Uutiset

Julkaistu 28.11.2023

Sukelluskuvauksen SM-kilpailun 2023 tulokset

Sukelluskuvauksen SM-kilpailuun ilmoitettiin määräajassa 81 työtä yhteensä 14 kuvaajalta. Tämä oli reilusti (yli 40 %) vähemmän kuin viime vuonna. Osallistujista 6 oli naisia. Nuorten sarjaan ei tullut yhtään osallistujaa. Videosarjaan osallistui kolme työtä, mutta koska yksi videoista ei ollut sääntöjen mukainen, ei sarjaa voitu arvostella. Tuomaristo kehottaakin tutustumaan sääntöihin huolella.

Tuomarien mukaan makrokuvia voisi olla kilpailussa enemmänkin, sillä ne ovat otollisia kohteita myös Suomen tummissa ja rehevissä vesissä. Kotimaa-sarja oli kovatasoisin, ja kolmen kärki erottui selvästi muista sekä teknisesti että taiteellisesti. Ulkomaat-sarja oli runsaslukuisin, sillä kamera taitaa olla useammin mukana hyvien olosuhteiden ansiosta. Tässäkin sarjassa palkitut nousivat selkeästi esiin.

Allaskuvaaminen on tavallaan kuin studiossa kuvaisi ja antaa mahdollisuuksia kokeilla ja säätää olosuhteita ja kameraa. Tilanteita voi harjoitella ja toistaa, mikä tekee altaasta hyvän harjoittelupaikan vedenalaisille kuvaajille. Hyödyntäkää tätä mahdollisuutta enemmänkin!

Teemasarjassa tuomaristo piti yhtenä arviointikriteerinä teeman mukaisuutta. Joissain tapauksissa kuvan nimi auttoi löytämään yhteyden teemaan, joten nimeä kyllä kannattaa miettiä.

Kuvittele!-sarjassa kuvat olivat virkistävän erilaisia ja hauskoja. Sarjassa on kuvaajille annettu vapaat kädet, jota ei ehkä täysimääräisesti ole vielä hyödynnetty. Pelkästään kuvaustilanteen olosuhteilla, lavastuksilla ja jälkikäsittelytekniikoilla voisi saada vielä paljon aikaiseksi.

Pintakuvia ei ollut paljoa tällä kertaa, vaikka jokainen pystyisi ottamaan niitä varsin vaivattomasti. Videosarjassa oli mukavia tunnelmapätkiä, joita tarinallisuus vielä parantaisi.

Tuomareina toimivat Ari Linna ja Pekka Tuuri.

Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistujille sekä tuomareille! 

Palkittuja kuvia voi katsella sukeltaja.fi galleriassa. 

 

Vuoden sukelluskuva 2023

Vuoden sukelluskuvaksi valittiin Sami Lindroosin kuva ”Kuplakone”. Tuomaristo kommentoi kuvaa näin: Hieno allaskuva täynnä sukeltamisaktiviteettia ja sukelluksen yhteisöllisyyttä. Mitä pitempään kuvaa katsoo, sitä enemmän huomaa tapahtumia altaan eri kulmissa. Teknisesti taitava, kaunis väreilevä pinta ja pohjaan pirstaloituva valo. Yleensä sukelluskuvissa yritetään saada ikuistettua tilanne, jossa sukeltajan kuplia ei näy. Avoimen kierron laitteilla sukellettaessa se on yleensä mahdotonta, jos kuvassa on useampia sukeltajia. Tässä käytännössä kaikki etualan sukeltajat hengittävät ulos samaan aikaan. Virkistävää! Laaja allasnäkymä on saatu upeasti ikuistettua yhdelle laajakulmaruudulle.

 

A Makro

1. Lemons. Mika Saareila

Keltaiset kalakaverukset suorastaan hohtavat vastavalon voimasta. Kuvausetäisyys tuo kohteet vaikuttavasti suoraan iholle ja intensiivinen katse kutsuu uimaan. Tiukka rajaus jättää pyrstöt piiloon. Olisi ollut hienoa nähdä vastavalon siivilöityvän niiden läpi, mutta rajaus saattoi hyvin johtua ympäristöstä.

2. Hairy lobsters. Mika Saareila

Mukavaa, että kuvassa on tyypillisen yhden sijasta kaksi eläintä, tuo rytmiä kuvaan. Pienet eliöt saatu hyvinkin tarkasti esiin. Valo tuo kivasti esiin karvapeitteen ja muodostaa jännittäviä varjoja ja huippuvaloja taustalle. Värimaailma on tasapainoinen ja kiinnostava.

3. Nokka. Teemu Lakka
Siloneulan nokka on todellinen makrokuva. Pienen kalan silmistä on haastavaa saada terävää kuvaa, mutta tässä siinä on onnistuttu. Kuvakulma tekee kuvasta dynaamisen. Tumma tausta ja hienosti valaistu pää nostaa kirkkaan värisen kalan hyvin esiin. Tunnelmaa kuvassa riittää ja kalan teräviin silmiin melkein uppoaa.

 

B Kotimaa

1. B&W pike in backlight. Mika Saareila

Sommittelultaan seesteinen kuva. Hauki tuntuu lentävän taivaalla. Silmä on lähes täydellisesti kultaisessa leikkauksessa. Taivasta vasten otetussa kuvassa valotus hallittua ja auringonsäteet korostavat kauniisti hauelle ominaista selkäevää. Snellin ikkunassa kaareutuva metsän reuna ikään kuin kumartuu ihailemaan hauen liukua. Mustavalkoisuus korostaa kuvan graafisuutta.

2. Fly. Päivi Luoma

Voimakas dynaaminen kuva, jossa värimaailma ja tietty utuisuus korostavat arvoituksellisuutta. Hyvä kuva herättää tunteita ja ajatuksia. Tässä miettii mistä sukeltaja on tulossa ja mitä seikkailuja syvyydestä on tulossa vastaan.

3. Perch in the sun’s rays. Mika Saareila

Teknisesti täydellinen kuva. Raitapaidat nousevat esiin kuin näyttelijät kolmiulotteisessa televisiossa. Suomut kiiltelevät ja valo siivilöityy evien läpi. Auringonsäteet korostavat mielenkiintoista ja arvoituksellista taustaa. Sommittelultaan tasapainoinen ja silmää hivelevä kokonaisuus.

 

C Ulkomaat

1. Troopers. Sami Lindroos

Sympaattisia koiramaisia eläimiä on aina ilo katsoa. Näin ison lauman mellastaessa kuvaajan on aika vaikea rakentaa sommitelmaa, mutta tähän on onnistuttu ikuistamaan yhtenäinen alaspäin suuntautunut liike. Moni merileijonista on sattumalta juuri oikeissa paikoissa, ja pääkohde keskellä on onnistunut hienosti. Hieno valo korostaa hauskasti taaempana olevia hahmoja lisäten kolmiulotteista vaikutelmaa.

2. Armada. Sami Lindroos

Hallittu kuva parvesta ohittamassa valmiina ollutta kuvaajaa. Keskimmäiset kaksi mallia ovat selvästi päättäneet poseerata ja muu lauma toimii avustajina. Tunnelmaltaan seesteinen ja viipyilevä, rauhallinen värimaailma.

3. Merikrotti piilossa. Cristal Alakoski

Kuva tuo hienosti esille krotin kyvyn naamioitua täydellisesti rukolevien joukkoon. Rauhallinen värimaailma ulottuu yli koko kuva-alan. Hyvä sommittelu.

 

D Allas

1. Kuplakone. Sami Lindroos

Hieno allaskuva täynnä sukeltamisaktiviteettia ja sukelluksen yhteisöllisyyttä. Mitä pitempään kuvaa katsoo, sitä enemmän huomaa tapahtumia altaan eri kulmissa. Teknisesti taitava, kaunis väreilevä pinta ja pohjaan pirstaloituva valo. Yleensä sukelluskuvissa yritetään saada ikuistettua tilanne, jossa sukeltajan kuplia ei näy. Avoimen kierron laitteilla sukellettaessa se on yleensä mahdotonta, jos kuvassa on useampia sukeltajia. Tässä käytännössä kaikki etualan sukeltajat hengittävät ulos samaan aikaan. Virkistävää! Laaja allasnäkymä on saatu upeasti ikuistettua yhdelle laajakulmaruudulle.

2. Flying. Susanna Ståhle

Rauhallinen kuva vapaasukelluksesta ilman kilpailun mukanaan tuomaa puristusta. Katkaistut raajat kuvassa usein häiritsevät, mutta tässä tuovat mukaan jopa koomisen elementin. Kaakeleilla saatu kivasti korostettua syvyysvaikutelmaa. Rajaamalla vasemmalta pois tyhjää tilaa kuva olisi parantunut vielä lisää.

3. Hupsis. Erland Forsen

Kuvan vahvuus on näyttää kaksi maailmaa. Tässä kuvassa on tekemisen meininkiä. Taustalla pintaorganisaatio touhuaa omiaan, kun sukeltaja lähettää heidät piilottavan pärskeen ja kamppailee oman kuplamerensä kanssa. Iloinen ja vauhdikas kuva, joka ilmentää sukeltamisen hauskuutta. Hieno mustavalkoinen kuva, hyvät pärskeet.

 

E Teema: Rauha

1. Välimeressä. Salla Koppanen

Rauhaa ja seesteisyyttä hohkaava kuva, joka ilmentää teemaa hyvin. Vedenpinnan väreily on raikkaassa kontrastissa hiekkapohjan herkkien aaltojen kanssa. Maailman suuruus ja ihmisen pienuus tulevat kauniisti esiin. Samoin ihmisen ja luonnon rauhaisa yhteiselo. Tätä sukellukselta haemme.

2. Hengitä. Sami Lindroos

Rauhoittumishetki juuri ennen jääsukellusta. Kaikki on valmiina, kohta pääsee veteen, hetken voi pysähtyä. Hyvä sommittelu ja valo, räsymatto kiva yksityiskohta. Hyvät sävyt, myös mustassa. Persoonaton sukeltaja, emme tiedä kuka hän on, ryhti henkii rauhaa ja luottamusta.

3. Friends. Mika Saareila

Asetelma kuvastaa vastakkainasettelua, jossa ystävykset saattavat olla myös vihollisia. Onko tässä rauhateko menossa; dilemma ei aukea pysäytetystä kuvasta, joten tilanne herättää tunteita.

 

F Kuvittele!

1. Myrsky. Sami Lindroos

Laiva lähestymässä täysin purjein kohti maailman reunaa. Maanpäällistä ja vedenalaista maailmaa ei tosiaankaan tässä kuvassa juuri erota ja on helppo kuvitella kaljaasi seilaamassa auringon paisteessa. Teknisesti hyvä kuva ja kiva idea.

2. We are water. Päivi Luoma

Kuvittele olevasi yhtä veden kanssa, sulje silmäsi, unelmoi, leiju painottomana. Kuvittele, mitä voisit tehdä, jos olisit yhtä veden kanssa. Kuvittele vapautuvasi painovoimasta. Tunne veden kylmyys, märkyys, vastus, kuvittele olevasi toisessa maailmassa. Yksittäisetkin ruudut ovat onnistuneita otoksia, hyvä väriharmonia.

3. Kalavale. Pauli Sorsakari

Ahdin kalansaalis. Kuvittelemme, miten jättiläismäinen kirjolohi on juuri upottamassa veneen.

 

G Pintakuvat

1. Nimetön. Elias Tahvanainen

Pintapelastaja ottaa sukeltajan riehakkaasti vastaan. Nouda pallo vedestä -leikki käynnissä. Hieno actionkuva, joka huokuu intoa. Sukeltajan kädessä heittolelu, koira tuijottaa palloa intensiivisesti. Innokas vapaauimari lähdössä seuraavalle uintikierrokselle.

2. Tekstuuri. Sami Lindroos

Mystinen maisema, jossa vedenalainen möykkyinen rihmalevästö luo kontrastin vedenpäällisen ja -alaisen maailman välille. Hieno värikontrasti. Vedenalainen maisena näyttää, kuin ei oltaisi enää tässä maailmassa. Kuvaan sopii hyvin, että pensaissa ei ole lehtiä: yläosa täynnä pieniä oksia, alaosa täynnä muhkuroita. Kontrastista syntyy hyvä jännite.

3. Nautinto. Pauli Sorsakari

Rento hetki ennen seikkailua ikonisessa suomalaisessa järvimaisemassa. Sukelluksen pintatoimintaa parhaimmillaan, kun kaikki on jo valmiina eikä ole kiire minnekään.

 

 

 

 

 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita