Uutiset

Julkaistu 9.6.2023

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus kokoontui kevätkauden viimeiseen kokoukseensa 1.6.

 

Monipuolista koulutustoimintaa

Koulutustoiminta on lähtenyt pandemian aiheuttaman notkahduksen jälkeen hyvään nousuun sekä seuroissa että Sukeltajaliiton valiokunnissa. Eri tasoisia ohjaaja- ja kouluttajakursseja on talven ja kevään aikana järjestetty pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa, Tampereella, Rovaniemellä ja Kuortaneella. Erityisen hienoa on, että kuuttiohjaajakurssi toteutui usean vuoden tauon jälkeen. AIDA-vapaasukelluskouluttajakurssi tuo taas kaivattuja lisäresursseja vapaasukelluskoulutukseen. Vapepa-sukeltajakurssi ja sen yhteydessä järjestetty yhteistoimintaharjoitus toteutuivat Kuopiossa.

Laitesukelluskokeiluja ja laitesukelluksen peruskursseja on järjestetty seuroissa vilkkaasti. Kun vertaa peruskurssin oppilaspakettien myyntiä kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, tämä vuosi ohittaa reippaasti kolmen viime vuoden myynnin, vaikka ei aivan tavoitakaan vuoden 2019 huippulukua. Vuoden 2017 ja 2018 myyntiluvut on kuitenkin jo ohitettu, joten laitesukelluksen peruskurssin oppilasmäärät ovat selvästi kääntyneet takaisin nousukäyrälle! Monet seurat suunnittelevatkin jo syksylle lisää peruskursseja.

 

Seurakyselyyn vastaaminen kannattaa

Viimeisin Sukeltajaliiton seuroille kohdennettu kysely toteutettiin viime maaliskuussa. Kiitokset niille 27 seuralle, jotka vastasivat kyselyyn. Hallitus on perehtynyt vastauksiin ja ottaa niitä huomioon ensi vuoden toiminnan suunnittelussa. Osa seurakyselyyn vastanneista seuroista toivoi yhteydenottoa seurakehittäjältä tai ilmoitti kiinnostuksensa Tähtiseura-ohjelmaan mukaan lähtemisestä. Osaan seuroista onkin jo oltu yhteydessä, ja kaikkiin kontaktipyynnön esittäneisiin tullaan olemaan yhteydessä heinäkuun alkuun mennessä.

 

Snorkkeli- ja pystösukelluksen turvaohje hyväksytty

Hallitus hyväksyi Snorkkeli- ja pyrstösukelluksen turvaohjeen, joka on päivitys 1.4.2017 julkaistuun snorkkelisukelluksen turvaohjeeseen. Päivitetty ohje sisältää nyt ensimmäisen kerran snorkkelisukelluksen lisäksi myös pyrstösukellusta koskevan turvaohjeistuksen.

Pyrstösukellus tunnetaan myös merenneitoiluna. Laji sopii kuitenkin kaikille iästä tai sukupuolesta riippumatta, joten pyrstösukellus on lajille kattavampi nimi. Pyrstösukellus lisää jatkuvasti suosiotaan ja houkuttelee uusia harrastajia sukelluksen pariin. Liiton nuorisovaliokunnan työryhmä valmistelee eri tasoisia pyrstösukelluskursseja ja lajin ohjaajakursseja. Järjestämisohjeet tulevat syksyn aikana liiton hallitukselle hyväksyttäväksi.

 

Sukeltajia tarvitaan! Näin voit auttaa

YLEn miljoona roskapussia -kampanja jatkuu 14.6. asti. Ilmoita keräämäsi roskat Roskalaskuriin YLEn sivuilla, lue tarkemmin

SYKEn Pohjaroska-projekti on käynnissä, ja sukeltajien havaintoja Itämeren roskista kaivataan. Lue tarkemmin 

Kalanpyydykset pois luonnosta. Re:Fish-hankkeessa kansalaisia kannustetaan ilmoittamaan löytämänsä tai kadottamansa kalanpyydykset SYKElle. Lue tarkemmin

 

Liiton syyskokous Tampereella

Liiton syyskokous järjestetään lauantaina 7.10. Tampereella. Ennen syyskokousta järjestetään seurojen viestintää koskeva työpaja. Tarkempi ohjelma ja aikataulu päivitetään tapahtumakalenteriin, ja kutsu julkaistaan sukeltaja.fi uutisissa.

 

Ehdolle hallitukseen

Ehdollepanotoimikunta on aloittanut toimintansa. Haussa on jälleen hallituksen jäseniä erovuoroisten tilalle. Ehdollepanotoimikuntaan voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, mikäli hallitustyö kiinnostaa. Lue lisää aiheesta 

 

Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu kansainväliseen sukellusurheiluun

Sukeltajaliitto kutsui Pohjoismaiset sukellusliitot koolle ylimääräiseen Teams-kokoukseen 8. kesäkuuta. Liiton hallitus päätti 1.6. kokouksessaan kirjelmän lähettämisestä CMAS:lle, ja halusimme kaikki pohjoismaiset liitot mukaan allekirjoittajiksi.

Sovimme PM-liittojen kesken yhteisen kirjelmän lähettämisestä CMAS:lle, sillä on havaittu, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden on sallittu palata CMAS:n arvokilpailuihin tämän kevään aikana. Kilpailijat ovat osallistuneet ilman maatunnuksia. CMAS ei ole viestinyt jäsenilleen tekemästään päätöksestä sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen.

Kansainvälinen Olympiakomitea on asettanut tarkat reunaehdot sille, miten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen voidaan sallia, mikäli kv-liitto niin päättää. Reunaehtojen mukaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu voi kansainvälisen lajiliiton päätöksellä olla mahdollista vain neutraaleille yksilöurheilijoille, mutta ei joukkueille. Armeijaan tai turvallisuusviranomaisiin sidoksissa olevat urheilijat eivät voi osallistua, eivätkä myöskään sotaa kannattavia lausuntoja antaneet urheilijat tai valmentajat ja toimihenkilöt. Neutraaleina urheilijoina palaavien yksilöiden on täytettävä kansainväliset antidopingstandardit, eikä urheilijan suoritusta saa hyödyntää propagandaan kisoja ennen, niiden aikana tai niiden jälkeen. Jos reunaehtoja rikotaan, menettää urheilija osallistumisoikeutensa jatkossa.

Pyydämme kirjelmässämme CMAS:lta vastauksia siihen, milloin päätös asiassa on tehty, peräänkuulutamme hyvää hallintotapaa ja avoimuutta tehdyistä päätöksistä sekä tiedustelemme, miten CMAS varmistaa KOK:n määrittelemien reunaehtojen toteutumisen.

Seuraaviin CMAS:n arvokilpailuihin, Kairossa järjestettäviin räpyläuinnin nuorten arvokilpailuihin, on ilmoitettu mukaan myös viestijoukkueita, jotka koostuvat venäläisistä uimareista. Muistutamme CMAS:a siitä, että tämä on KOK:n asettamien reunaehtojen vastaista. 

Vapaasukellusorganisaatio AIDA International salli venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen kv-kilpailutoimintaan neutraaleina yksilöurheilijoina ilman maatunnuksia jo viime lokakuussa. Tähän päädyttiin jäsenäänestyksen perusteella. Suomi äänesti vastaan.

Sukelluslajien kansainvälisistä organisaatioista CMAS on ainoa, joka on KOK:n tunnustama.

 

Liiton toimiston kesä

Toimisto palvelee kesäkuusta elokuun loppuun arkisin klo 8-15. Toimisto on suljettuna 10.-30.7. Hyvää sukelluskesää!

 

Hallituksen seuraava kokous on 2.9.2023.

 

 

 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita