Sve | En | Ru

Varusteet

Jokaisen sukeltajan perusvälineet ovat maski, snorkkeli ja räpylät. Ne ovat henkilökohtaisia varusteita, joiden pitää olla juuri itselle sopivia. Varusteet kannattaa hankkia sukellusliikkeestä, josta saa asiantuntevaa palvelua.

Maski

Hyvässä maskissa on lämpökarkaistu lasi, joka rikkoutuessaan ei hajoa siruiksi. Näkökentän tulee olla mahdollisimman laaja ja ilmatilavuuden mahdollisimman pieni. Maskin tulee istua kasvoilla tiiviisti, jotta sen sisään ei vuoda vettä. Maskin alla voi käyttää piilolaseja, ja tiettyihin maskeihin on myös mahdollista saada optisesti hiotut linssit.

Lue Tukesin tiedote maskin turvallisesta käytöstä.

Snorkkeli

Snorkkeli on yksinkertainen hengitysputki, joka kiinnitetään maskin remmiin.

Räpylät

Räpylöitä on kahta eri perustyyppiä. Umpikantaräpylässä on kokonainen kenkäosa, joka istuu tiiviisti paljaaseen jalkaan. Umpikantaräpylä on yleensä kevyempi potkia, ja se soveltuu erinomaisesti uima-altaaseen tai etelän lämpimiin vesiin. Suomen avovesissä se on liian kylmä käytettäväksi pitempiä aikoja.

Avokantaräpylässä on jalkaterällä avara tasku ja kantapään taakse tuleva kiristysremmi. Avokantaräpylä on pääasiassa tarkoitettu käytettäväksi sukelluspuvun kengän kanssa, ja se on myös hiukan raskaampi potkia kuin umpikantaräpylä.

Molemmista tyypeistä on saatavilla sekä pehmeämpiä että jäykempiä versioita, joista valitaan omaan jalkaan ja omalle potkulle sopivat. Yleensä sukeltajat, jotka sukeltavat paljon sekä uima-altaassa että avovedessä, hankkivat sekä avo- että umpikantaiset räpylät.

Muita varusteita

Laitsesukeltaja käyttää perusvälineiden lisäksi hengityslaitetta ja tasapainotusliiviä. Turvallisuuden kannalta välttämättömiä varusteita ovat lisäksi puukko ja sukellustietokone. 

Snorkkelisukeltajat käyttävät useimmiten märkäpukua, laitesukeltajat yleensä Suomen olosuhteissa kuivapukua. Puvun kanssa tarvitaan painovyö.

Sukelluksen kilpalajeilla on lisäksi lajinomaisia varusteita.


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita