Sve | En

Vesa Eronen ja Eka Metsävuori 80 vuotta kesäkuussa 2018

                                    

Vesa Eronen
sukeltaja, faktori, opettaja

Eka Metsävuori
sukeltaja, faktori, tuotepäällikkö

 

Kauan sitten, viime vuosisadan puolessa välissä kaksi graafisen alan oppilasta tapasi jossain alan kurssilla. Tutustuminen johti ystävyyteen, joka on kestänyt läpi vuosikymmenten. Molemmat olivat kovia lukemaan, mutta kirjat olivat kalliita ja palkat olivat mitä olivat. Pojat keksivät vaihdella luettuja kirjoja keskenään, ja niin alkoivat kirjapaketit kulkea kahden kaupungin välillä.

Eräitä tarkoin luettuja kirjoja olivat saksalaisen Hans Hassin kirjat, jotka käsittelivät sukeltamista ja vedenalaista valokuvausta. Niiden perusteella ja innoittamana hankittiin perusvälineet, ja niiden mukana alkoi uusi yhteinen harrastus. Tarvittavaa perustietoutta hankittiin kirjoja kääntämällä, palosammakoilta ja mistä vain saatiin. Viimeisen hienosilauksen antoi sitten laivasto.

Yksin tai postiystävän kanssa hienokaan harrastus ei ole kivaa. Seuratoiminta oli siihen ratkaisu. Vesa perusti Sammakot ry:n Jyväskylään ja Eka pääsi mukaan Delfin ry:n toimintaan Vaasassa. Tämä vei sitten myöhemmässä vaiheessa mukaan Suomen Urheilusukeltajain Liiton toimintaan, missä erilaiset tehtävät antoivat sukeltamiselle ja harrastukselle syvyyttä. Kohteet ja erilaiset vanhat laivan hylyt antoivat oman lisänsä. Kotimaisten kohteiden lisäksi kirjautui sukellus- ja matkapäiväkirjojen sivuille ulkomaisiakin kohteita ja seikkailuja. Talvisin pidettiin tuntumaa yllä uimahalleissa ja opetettiin alan hienouksia uusille ”räpylävarpaille”.

Yhteistyö jatkui vuosien varrella eri tavoin. Ystävykset tekivät muutaman vuoden Liiton lehteäkin yhdessä muiden tehtäviensä ohella. Vesa toimi myös Liiton varapuheenjohtajana. Myös ammatillisella puolella yhteistyö jatkui Vesan ollessa painoalalla myyntipäällikkönä ja Ekan tuotantopäällikkönä Outokummussa.

Vuodet kuluivat, hiukset lähtivät päistä tuhansia kertoja riisuttujen sukelluspukujen huppujen mukana. Loput haivenet ja viiksetkin harmaantuivat. Tuli aika purkaa paineilmalaite, myydä pullot ja pistää regulaattori kirjahyllyyn valokuvien ja sukellusmuistojen joukkoon. Perusvälineet ja puku jäivät vielä muutamaksi vuodeksi palvelukseen, mutta sitten tuli niidenkin aika täyteen. Ne pakattiin kassiin ja vietiin kaappiin ullakolle, josta ne joku sitten joskus löytää ja kenties kirjoittaa niistä laulun Tapsa Rautavaaran tavoin: ”Mä ullakolle kerran kapusin.”

Mitä nämä kymmenet vuodet ovat sitten antaneet? Mittaamattoman määrän hyviä ystäviä ja hienoja kokemuksia kuljettaessa vedenalaisia polkuja. Eri arvoisia ristejä ja eri yhteisöjen kunniamerkkejä. Heille sukeltaminen ei ole ollut vain harrastus, vaan elämäntapa.

Vesa vietti juhlapäiväänsä läheistensä kanssa kotona. Eka vietti juhlapäivänsä risteilyllä Saaristomerellä. Kiitokset kaikille veteraanien juhlapäivää muistaneille.

Teksti: Erkki (Eka) Metsävuori

 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita