Uutiset

Julkaistu 11.3.2020

Sukelluskokeilut ja -kurssit koronavirusepidemian aikana

Sukeltajaliitto, Liiton jäsenseurat ja yhteisöjäsenet suhtautuvat vakavasti ja vastuullisesti liikkeellä olevaan koronavirukseen. Toiminta voi jatkua sukellusseuroissa toistaiseksi normaalisti. Sukelluskokeiluja ja kursseja voi järjestää kuten ennenkin, mutta seuratkaa tilannetta ja siihen liittyviä viranomaisten ohjeistuksia. Tehkää tarvittaessa muutoksia toimintaan, jos siihen on aihetta. 

Sairastumisen torjunnassa on tärkeää noudattaa hyvää yleishygieniaa. Hyvästä käsihygieniasta on huolehdittava niin kotona, koulussa, töissä kuin harrastuksissakin. Kädet pestään säännöllisesti saippualla, ja käsidesin käyttö on suotavaa. 

Sukellusseuran on tärkeä painottaa, että sukelluskokeiluihin, kursseille ja harjoituksiin tullaan vain terveenä. Tämä koskee kaikkia: osallistujia, oppilaita ja kouluttajia. Kurssiaikataulujen joustavuus mahdollistaa sen, että paikalle tullaan vain terveenä, ja Dyykissä voi opintoja suorittaa etäopiskeluna. 

Sukeltajaliitto suosittelee seuraavia muutoksia toimintatapoihin ja harjoituksiin: 

  • Maskin huurteenpoisto on suositeltavaa tehdä huurteenpoistoaineella. Myös laimennettu öljytön vauvashampoo ajaa saman asian. Jos huurteenpoistoon ei ole muuta mahdollisuutta kuin sylki, huuhtelu pitää suorittaa niin, että huuhteluvesi menee suoraan viemäriin.
  • Paritarkastuksen yhteydessä jokainen koehengittää itse oman annostimensa. Parin annostinta ei koehengitetä.
  • Vara-annostinta ei koehengitetä, jotta kaasunjakoharjoitukset voidaan tehdä veden alla.
  • Pitkän annostimenletkun käyttäminen on kaasunjakoharjoitusten kannalta ongelmallista. Koska pitkää letkua käytettäessä annostin annetaan kaasun tarvitsijalle suusta, kontaminaation mahdollisuus on olemassa. Annostinta annettaessa kuluva aika on niin lyhyt ja allasveden klooripitoisuus on niin alhainen, että annostin ei todennäköisesti ehdi puhdistua vaihdon aikana. Tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä asiaan ei ole keksitty toimivaa ratkaisua. Harjoitusten siirtämisen harkitsemista suositellaan.
  • Jos seuran koulutuskaluston määrä sen mahdollistaa, voidaan oppilaille antaa käyttöön nimetyt laitteet, joita muut eivät käytä kurssin aikana.
  • Sukellusvarusteiden pesua tulisi tehostaa. Sukelluskokeiluihin ja kursseille osallistujille voidaan kertoa, että lainavarusteet on pesty ennen käyttöä.
  • Annostimen pesussa tulee huomioida, että myös annostimen kammion tulee täyttyä pesuaineella ja se tulee myös huuhdella. Snorkkeli tulee pestä kokonaan, myös putken sisäpuolelta.
  • Varusteita voidaan myös desinfioida. Sekä pesemisessä että desinfioinnissa on noudatettava varusteiden valmistajien ja maahantuojien antamia ohjeita. Sukeltajaliiton tiedossa on, että sukeltajat ovat käyttäneet varusteiden desinfioinnissa ainakin seuraavia tuotteita:
    • Kiillon Erisan Oxy+ Tuote sopii myös herkille pinnoille ja materiaaleille. On kuitenkin huomioitava, että happea vapauttavat desinfiointiaineet eivät sovellu messinkipinnoille, joten annostimen messingistä valmistettujen komponenttien pinnoitteen (”kromauksen”) tulee olla kunnossa ja ehjä, jotta ainetta voi käyttää. Tuotetta on saatavilla mm. siivousalan liikkeistä.
    • Virkon S. Saatavilla mm. apteekeista ja eläintarvikeliikkeistä. 
  • Desinfiointiaineita käytettäessä on huomioitava, että tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteisiin pitää tutustua ja ne tulee olla saatavilla. Aineiden oikea ja ohjeenmukainen annostus on erittäin tärkeää. Desinfioinnin jälkeen aineet on pestävä pois ohjeen mukaisesti. Aineet on hävitettävä ohjeiden mukaisesti ja turvallisesti. 
  • Uimahallissa toimiessa on tärkeä huomioida, että tuotteet voivat reagoida altaassa olevien kemikaalien kanssa. Tämän vuoksi pesu, desinfiointi ja loppuhuuhtelu on tehtävä muualla kuin allastiloissa, ja huuhtelu/aineiden loppupesu on tehtävä niin huolellisesti, ettei varusteisiin jää ainejäämiä.

 

Ensiapukoulutus

DANin ohjeistus ensiapukoulutukseen on tällä hetkellä, että elvytysharjoituksia saa tehdä ainoastaan elvytysmaskilla, jossa on filtteri. Pelkkä kasvosuojus ei riitä. Ensiapukoulutuksen siirtämistä myöhemmäksi tulee harkita, jos sille ei ole aivan pakollista tarvetta.

Tiedotamme asiasta lisää tarvittaessa ja tilanteen muuttuessa.

 

Lue myös Olympiakomitean tiedote koronavirustilanteen vaikutuksista urheiluun 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita