Uutiset

Julkaistu 2.3.2023

Turvallisuusohje hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa julkaistu

Sukeltajaliitto ry, Suomen Uimaliitto ry, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (SUH) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ovat yhteistyössä laatineet turvallisuusohjeen hengenpidätyslajien harrastamisesta uimahalleissa, kylpylöissä, maauimaloissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Ohjeella halutaan kannustaa uimahalleja mahdollistamaan ja tukemaan hengenpidätyslajien vastuullista harjoittelua ja turvallisten käytäntöjen leviämistä.

Uimahalleissa ja vastaavissa laitoksissa on mahdollisuus harjoitella ja harrastaa monia lajeja, joihin sisältyy eripituisia sukellus- ja hengenpidätysjaksoja. Pidempiä sukelluksia ja pitempikestoisia hengenpidätysjaksoja tehdään vapaasukelluksen eri lajeissa, mutta myös mm. uppopallossa, pyrstösukelluksessa, taitouinnissa, uinnissa ja hengenpelastuksen kilpailulajeissa. Hengenpidätyslajeissa sukelletaan ilman paineilmalaitetta.

Hengityksen pidättäminen äärirajoille on vedessä riskialtista. Merkittävin riskitekijä on hapenpuutteesta johtuva tajunnanmenetys vedessä. Jos vedessä tajunnan menettänyttä ei pelasteta nopeasti, on seurauksena hukkuminen.

Turvallisuusohjeen avulla on tarkoitus edistää hengenpidätysharjoittelun turvallisuutta. Ohjeessa on annettu hengenpidätysharjoittelussa tarvittavat pelisäännöt, jotta eri vesilajien turvallinen harrastaminen on mahdollista myös hengenpidätysharjoitusten osalta, yleinen turvallisuus uimahallissa ei heikkene hengenpidätysharjoitusten vuoksi, uimahallin muut käyttäjät eivät aiheuta vaaraa hengenpidätyslajien harrastajille ja henkilökunnalla on perusteet puuttua riskialttiiseen käyttäytymiseen.

Ohje on ensisijaisesti tarkoitettu palveluntarjoajille, uimahallin henkilökunnalle ja hengenpidätystä sisältävien lajien harjoittelijoille. Jos uimahallissa tai vastaavassa paikassa harjoitellaan tai harrastetaan lajeja, joihin liittyy hengenpidätysharjoitteita, pystyy ohjeen avulla arvioimaan, onko kyseinen toiminta toteutettu riittävän turvallisesti.

Lataa turvallisuusohje ja muuta materiaalia uimahalleille ja vastaaville paikoille.

 

Lisätietoja:

SUH: Aleksandr Efimov, 010 3407 340, aleksandr.efimov(a)suh.fi
Tukes: Anne Hiltunen, puh. 029 5052 209, anne.hiltunen(a)tukes.fi
Sukeltajaliitto: Mika Rautiainen, 0400 380 981, mika.rautiainen(a)sukeltaja.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita