Uutiset

Julkaistu 2.9.2023

Sukelluskouluttaja Irene Savolaiselle huomionosoitus ansioista lasten ja nuorten hyväksi

Sukeltajaliiton suunnittelupäivä Helsingissä Sporttitalolla 2.9. alkoi juhlallisesti, kun aktiiviselle valmentajalle ja kouluttajalle Irene Savolaiselle luovutettiin Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkinto. Palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa ja vuonna 2023 niitä jaettiin kolme. Palkintojen saajat ovat toimineet vapaaehtoispohjalta pyyteettömästi ja pitkäjänteisesti lasten ja nuorten valmennuksessa.

Irene Savolainen on ollut kehittämässä vuosikymmeniä pyyteettömästi ja korvauksetta Sukeltajaliiton ja sukellusseurojen lasten ja nuorten toimintaa. Savolainen on monipuolinen valmentaja ja kouluttaja. Hän on toiminut sekä seura- että kansallisella tasolla snorkkeli- ja laitesukelluksen kehittäjänä, kouluttajana ja valmentajana 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Savolainen on valmentanut ja kouluttanut vuosien varrella lukuisia lapsia ja nuoria, sekä heidän ohjaajiaan ja valmentajiaan. Hän on edelleen innostunut lapsiryhmien ohjaamisesta ja valmentamisesta yli seura- ja lajirajojen jakaen tällä tavoin osaamistaan hyvin laajasti ja konkreettisesti.

Irene Savolainen on hyvin pidetty valmentaja, kouluttaja ja vapaaehtoistyöntekijä kaikenikäisten keskuudessa. Savolainen on utelias ja innovatiivinen kouluttaja. Hän vetää mielellään erilaisia pilottikursseja soveltaen niitä nuorille sopiviksi. Savolainen on ollut kehittämässä mm. uutta perhesukellustoimintaa alle kouluikäisille perheineen, snorkkelisukelluksen turvallisuuskursseja sekä tuonut mm. harrastuslajina vedenalaisen kiekon Suomeen uudestaan ja lanseerannut Suomessakin käytettäväksi snorklausliivit parantamaan vesiturvallisuutta. Savolainen kehittää myös itseään ja laajentaa omaa osaamistaan jatkuvasti erilaisilla kursseilla ja koulutuksissa.

Savolainen on toiminut yli 10 vuotta nuorisotoiminnan liittokouluttajana sekä liittokouluttajien vastaavana kehittäen ohjaus- ja kouluttajatoimintaa entistä laadukkaammaksi. Liittotasolla hän on toiminut vuosia ja jatkaa edelleen nuorisovaliokunnan puheenjohtajana. Savolaisen johdolla valiokunnan toiminta on kehittynyt ja uudenlaisia tapahtumia sekä kursseja on lanseerattu seuroihin. Savolainen on tehnyt koulutusmateriaalia ja ollut mukana tuomassa uusia kursseja Sukeltajaliiton toimintaan, kuten nuorisovastaavakurssi ja norppaohjaajien jatkokurssi. Savolainen on saanut Sukeltajaliiton hopeisen ansiomerkin 2015 ja hänet valittu myös Sukeltajaliiton Vuoden sukeltajaksi 2009, joka on yksi arvostetuimmista kunnianosoituksista liiton taholta. Edes korona-aika ei saanut Savolaista pysähtymään, vaan hän kehitti ohjaajakurssien järjestämisen rutiineja toimiviksi myös poikkeusoloissa ja ideoi ohjaustoimintaa tukevia webinaareja, jotta lasten valmentajat saisivat tukea toisistaan aikana, jolloin uimahallit olivat suljettuna ja toiminnan hiipumista pelättiin.

”Kun Irene on mukana projektissa, homma toimii ja valmista tulee. Hän paitsi antaa paljon omaa aikaansa, innostaa myös muita esimerkillään osallistumaan. Irene on liitolle todellinen voimavara, sanoo Sukeltajaliiton puheenjohtaja Harri Nieminen.”

Kouluttajana ja valmentajana Savolainen on rauhallinen ja perusteellinen. Lapset ja nuoret kokevat olonsa turvalliseksi hänen ohjauksessaan. Savolaisen ohjauksessa ja valmennuksessa monet nuoret ovat löytäneet oman lajinsa, osa siirtynyt itse ohjaajaksi ja valmentajaksi, osa aloittanut uppopallon kilpailulajina ja osa haastaa itsensä vapaasukelluksessa. Savolainen ei ole arvottanut mitään lajia toista paremmaksi tai huonommaksi, vaan hän on kannustanut nuorta löytämään oman lajinsa ja kehittymään siinä. Nuoret ovat aina saaneet osallistua harjoitusten ja myös muun toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Irene Savolaisen seurat ovat olleet Nousu ry 1993 alkaen ja Sukeltajat ry 2018 alkaen. Omassa seurassaan Irene Savolainen on toiminut sukellusuransa alusta lähtien useissa eri rooleissa mm. valmentajana, kouluttajana, nuorisovastaavana, rahastonhoitajana ja sihteerinä.

Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkintoa esittää valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä. Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön Urheilun tuki -rahastosta myönnettävät palkinnot ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Urheilun tuki -rahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

Palkinnon Irene Savolaiselle luovuttivat Sukeltajaliiton puheenjohtaja Harri Nieminen ja Suomen Valmentajien valmentajakoulutuksen asiantuntija Eero Simojoki.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita