Uutiset

Julkaistu 21.8.2013

Suomalaisen sukeltajan katoaminen Suomenlahdella Viron alueella lauantaina 17.8.2013

Tiedote 21.8.2013

Ryhmä kokeneita suomalaisia sukeltajia oli toimimassa 70 m syvyydessä sijaitsevalla hylyllä Viron aluevesillä. Kolmen sukeltajan ryhmä oli lähdössä videokuvaamaan hylkyä. Kaikki kolme sukelsivat suljetunkierron laitteilla ko. syvyyteen soveltuvilla seoskaasuilla ja kaikki olivat kokeneita sukeltajia. Ensimmäisellä alas lähtevällä sukeltajalla ei ollut kuvaustarvikkeita mukanaan, keskimmäisellä oli voimakas videovalaisin ja viimeisenä laskeutuvalla videokamera.

 Valmistautuminen sujui ongelmitta. Aallokko oli noin 1,5 m ja virtaus kohtuullisen voimakas, noin 1,5 solmua. Laskeutumisen alkaessa ensimmäinen sukeltaja laskeutui normaalilla nopeudella muiden edellä. Keskimmäinen sukeltaja jäi odottamaan 9 metriin kolmatta sukeltajaa. Kolmas sukeltaja palasi laskeutumisen alun jälkeen nopeasti pintaan, mutta aloitti pintahenkilöstön havainnon mukaan tietoisesti uudelleen laskeutumisen. Pinnassakäynnin aikana ei kommunikoitu sukeltajan ja laivamiehistön kesken.

Kun kolmatta sukeltajaa ei kuulunut, keskimmäinen sukeltaja palasi 9 metrin syvyydessä lyhyen aikaa odoteltuaan takaisin suunnilleen 6 metrin syvyyteen. Hän pani merkille että näki laskeutumisköyden pintapoijuun asti, mutta ei nähnyt enää kolmatta ryhmän jäsentä. Oletettuaan että kolmas jäsen oli keskeyttänyt sukelluksen ja palannut veneeseen, keskimmäinen sukeltaja jatkoi pohjalle ja suoritti suunnilleen suunnitelman mukaisen sukelluksen ryhmän ensimmäisen sukeltajan kanssa yhdessä. Laskeutumisen aikana, noin 40 m syvyydessä heidän vastaansa tuli pohjalta palaava edellinen sukeltajaryhmä. Nämä eivät missään vaiheessa tavanneet kuvausryhmän kolmatta sukeltajaa.

Pintaan tultua kuvausryhmän kahdelle sukeltajalle selvisi, ettei ryhmän kolmas sukeltaja ollut missään vaiheessa palannutkaan enää pintaan. Samalla pintamiehistölle selvisi, ettei kolmas ryhmän jäsen ollutkaan ryhmän mukana sukelluksella. Sukeltaja ilmoitettiin kadonneeksi.

Sukeltajaliiton Laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunnan nimitetty onnettomuustutkintatyöryhmä pyrkii keräämään ja analysoimaan tietoja Suomessa ja suomalaisille tapahtuneista sukellusonnettomuuksista. Suomessa tapahtuu keskimäärin 2.7 laitesukelluskuolemaa vuosittain, noin 40'000 harrastajaa kohden. Onnettomuuksien tiedot kerätään poliisin toimesta ja toimitetaan omaisille. Sukeltajaliitto tilastoi näitä tietoja saamiensa vapaaehtoisraporttien pohjalta. Tietoja kerätään valistustyöhön sekä koulutuksen kehittämiseen, ja yhteistyötä tehdään muiden pohjoismaisten sukellusjärjestöjen kanssa.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita