Uutiset

Julkaistu 8.11.2023

Toimintaohje tukee laitesukelluspalveluiden turvallisuutta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sukeltajaliitto ry ovat laatineet toimintaohjeen laitesukelluspalveluiden turvallisuuteen. Ohje koskee palveluina ja tapahtumina järjestettävää laitesukellusta sekä sukelluksessa käytettävien kaasupullojen käyttöä ja täyttöä Suomessa. Toimintaohjeen tarkoituksena on tukea laitesukelluspalveluiden tarjoajien vastuullista ja turvallista toimintaa, sekä edistää turvallisten käytäntöjen toteutumista.

Sukeltajaliitto ry sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelevat kaikkia laitesukelluspalveluiden tarjoajia ja kaasupullojen täyttöpaikkojen ylläpitäjiä noudattamaan näitä ohjeita. Toimintaohjeeseen koostetut tiedot helpottavat ja nopeuttavat sukellustapahtumien ja -palveluiden turvallisuussuunnittelua. Alan toimijoilla on ollut mahdollisuus kommentoida ohjeen luonnosta laajalla lausuntokierroksella.

– Turvallisuus ja vastuullisuus ovat kaikkien sukeltajien ja sukellusyhteisön etu. Toivomme, että nämä ohjeet auttavat tekemään laitesukelluksesta Suomessa entistä turvallisempaa ja nautittavampaa kaikille harrastajille ja laitesukelluspalveluiden järjestäjille. Ohjekokonaisuus muodostuu selkeistä aihealueista, ja linkkien kautta löytyy tärkeää lisätietoa. Ohje varmasti tulee helpottamaan sekä sukellusseurojen että alan yritysten toimintaa ja turvallisuustyötä, sanoo koulutuspäällikkö Mika Rautiainen Sukeltajaliitto ry:stä.

Tavoitteena riskien tunnistaminen ja tapaturmien estäminen

Laitesukellus ei ole koskaan täysin riskitön harrastus, ja se vaatii huolellisuutta, ammattitaitoa ja turvallisuuden huomiointia. Laitesukellus on useiden tapahtumien ketju, ja osapuolten oma toiminta tai tekniset tekijät voivat vaikuttaa tapaturmien syntyyn. Sukelluksen riskitekijöitä on kuitenkin mahdollista tunnistaa etukäteen, ja riskejä voidaan pienentää. Toimintaohjeen tarkoituksena on edistää laitesukelluksen turvallisuutta, sekä helpottaa sukellusseurojen ja alan yritysten toimintaa ja turvallisuustyötä.

Kohderyhmänä monipuoliset sukellusalan palvelut

Toimintaohje on suunnattu sukelluspaikkojen ylläpitäjille ja laitesukellukseen liittyvien palvelujen järjestäjille. Palveluita ovat esimerkiksi laitesukellustapahtumat, -retket, -kurssit, -koulutukset, -kokeilut ja muut vastaavat laitesukelluspalvelut. 

– Laitesukelluksen kattava koulutustarjonta luo hyvän perustan turvallisille sukelluksille. Lisäksi tämä ohje auttaa palveluntarjoajia varmistamaan, että toiminta on lainsäädännön mukaista, sanoo kuluttajapalveluiden johtava asiantuntija Mervi Murtonen Tukesista.

– Lisäksi turvallinen kaasupullojen täyttö on elintärkeää sukeltajien turvallisuuden takaamiseksi. Ohjeet auttavat täyttöpaikkoja noudattamaan asianmukaisia standardeja ja vaatimuksia, jatkaa ylitarkastaja Johanna Soppela Tukesista.

Tukes tulee valvontaviranomaisena käyttämään ohjetta lain vaatimuksia täydentävänä aineistona.

Ilmoittaudu webinaariin

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) järjestää laitesukelluspalvelujen turvallisuusohjetta käsittelevän webinaarin maanantaina 27.11.2023 kello 16–18. Webinaarissa esitellään ohjeen sisältö, ja siitä on mahdollisuus esittää kommentteja ja kysymyksiä.

Ilmoittautumislinkki webinaariin

Tutustu toimintaohjeeseen: Laitesukelluspalveluiden turvallisuusohje | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Lisätietoa:

Mervi Murtonen
johtava asiantuntija
p. 029 5052 080
etunimi.sukunimi@tukes.fi

Johanna Soppela
ylitarkastaja
p. 029 5052 585
etunimi.sukunimi@tukes.fi

Mika Rautiainen
Sukeltajaliitto ry
mika.rautiainen@sukeltaja.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita