Uutiset

Julkaistu 26.5.2020

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus piti 25.5. Teams-kokouksen.

Liiton toimintaa käynnistetään erityisjärjestelyin

Suomessa eletään edelleen poikkeusoloissa tavoitteena koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen ja riskiryhmien suojeleminen. Valtioneuvoston periaatepäätöksen 6.5.2020 mukaisesti urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin, mikä mahdollistaa myös lajinomaisen harjoittelun käynnistämisen ulko- ja sisäliikuntapaikoilla. Harjoittelun tulee tapahtua alle 50 hengen ryhmissä.  Kaikessa sukellukseen liittyvässä harrastus- ja kilpailutoiminnassa tulee noudattaa edellä mainittua kokoontumisrajoitusta ja kaikessa toiminnassamme tulee välttää toimintatapoja, jotka lisäävät koronaviruksen tartuntariskiä.

Sukeltajaliiton hallitus linjasi eilen kokouksessaan, että 1.6. alkaen Liiton urheiluvaliokunnan alainen toiminta sekä Liiton koulutustoiminta voivat käynnistyä erityisjärjestelyin, kun huomioidaan tarvittavat toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toimiston henkilökunta jatkaa edelleen etätöissä Suomen hallituksen suositusten mukaisesti.

Kunkin lajiryhmän ja valiokuntiemme tulee toiminnassaan huomioida, että noudatamme Suomen hallituksen ja AVI:n linjauksia.

On jokaisen omalla vastuulla, että harrastustoimintaan ei osallistuta missään roolissa, mikäli on pieniäkään koronavirusinfektioon viittavia oireita tai jos itse kuuluu Covid-19 viruksen kannalta johonkin riskiryhmään. Lähikontaktien määrä on tarpeen pitää mahdollisimman pienenä ja harjoittelun ja sukellustoiminnan toteutua mahdollisimman samoissa ryhmissä. Huolellista käsihygieniasta huolehtimista on jatkettava, eikä kavereita tule halailla eikä yläfemmoja jaella, vaikka tavataan tauon jälkeen ja iloitaan onnistumisista.

Harjoitusleireille ja kilpailutapahtumiin osallistuville tulee antaa toimintaohjeet siitä, miten lähikontakteja vältetään ja koronaviruksen leviämisen ehkäisystä huolehditaan. Jokaisella tulee olla henkilökohtaiset varusteet ja esimerkiksi juomapullot ja pyyhkeet.  Jos ryhmän jäsenellä todetaan koronatartunta tai sitä on syytä epäillä, on noudatettava viranomaisten ohjeita ryhmän jäsenten karanteenin asettamisesta. 

Olympiakomitean sivuilta löytyy jatkuvasti päivittyvää tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista urheiluun.

Sukeltajaliitto on viimeksi 20.5. julkaissut seuroille ohjeita sukellus- ja koulutustoiminnan järjestämisestä ja pyydämme tutustumaan niihin.

Laitesukelluksen SM-taitokilpailut peruttu

Koronatilanteen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi Rovaniemen Urheilusukeltajat on perunut 3.10. suunnitellut Laitesukelluksen SM-taitokilpailut. Tapahtuma siirtyy vuoteen 2021 ja tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin.

Kevätkokous järjestetään elokuussa

Koronavirustilanteen johdosta hallitus on päättänyt, että Liiton kevätkokous järjestetään lauantaina 15.8. Helsingissä. Kokoukseen tulee ilmoittautua ennalta, jotta tiedämme osallistujien määrän ja pystymme varmistamaan riittävät väljät olosuhteet kokoustilassa. Etäosallistuminen kokoukseen on myös mahdollista. Hallitus tulee antamaan jäsenille tarkempaa informaatiota kokouksen järjestelyistä. Vuoden parhaiden palkitsemiset tuodaan myös kevätkokoukseen.

Ehdolle Sukeltajaliiton hallitukseen

Sukeltajaliiton syyskokouksessa 10.10. valitaan jäseniä Liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle. Liiton jäsenten jäsenineen (huom. myös yhteisöjäsenet) toivotaan miettivän keskuudestaan sopivia henkilöitä tähän tehtävään. Koska Liiton kevätkokous on suunniteltu järjestettäväksi koronaviruspandemian vuoksi vasta 15.8., Liitos hallitus on päättänyt käynnistää ehdokkaiden etsinnän poikkeusoloissa ilman ehdollepanotoimikunnan asettamista. Vetoammekin erityisesti seuroihimme hyvien ehdokkaiden löytämiseksi. Ilman osaavaa ja toimivaa hallitusta ei toimintamme ole mahdollista. Ehdolle voi asettua täyttämällä sähköisen lomakkeen.

Hyväksyttyjä järjestämisohjeita

Sukeltajaliiton hallitus on hyväksynyt CMAS Enriched Air Nitrox Diver -kurssin järjestämisohjeeseen päivityksiä, jotka astuvat voimaan 1.6.2020.

Tärkein uusi asia on, että kouluttajien, joilla on vähintään CMAS Advanced Nitrox Diver -kortti tai sitä korkeampi tekniikkasukelluskortti (tai vastaava toisen koulutusjärjestön kortti) ei enää tarvitse suorittaa CMAS-nitroksikouluttajan näyttökoetta. Heidän seuransa voi hakea heille CMAS Nitrox Instructor -kouluttajaoikeuksia laitesukellusvaliokunnalle esitetyllä kirjallisella hakemuksella.

Vanhojen ohjeiden aikana aloitetut kurssit voidaan viedä loppuun vanhojen ohjeiden mukaisesti.

Sukeltajaliiton hallitus on hyväksynyt uuden CMAS Sidemount Diver -kurssin Sukeltajaliiton valikoimaan.

Kurssin tavoitteena on toimia perusopetuksena avovedessä tapahtuvaan sidemount-sukeltamiseen kaiken tasoisille sukeltajille. Kurssin aikana kehitetään ymmärrystä sidemount-sukelluksen ideologiasta ja mahdollisuuksista sekä kehitetään niitä käytännön taitoja, joita tarvitaan avovedessä tapahtuvien sidemount-sukellusten tekemiseen.

CMAS Sidemound Diver Instructor ‐kouluttajanimitystä haetaan kirjallisella hakemuksella Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunnalta. Kurssin e-oppimismateriaali on työn alla. Nyt kun järjestämisohje on hyväksytty, työryhmä pystyy viimeistelemään materiaalin käyttöön otettavaksi. Materiaalin valmistumisesta ilmoitetaan erikseen.

Uudet ohjeet löytyvät Liiton sivuilta www.sukeltaja.fi > Materiaalipankki > Lajikohtaiset dokumentit ja Norppatoiminta > Laitesukellus

CMAS One Star Instructor -kurssille edullisesti

Sukeltajaliitto on jo pidempään valmistellut ISO/EUF-sertifikaatin hakemista niille Sukeltajaliiton laitesukelluskoulutusjärjestelmään kuuluville kursseille, joita koskien on olemassa ISO-standardit. Asia alkaa olla nyt ajankohtainen.

Sukeltajaliiton laitesukellusvaliokunta järjestää 18.-20.9. ja 2.-4.10.2020 Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa. Kurssin hinta 240 euroa on poikkeuksellisen edullinen, koska kurssin jälkimmäisen viikonlopun aikana suoritetaan Sukeltajaliiton ISO/EUF-sertifiointiin liittyvää auditointia.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Liiton tapahtumakalenterista.

Luonto-osuuskunta Willimieli Liiton yhteisöjäseneksi

Luonto-osuuskunta Willimieli hyväksyttiin Liiton yhteisöjäseneksi. Willimielen tavoitteena on tarjota jäsenseuroillemme apua sukelluskoulutuksen järjestämisessä. Kaikilla seuroilla ei ole riittävästi omia kouluttajia tai sen tasoisia kouluttajia, että pystyisivät itse vetämään kaikkia Liiton koulutusohjelmasta löytyviä CMAS-koulutuksia, ja tällaisissa tilanteissa Willimieli voi tulla avuksi. Rakentavan yhteistyön kautta on mahdollista löytää hyviä toimintamalleja, jolla voidaan rikastaa oman seuran toimintaa.

Turvallista kesää

On hyvä muistaa, että poikkeusolojen vallitessa avun saaminen vesillä tai maalla voi kestää normaalia kauemmin. Pelastus- ja lääkintäviranomaiset priorisoivat nyt terveydenhoidon resursseja, joten pientäkin riskinottoa sukellusharrastuksen vuoksi kannattaa kaikin keinoin välttää. Kesä on jo aivan ovella. Iloitaan siitä, huolehditaan toisistamme ja nautitaan harrastuksestamme turvallisesti.

Seuraava hallituksen kokous järjestetään Teams-kokouksena tarvittaessa 13.8. ja sen jälkeen 5.9.

 

Puheenjohtaja Tero Lehtonen, tero.lehtonen at sukeltaja.fi

Toiminnanjohtaja Sari Nuotio, sari.nuotio at sukeltaja.fi

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita