Sve | En | Ru

Iso-Melkutin

Kuvaus

Kirkasvetinen ja jyrkkärantainen erämaajärvi Iso-Melkutin sijaitsee Lopen Räyskälässä, noin 40 minuutin ajomatkan päässä Riihimäeltä. Järvellä on useita eri sukelluskohteita.

Näkyvyys on vuodenajasta riippuen 4–8 metriä. Maksimisyvyys on noin 27 metriä.
4–7 metrin syvyydessä on kaatuneita puita, joiden seasta löytyy ahvenia. Muutamat hauet piileskelevät lähellä rantakaislikkoa 2–3 metrin syvyydessä.

Rannasta kannattaa ottaa suunta 210, jolloin noin 5 minuutin sukellusmatkan jälkeen vastaan tulee vedenalainen harju, syvyyttä 6–7 metriä.
Paljon erikokoisia kivikasoja, joiden seassa uiskentelee pikkukaloja, mm. ahvenia ja kiiskiä, syksymmällä mateitakin.
Myös talvisukellus onnistuu: Riihimäen Urheilusukeltajat ja muut lähialueen seurat hoitavat yhteistoimin aurauksen.
Tavallisesti jäällä on myös kannella peitetty avanto, jossa on portaat veteen menoa varten.

Kohteelta löytyy tasanne, penkki varusteiden pukemista varten ja portaat alas rantaan. Rannan läheisyydessä oikealla on laavu, WC ja nuotiopaikka.

Kenelle sopii

Kohteella voi aloittelijakin sukeltaa miellyttävästi ja turvallisesti.
Sopii hyvin myös snorklaamiseen ja vapaasukeltamiseen.

Sijainti ja ajo-ohje

Kantatieltä 54 käännytään tielle 2824 (viitta Räyskälä, Vojakkala). Tätä tietä 2,6 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle (viitta Räyskälä). Tätä tietä ajetaan noin 4 km ja heti Räyskälän lentokentän jälkeen käännytään oikealle (viitta Porras 13 km). Tätä tietä jatketaan 2,7 km, mistä käännytään vasemmalle metsätielle (viitta Pompputie on oikealla). Pientä metsätietä (tien nimi on Melkuttimentie, mutta sillä ei ole kylttiä, navigaattori kyllä löytää sen) ajetaan 1,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle mäkeä alas, jatketaan noin 200 metriä ja Iso-Melkutin aukeaa eteen.

Kuvia ja videoita kohteesta

Kuvat Teemu Virtanen

Lisätietoja

Riihimäen Urheilusukeltajat ry

Onko tiedoissa virheitä? Haluatko täydentää tietoja tai lisätä listalle uuden kohteen? Ota yhteyttä kristiina.karila at sukeltaja.fi


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita