Sve | En | Ru

13.12.2021

Muistijälkiä Punaiseltamereltä

Teksti ja kuvat: Hannu Rokka

Liveaboard-reissu Punaisellemerelle tyttären kanssa OWD-kurssin jatkoksi oli ikimuistoinen kokemus. Avovedet sujuivat turvallisesti lämpimässä, ja samalla kertyi reippaasti sukelluskokemusta.

Olen sukeltanut nuorena paljon. Harrastukseni katkesi kymmeneksi vuodeksi, mutta elvytin sen esikoiseni ollessa 5-vuotias. Yhteisen sukellusharrastuksen aloitimme, kun hän oli 12-vuotias. Sittemmin pääsin sukeltamaan hänen kanssaan monta kertaa ympäri maailmaa. Hienojen muistojen siivittämänä halusin tarjota saman mahdollisuuden myös nuoremmalle tyttärelleni Evitalle. PADI Junior OWD -kurssin voi suorittaa 10-vuotiaana, mutta koronan vuoksi harrastuksen aloitus siirtyi ja tytärkin ehti täyttää 11 vuotta.

Kurssi alkaa Suomessa

Valitsimme Sea Safety -sukelluskeskuksen Helsingissä. Tavoitteena oli suorittaa PADI-teoriakoe sekä allasharjoitukset Suomessa ja vaadittavat avovesiosuudet lämpimässä ulkomailla. Kurssimateriaalin opiskelimme yhdessä, koska materiaali on lapselle sama kuin aikuisille. Allasharjoitukset tehtiin Sea Safety -sukellusareenalla Veikkolassa, jossa on kahdeksan metriä syvä allas muun muassa turvallisen nosteenhallinnan harjoittelemiseksi. Sukellusvarusteet lainasimme paikan päältä, ja Evita harjoitteli altaalla yhden viikonlopun kouluttajan kanssa. Tällä kertaa Evitalla oli omat varusteet, jotka myös otimme reissuun.

Valmistautuminen juniorin ehdoilla

Liveaboard tarkoittaa, että sukeltajat ja miehistö asuvat koko matkan ajan laivassa. Merellä toiminta keskittyy sukeltamiseen, syömiseen ja lepäämiseen, eikä laivalla ole edes tyydyttävää internet-yhteyttä. Mukaan pakkasimme kirjoja, piirustusvälineitä, koulukirjoja sekä legoja valmiiksi ladattuna. Pakollisena varusteena tytär vaati mukaan tyynynä toimivan pehmokarhunsa. Sovimme etukäteen, että olemme erottamaton pari niin laivassa kuin pinnan allakin.

Ensimmäiset sukellukset

Kotkalainen Antti Pylkkänen toimi kouluttajana. Sovimme, että voin osallistua neljälle vaaditulle kurssisukellukselle, kunhan pysyn pois tieltä. Loikkasin aluksen peräkannelta mereen ensimmäisenä, Evita toisena ja kouluttaja viimeisenä; näin varmistimme mahdollisimman turvallisen veteen menon. Kurssisukelluksilla osa ajasta käytettiin jo altaalta tuttuihin harjoituksiin, ja muutoin kurssisukeltaminen oli tavanomaista sukeltamista. Pääsimme heti nauttimaan Punaisenmeren antimista: 28-asteisesta vedestä, 30 metrin näkyvyydestä ja koralleista kalaparvineen. Eniten etukäteisjännitystä tyttärelle aiheutti haiden pelko sekä kumiveneestä mereen selkä edellä keikahtaminen.

Sukeltaminen muuttui nopeasti rennoksi

Neljän kurssisukelluksen jälkeen ja toisena lomapäivänä olikin PADI OWD -kortti taskussa. Juniori pyysi heti mukaan  yösukellukselle, jolla pääsimme seuraamaan taskulampun valossa säppi- ja leijonakalan saalistamista sekä valtavan taskuravun touhuja. Tästä jatkoimme kolmen neljän sukelluksen päivärutiinilla, ja kaiken kaikkiaan teimme yhdessä 18 upeaa sukellusta.

Turvallisuus tärkeää

Jälkikasvun parina sukeltaminen on erilaista kuin muulloin, sillä sukeltava lapsi on erityisessä tarkkailussa koko ajan. Viikon aikana sukelsimme sekä ryhmän osana, mutta myös parina kahdestaan. Loppuviikosta tuuli voimistui merellä noin 20 metriin sekunnissa nostaen aallokon neljä metriä korkeaksi. Vaikka aluksemme oli riutan suojassa tukevasti kiinni, päätimme  yhteistuumin jättää väliin sukelluksen niin kovassa kelissä. Pintavirtaukset näyttivät jo laivan kannelta kovilta, ja aluksen liikkeet aallokossa tuntuivat suurilta. Kokeneet ja hyväkuntoiset sukeltajat lähtivät rohkeasti nauttimaan vellovasta merestä. Paluu aluksen sukellustikkaille muodostui kuitenkin vaikeaksi ja vuoroaan odottavat sukeltajat joutuivat polkemaan virtauksessa paikallaan. Osa ei jaksanut vastustaa virtausta, ja lopulta kumivene haki sukeltajat turvaan. Tuskin meillä erityistä hätää olisi ollut, mutta sukeltamisen täytyy olla turvallista, jotta se olisi nautittavaa. 

Liveaboard-reissu lentoineen oli raskas, mutta antoisa. Uhanalaiset korallit on nyt nähty omin silmin, ja meren elämä tuli tutuksi. Uskon, että Evitalle matkasta jää vahva muistijälki koko loppuelämäksi.


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita