Sve | En | Ru

Kaukajärvi

Kuvaus

Kaukajärvi sijaitsee Tampereen itäosassa, Kaukajärven kaupunginosan ja Kangasalan kunnan välissä. Sukelluspaikkoja on lukuisia, joista tunnetuimpia ovat ns. TGL-ranta (tunnetaan myös nimillä Vikmanin ranta, Bandidos Beach ja Kaukametsä), Mattoranta ja Riihiniemi.

Järvi on noin 3 km pitkä ja syvimmillään 23 metriä. Vesi on kirkasta ja väritöntä. Keväisin järvessä on runsas luontainen kasvukausi, ja keväällä näkyvyys on yleensä huono.
Kesää eteenpäin mennessä näkyvyys paranee ja järven elämä alkaa. Parhaimmillaan loppukesästä näkyvyys saattaa olla 10 metrin luokkaa.

Kaukajärvessä on runsaasti ahvenia, haukia, mateita ja rapuja, ja kaikkia niitä pääsee katselemaan ihan vierestä.
Talvella 2018 järveen laitettiin turoja TGL-rantaan kutu- ja suojapaikoiksi kaloille, ja ne ovat kesän aikana keränneet ennestään runsaaseen elämään huomattavasti lisää vilinää.
Ajoittain Kaukajärvessä tuntee uivansa tropiikissa , koska kalaparvet ovat suuria ja kalaa on kaiken kokoista. Kaislikko tosiaan suhisee vedenalaista elämää täällä!

Järvessä on muutamia uponneita soutuveneitä, joiden alle mateet majoittuvat. Lisäksi kaislikoista bongataan säännöllisesti mm. suutareita. Syksyllä iltojen pimetessä ja veden viilentyessä kaloja pääsee katsomaan aivan kosketusetäisyydeltä ja näkyvyys on hyvä.
Talvella järvi sopii hyvin jääsukeltamiseen kirkkaan ja vaalean vetensä takia. Merkattuja reittejä löytyy mm. TGL-rannasta, jossa on myös pinnanalainen lava taitojen harjoittelua varten. Kaukajärvi on kuvaajien suosiossa, koska kalaa on paljon ja valoa riittää.

Kenelle sopii

Kaukajärvi sopii kaikentasoisille sukeltajille. Aloittelijat saavat hyvää harjoitusta helpohkoissa olosuhteissa.
Kokeneemmille järvi tarjoaa mahdollisuuden nauttia sukeltamisesta kalojen seassa. Tekniikkasukeltajille järvi on erinomainen paikka harjoitella taitoja.

Sijainti ja ajo-ohje

Kohteisiin pääsee autolla. TGL:ssä on pieni levike tien vieressä autoille.
Riihiniemen uimarannalla on muistettava, että ranta on ensisijaisesti uimareille. Kaupungin kanssa on sovittu, että sukeltajat käyttävät pintautuessaan poijua ja nousevat reilusti ulkona uimarien alueista. Laiturin lähellä ei sukelleta, eikä laiturilla saa saa säilyttää mitään tavaraa.

Ajo-ohje TGL-rantaan: osoite Google mapsiin Kangasalantie 93, Tampere
Lisätietoa Järvi-Meri Wikistä.

 

 

Teksti ja kuvat: Aino Oura


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita