Uutiset

Julkaistu 21.12.2021

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa


Sukeltajaliiton hallitus piti vuoden viimeisen kokouksensa hybridi-kokouksena 18.12. Myös ensi vuoden alusta hallituksessa aloittavat jäsenet osallistuivat kokoukseen.

Jäsenkysely

Osana Liiton strategian toteutumisen arviointia tehdään ensi vuoden alussa koko jäsenistöä koskeva kysely. Seuroille tehdään oma kohdennettu kysely ja hiljattain peruskurssin käyneille erillinen harrastuksen jatkuvuutta kartoittava kysely.

Koronapandemia

Koronapandemia on kuluneen vuoden aikana edelleen vaikuttanut toimintaamme, ja vuoden loppua kohti mentäessä on taas odotettavissa, että Suomessa erilaiset rajoitukset kiristyvät.

Liiton hallitus teki kokouksessaan linjauksen, että jos koronapassin käyttöä voidaan voimassa olevien päätösten mukaan (aluehallintovirastot/kunnat) edellyttää yli 16-vuotiaita, Liitto ottaa koronapassin käyttöön kilpailutoiminnassaan ja edellyttää sitä myös maajoukkuetoiminnassa.

Tällä hetkellä koronapassin saa käyttöönsä, kun henkilö on rokottautunut, saanut negatiivisien testituloksen tai sairastanut koronan. Koronapassin voi ladata Oma Kannasta.

Koronapassin käyttöön voi olla pahevan koronavirustilanteen vuoksi tulossa muutoksia, jolloin arvioimme, miten se mahdollisesti vaikuttaa omaan toimintaamme, kun toimintamme taas käynnistyy vuoden vaihteen jälkeen.

Terveysturvallisiin toimintatapoihin tulee yhä kiinnittää huomiota.
 

Vastuullinen valmentaja -koulutus

Sukeltajaliiton järjestämis- ja koulutusohjeita on syyskauden aikana päivitetty niin, että Vastuullinen valmentaja -kurssi on nyt pakollinen osa norppa- ja kuuttiohjaajakursseja, snorkkelisukelluskouluttajakursseja sekä kaiken tasoisia laitesukelluskouluttajakursseja, ja sen voimassaoloa edellytetään näitä kortteja uusittaessa. Myös kilpailulajiemme valmennussopimuksissa valmentajilta edellytetään tämän koulutuksen suorittamista.

Olympiakomitean yhdessä lajiliittojen kanssa tekemä Vastuullinen valmentaja -koulutus on ilmainen vuoden 2021 loppuun. Suoritus on voimassa kolme vuotta, joten sen suorittamista mahdollisimman pian suositellaan kaikille. 1.1.2022 lähtien kurssi maksaa 10 €/henkilö. Koulutuksen tekeminen kestää noin tunnin.

Eilen lähetetyssä Kouluttajapostissa on tietoa muista ajankohtaisista koulutusasioista.
 

Kriisiviestintäohje

Sukeltajaliiton kriisiviestintäohjetta on päivitetty lisäämällä siihen SPR:n henkisen tuen opas "Olet kokenut jotain järkyttävää". Opas antaa tietoa siitä, miten järkyttävän tapahtuman kokenut saattaa tuntea ja regoida ja mistä saa apua.
 

Hankeavustus

Sukeltajaliitto voi myöntää hankeavustusta sellaisille sukeltamista tai sukellusolosuhteita edistäville hankkeille, jotka hyödyttävät koko sukeltajayhteisöä. Hankkeen tulos tulee olla kaikkien sukeltajien käytettävissä ilman eri maksua tai vaatimusta kuulua johonkin tiettyyn yhteisöön. Tukea voi hakea minkä tahansa sukelluslajin hankkeeseen. Yksittäisen seuran tai rajatun piirin toimintaa edistäviin hankkeisiin tukea ei myönnetä.

Lue lisää hankeavustuksesta ja täytä hakulomake 31.1.2022 mennessä.
 

Vuoden parhaat

Vuoden parhaita 2021 voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella 31.1.2022 asti. Palkinnot jaetaan Liiton kevätkokouksessa 3.4. Tampereella. Palkittavaksi on tullut myös kaksi uutta kategoriaa, Vuoden vapaaehtoinen/vapaaehtoisryhmä sekä Vuoden kouluttaja.
 

Vuoden ekoteko

Haastamme Sukeltajaliiton jäsenet, seurat ja yhteisöjäsenet pohtimaan, miten voimme itse vaikuttaa paikallisesti luonnon ja erityisesti vesistöjemme tilaan. Palkitsemme pienempiä tai isompia aloitteita, ideoita tai tapahtumia, jolla edistetään kestävää kehitystä tai suojellaan luontoa.

Vuoden ekoteko 2021 -palkinto jaetaan GoExpo-messuilla, jotka pidetään Helsingissä 4.−6.3.2022. Mukana valitsemassa ja palkitsemisessa on myös DAN Europe.

Ehdota Vuoden ekotekoa 31.1.2022 mennessä.

Tuplaturva ja musiikin yhteiset sopimukset 2022-23

Sukeltajaliitto jatkaa edelleen Pohjolan Tuplaturva-vakuutuksen piirissä. Tuplaturva-vakuutus on seuran vapaaehtoisten tapaturmavakuutus ja seuran toiminnan vastuuvakuutus. Myös Teosto- ja Gramex-sopimukset jatkuvat. Liitto maksaa vuosimaksun, jotta seurat voivat vapaasti esittää tilaisuuksissaan musiikkia.

Näistä ja muista seuratoiminnan pyörittämistä helpottavista apuvälineistä löytyy runsaasti tietoa Seuratoiminnan tietopaketista, johon voi tutustua Dyykissä.
 

Ojamo

Liiton hallitus kiittää jäseniä tuesta Ojamon sukellustoiminnan uudelleen organisointiin pyrkivissä tavoitteissa. Ojamon Tekniikkasukeltajat ry:n ja Sukeltajaliiton yhteinen vetoomus keräsi laajan allekirjoittajajoukon, ja aineisto on toimitettu Lohjan kaupungille. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, minkälaisella aikataululla asia menee kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille toiminnassa mukana oleville! Vaikka olosuhteet ovat vaatineet joustamista ja uudenlaisten toimintatapojen löytämistä, olemme saaneet kuitenkin yhdessä paljon aikaan!

Sukeltajaliiton toimisto on suljettu 24.12.-2.1. Oikein hyvää joulunaikaa ja onnea vuodelle 2022!

Hallitus


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita