Sve | En | Ru

Akin ja Turon talvitempaus

6.3.2018

Tampereen suosituimmassa sukelluskohteessa eli Kaukajärvellä järjestettiin 17.2.2018 järven ja sen asukkien hyväksi sekä ihmisten iloksi reipas talvitempaus. Tempaus kiinnosti ihmisiä ja mediaa varsin kiitettävästi: väkeä arvioitiin paikalle tulleen noin 250 ja Aamulehden Moro-liitteessä oli juttua ennen ja jälkeen tempauksen.

Kalat ja kutualustat järveen

Tapahtuman tarkoitus oli parantaa konkreettisesti järven ekosysteemiä ja nostaa järven arvostusta sekä muistuttaa ihmisiä siitä, miksi järven hyvinvointia kannattaa tukea ja miksi se on tärkeää. Lisäksi esiteltiin erilaisten toimintojen kautta sitä, kuinka järveä voidaan kestävästi hyödyntää talvellakin. Laitesukeltamisen, vapaasukeltamisen, ohjatun pilkkimisen, verkkojen kokemisen ja erilaisten jään päällisten liikunta-aktiviteettien lisäksi etenkin perheen pienimpiä kiinnosti jäälle rakennettu napakelkka ja luonnollisesti makkaran grillaaminen luonnontulilla.


Vapaasukeltajat Simo Kurra ja Marja Nuottajärvi valmistautuvat, yleisö seuraa Pekka Tuurin sukeltamaan lähtöä. Kuva Juha Mannila

Tempauksessa istutettiin myös Luonnonvarakeskuksesta kalastuskunnan hankkimia tukijoiden nimikkokaloja. Kaloista saadut tulot menevät järven hyväksi kalanistutusten muodossa. Aki, Turo, Moro, MIR 1 ja MIR 2, Oxy, Osku, Väinö ja Riitta uiskentelevat nyt ahventen joukossa, ja onnekasta onkijaa (tai harppunoijaa) odottaa saaliin lisäksi pieni palkinto.

kala laitetaan järveen
Kuva Pekka Tuuri

kala jään alla 
Kuva Pekka Tuuri

Vaikka kuusien mukana menee järveen pieni määrä ravinteita, ne liukenevat järveen hyvin hitaasti. Kaikki sukeltajat ovat nähneet Suomessa vuosisatoja vanhaa puutavaraa vesistöissä. Kaukajärvi on vielä suhteellisen kirkas, mutta sielläkin on ympäristön asuttaminen alkanut näkyä ravinteiden ja siten levien lisääntymisenä. Kalojen kutupaikkojen eli turojen myötä lisääntyvä kalakanta ja sitä myötä kalastus tehostaa ravinteiden poistumista järvestä. Samalla saadaan järven maisemaa elävöitettyä myös sukeltajien silmäniloksi.

Näin koko tempaus sai alkunsa

Kaikki alkoi jo vuosia sitten, kun luin mahdollisuudesta sukeltaa metsässä. Ajatus alkoi viehättää yhä enemmän ja enemmän. Kaukajärvellä on pitkät perinteet Pelastakaa Kaukajärvi ry:n ja Tampereen seudun sukeltajien välisellä yhteistyöllä, ja siitä yhtenä esimerkkinä ovat vuosittain järjestettävät Kaukajärven siivoustalkoot. Sukeltajaliitto huomioi yhteistyön myöntämällä PKJS:lle ympäristöpalkinnon, jota allekirjoittanutkin sai kunnian olla ottamassa vastaan yhtenä sukeltajien edustajista.

kalat veden alle
Kuva Pekka Tuuri

Kun PKJS:n ja sukeltajien edustajien kanssa hehkutettiin ympäristöpalkintoa ja suunniteltiin sen käyttöä Kaukajärven hyväksi, näin tilaisuuden tulleen: järven tila ja sen asukkien olot paranevat juuri tuolla ”metsän rakentamisella” järveen. Pohjaan tarkkaan sukeltamalla asetetut kuuset toimivat turoina ja erinomaisena elinympäristönä kaloille sekä ravuille ja kasvattavat niiden kantaa järvessä. Kun eri kokoiset kuuset asetetaan rinteeseen oikeisiin syvyyksiin, saadaan hieman syvemmällekin turoja, jotka kuitenkin ylettyvät riittävän lähelle pintaa. Latvan päälle jää vielä kaksi metriä vapaata vettä, jolloin kuuset eivät haittaa uimareita mutta latvuksissa on tarpeeksi matalaa ja valoisaa kalanpoikasille sekä niiden ravintoeliöille. Mateiden ja rapujen valtakunta on syvemmällä kuusien alaoksistoissa ja niiden alla. Ahvenet uiskentelevat siinä välissä.

joulukuusia pohjassa

Joulukuusimyynnistä ylijääneitä ja yleisöltä kerättyjä joulukuusia laitettiin pohjaan odottamaan jo loppiaisena; isommat kuuset hankittiin tempausta edeltävällä viikolla uudisrakennustyömaalta. Kuva Pekka Tuuri

Tapahtuman suojelijana toimi SYKEn Juha ”Roope” Flinkman ja hovikuvaajana hääri Pekka Tuuri.

Haluan kiittää sukeltajista erityisesti Aino Ouraa, Erika Vainikka-Juusosta ja Matias Kulmalaa ensimmäisen vaiheen sitkeästä ideoinnista ja toteutuksesta. Jatkoa seuraa!

sukeltajat avannolla

 Kuva Juha Mannila

Pääyhteistyötahot (ja niiden edustajat)

Nokian Urheilusukeltajat / Olli Holstila
Oxy Dive Club / Erika Vainikka-Juusonen
Rauma-Repola Diving Club / Juha Mannila
Scuba Do / Aino Oura
Scuba Libre / Vesa Helminen
Tampereen Pelastuslaitoksen sukeltajat / J-P Tanner
Tampereen Urheilusukeltajat / Matias Kulmala
Pelastakaa Kaukajärvi ry / Eva Wäljas ja Sanna Hautamäki
Vehmaisten Osakaskunta (kalastuskunta) / Janne Mäenpää
Suomen ympäristökeskus / Roope Flinkman
Metsänhoitoyhdistys Roine / Pekka Jaatinen
Suomen Vapaa-ajankalastajat (Hämeen piiri) / Jyri Haapanen
Partiolaiset
Kangasalan VPK
Vehmaisten Urheilijat
Vehmainen seura (ent. omakotiyhdistys)
K-Market Vehmainen

Teksti: Juha Mannila, Rauma-Repola Diving Club ry
Kuvat: Juha Mannila, Pekka Tuuri

 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita