä vaaratonta.

Avolouhoksen seinämät laskeutuvat pohjalle portaittain ja keskellä vettä on noin 30 metriä. Näkyvyys voi olla jopa 20 metriä. Louhoksessa on yksi tunneli, jonka suuaukko on 28 metrin syvyydessä. Tunneli johtaa noin 160 metrin päässä sijaitsevaan toiseen pienempään avolouhokseen, missä luolan suuaukko on 15 metrissä. Tunnelin puolessa välissä on pieni sosiaalitila.

Muuta nähtävää louhoksessa ovat mm. rautatievaunu, auto, moottoripyörä sekä hissikuilun suuaukko, joka laskeutuu avolouhoksen reunalta syvälle maan uumeniin.
Näiden ”nähtävyyksien” välille on vedetty ohjausnarut, joita pitkin löytää helposti perille.

Isomman louhoksen reunalla on laavu ja tulipaikka; puita voi polttaa järkevään tarpeeseen. Tulipaikan vieressä on ilmoitustaulu, jossa on nähtävillä louhoksen kartta.
Tukevalla betonilaiturilla on penkit varusteiden pukemiseen. Kuivakäymälä löytyy, ja huomaavainen sukeltaja vie mukanaan muutaman wc-paperirullan tai kuiviketta.
Sähköä ei ole. Kohteelle pääsee myös talvella; avanto pitää tehdä itse.

Yksityiseltä maanomistajalta on pyydettävä lupa kohteella sukeltamiseen.
Paikallisilla sukelluseuroilla lupa on voimassa toistaiseksi, mutta kauempaa tulevien on ilmoitettava tulostaan omistajalle.
Yhteystiedot löytyvät Facebookin Paakkila-ryhmästä tai Kuopion Urheilusukeltajat ry:ltä. Sukeltaminen kohteessa on ilmaista.

Kenelle sopii

Kirkasvetinen louhos soveltuu hyvin harraste- ja luolasukellukseen sekä vapaasukellukseen.

Sijainti ja ajo-ohje

Paakkilanrannantie 41, Tuusniemi. Tien omistaja toivoo, että sukeltajat käyttäisivät kartassa näkyvää pohjoisesta päin tulevaa tietä louhokselle.

Kuvia tai videoita kohteesta

 

Kuvat Pentti Jutila

Lisätietoja

www.kuopionurheilusukeltajat.fi

Paakkila-ryhmä Facebookissa

Paakkilan asbestikylä -dokumentti YLEn Elävässä arkistossa

Onko tiedoissa virheitä? Haluatko täydentää tietoja tai ehdottaa kohdetta listalle? Ota yhteyttä kristiina.karila at sukeltaja.fi


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita