Uutiset

Julkaistu 9.12.2022

Sukelluskuvauksen SM-kilpailun 2022 tulokset

Kilpailuun osallistui yhteensä 149 kuvaa ja videota 19 kuvaajalta. Tämä on hieman enemmän kuin viime vuonna. Ilahduttavasti osallistujista viisi oli naisia, kun aiempina vuosina naisia on osallistunut vain muutama. Kaikki muut sarjat voitiin arvostella, mutta nuorten sarjaan ei tullut yhtään osallistujaa.

Tuomareina toimivat sukelluskuvaajat Juhani Väihkönen ja Pekka Tuuri. Tuomariston mukaan tänä vuonna taso nousi hieman viime vuodesta ja oli ilo valita voittajat useiden hyvien kuvien joukosta.

Videokuvaajia tuomaristo kehottaa kiinnittämään huomiota tarinallisuuteen: kaikilla tarinoilla olisi hyvä olla alku ja loppu. Videot voivat myös hyvin olla lyhyempiä kuin säännöissä mainittu kolme minuuttia. Kuvaajat ovat selvästi kehittyneet, ja etenkin videopuolella puissa roikkuu paljon kypsiä hedelmiä, jotka odottavat poimimista. Videoilla pystyy tekemään vaikka mitä, joten tuomaristo toivoo näkevänsä jatkossa paljon lisää materiaalia!

Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistujille sekä tuomareille!

Palkittuja kuvia voi katsella sukeltaja.fi galleriassa.

Palkittuja videoita voi katsella Sukeltajaliiton Youtube-kanavalla.

 

Vuoden sukelluskuva

Vuoden sukelluskuvaksi valittiin Tommi Pasasen vapaasukelluskuva ”Beam”. Tuomaristo kommentoi kuvaa näin:

Raju, vaikuttava, synkkien aikojen synkkä kuva, jossa valonsäde edustaa toivoa. Kuva elää tässä ajassa: tunnelma on apokalyptinen, mikä sopii nykymaailmaan hyvin. Tässä on menty jääkannen alle pimeään ja kylmään, synkkään maailmaan, jonka valonsäde kuitenkin valaisee; se tekee kuvasta voimakkaan. Symmetrinen keskisommittelu on täydellinen. Mallin poseeraus on hieno, ja paineen painaessa keuhkoja kasaan vartalon skeletonmaisuus lisää tunnelman synkkyyttä. Upea valaistus, suunniteltu ja toteutettu hyvin.

 

A Makrokuvat

1. Sukeltaja. Mika Saareila.
Sukelluskuvassahan pitää olla sukeltaja. Hieno katsekontakti, hieno tausta ja sen valomaailma. Kotimaisuuskin tuo pientä valttia tähän kuvaan.

2. Vesihämähäkki. Mikko Saareila.
Suomen myrkyllisin hämähäkki. Vesihämähäkki on harvoin nähty omassa ympäristössään. Hienosti näkyy ilmakupla perässä. Asento on hyvä, sävyt kohdallaan, silmät ja pään yksityiskohdat näkyvät. Kuvaan on saatu jotain muuta kuin musta tausta, joten eläin erottuu hyvin.

3. Camouflage. Mika Saareila
Sympaattiset kalat hienossa ympäristössä, johon ne naamioituvat. Syvyysterävyys kohdallaan ja kaloilla kivat asennot. Hyvä katse.

 

B. Kotimaa

1. Beam. Tommi Pasanen.
Raju, vaikuttava, synkkien aikojen synkkä kuva, jossa valonsäde edustaa toivoa. Kuva elää tässä ajassa: tunnelma on apokalyptinen, mikä sopii nykymaailmaan hyvin. Tässä on menty jääkannen alle pimeään ja kylmään, synkkään maailmaan, jonka valonsäde kuitenkin valaisee; se tekee kuvasta voimakkaan. Symmetrinen keskisommittelu on täydellinen. Mallin poseeraus on hieno, ja paineen painaessa keuhkoja kasaan vartalon skeletonmaisuus lisää tunnelman synkkyyttä. Upea valaistus, suunniteltu ja toteutettu hyvin.

2. Köllikät. Mikko Saareila.
Kalaparven kuvaaminen on hankalaa, koska yleensä niitä ei ole riittävästi, tässä kuitenkin onnistuttu. Kalat pitävät yhtä ja vieroksuvat kuvaajaa. Ahven on hyvin fotogeeninen kala raitoineen ja punaisine evineen. Hyvät värit, taustallakin muuta kuin pelkkä tyhjää. Hyvä sukeltaja, kun ei ole pöllyttänyt pohjaa.

3. Yhdyskäytävä. Ari Linna
Kaivossukeltamisen klassikkokuva, oman genrensä nappi otos. Todella hienosti valaistu kuva, jossa näkyy, että mennään tunnelissa. Laudatkin ovat hienosti kuin lainit.

 

C Ulkomaat

1. Rinkula. Mikko Saareila.
Mieletön kuva. Ihana tilanne, voi vaan kuvitella, mitkä fiilikset sukeltajalla, kun on päässyt sukeltamaan delfiiniparvessa. Delfiini puhaltelee rinkuloita, ja rinkula tekee tämän kuvan – se on iso kirsikka kakun päällä. Hienoa kuvaa sukellustilanteesta, kun halutaan näyttää, miten upea vedenalainen maailma on.

2. Three amigos. Tommi Pasanen.
Hieno sukellustunnelma. Kuva on selfieiden aatelia, jonka kruunaa muikean tyytyväinen ilme.

3. Merikrotti. Mikko Saareila
Hirviö ja kaunotar. Jättiläismäinen krotti, joita ei aina tule vastaan. Kalan silmä näkyy hienosti, samoin selkäevä ja hampaat: tässä on krotti parhaimmillaan. Sukeltajalla hyvä katse kalaan.

Kunniamaininta. Pientä suupalaa. Oskari Sundholm.
Hieno syömisen meininki. Valashait elementissään syömässä pieniä suupaloja, jotka näkyvät mukavasti tässä kuvassa.

 

D Allaskuvat

1. In the zone. Tommi Pasanen
Upea värimaailma. Mallit on valaistu varsin taidokkaasti, jopa mustiin pukuihin on saatu sävyjä ja kasvoihin väriä. Kuvan rauhallisuus kuvastaa hyvin vapaasukelluksen hiljaisuutta ja rauhaa.

2. Floatus. Kristian Mäki-Jussila.
Zen-tunnelma. Tätä kuvaa ei saa maan pinnalla otettua. Hyvä painottomuuden tunne, rauha ja tasapaino. Taustan valot ovat mahtavat. Kuvassa on myös avaruustunnelmaa.

3. Vauvauimari. Mikko Saareila.
Teknisesti hyvin toteutettu kuva. Vauva saa ensimmäiset kokemukset sukelluksesta. Suuri hämmästys uudesta elementistä ohjaa katseen maagisesti silmiin.

Kunniamaininta. After dark pool. Tommi Pasanen.
Hieno heijastus. Diagonaalit hienosti toteutettu, räpylät hyvässä asennossa.

 

E Teemasarja: Seikkailu

1. Moon. Tommi Pasanen.
Yksinkertainen mutta toimiva, hätkähdyttävä kuva. Täydellinen sommittelu, mahtava struktuuri kuussa. Malli on upea, hieno asento. Pieni heijastus maskista on tosi tärkeä yksityiskohta, tuo silmän oloisen kohteen päähän.

2. Seikkailujen louhos. Ari Linna
Upea maisemakuva, seikkailu on juuri alkamassa ja sen eteen on tehty kovasti valmisteluja. Hieno luolakuva.

3. Piru hiidenkirnulla. Mikko Saareila.
Mystinen kuva, josta ei alkuun edes ymmärrä, mitä kuvassa on. Seikkailun tunnelmaa, upea valo, erikoinen paikka. Verenpunainen aurinko tuo vähän pintaan rakennetta.

Kunniamaininta. Seikkailujen kiskot. Ari Linna.
Hieno valaistus, parasta nykytyylin mukaista kaivoskuvaa. Upea takavalo valaisee sukeltajan taustan ja tunnelin takana, tuo syvyysvaikutelman. Puhuttelevat kiskot, jotka eivät vie minnekään. Esillä kauniisti kaivossukeltajan lempiväri eli ruoste.

 

F. Kuvittele!

1. Pallossa. Teemu Lakka.
Hieno Suomen oloinen maisema lumisadepallossa. Talvinen ja jouluinen fiilis. Alhaalla lumihanki, josta talventörröttäjät eli polyypit nousevat ylös. Polyyppejä voi muuten kuvata myös Suomessa.

2. Sukelluskuvaaja työssään. Pauli Sorsakari.
Sympaattinen ja hyvin autenttinen kuva, johon sukelluskuvaaja pystyy hyvin samaistumaan: tuommoistahan se vedenalainen kuvaaminen on. Hienosti tehty, lisätty kivat kuplat kuvankäsittelyssä.

3. Aamulehti. Kuvittele! Kirsti Seppälä.
Tässä on lähdetty ideasta ja toteutettu vähintään puolifotorealistisesti. Hyvin rakennettu taidokas kuva, johon lisätty myös luonnonsuojeluteema lehden otsikossa.

Kunniamaininta. Merihirviö. Pauli Sorsakari.
Hieno idea, hyvin toteutettu. Mahtava jättihauki, hauskaa legomaisuutta.

 

G. Pintakuvat

1. Kaksi sisäänkäyntiä. Kristian Mäki-Jussila.
Jäävapaasukelluksen mahtava hulluus tulee esille hyvin. Hieno valomaailma, teltta valaisee myös puut takana. Hienot räpylät kertovat, että vapaasukeltamaan ollaan menossa ja jääriite avannossa, että ainakin on riittävän kylmää.

2. Kalasaalis. Kirsti Seppälä
Hauska kuva, huumoria ja iloa. Sommittelu on täydellinen. Kala on upea, ja mallin ilme on ihana. Kiva kun assistentti on selin eikä tule kuvan keskiöön. Pyrstön värit tulevat upeasti esille. Vaikka kala on jättiläiskokoinen, kannattelee assistentti sitä kevyesti.

3. Rajalla. Eero Marttinen.
Hieno syysruskakuva ja hyvin tehty splitkuva. Kauniit värin, vähän lehtiä pohjalla, syksyn tunnelmaa.
 

H. Videot

1. Moon magic. Tommi Pasanen.
Hienosti toteutettu video haastavassa ympäristössä. Hyvä idea, uudenlainen näkemys jääsukelluksessa. Useita upeita kohtauksia. Koko video on rauhallinen vapaasukelluksen mentaliteetin mukaisesti. Upea päähenkilö, kauniit liikkeet, kuin vedenalaista balettia.

2. Poolninjas. Päivi Luoma.
Hauska video, jossa selvä alku ja lopetus. Selvä konsepti, on mietitty käsikirjoitus, hienoja kohtauksia, kuten sormella tehty etunojapunnerrus ja erittäin hieno ninjapotku. Mykkäelokuvan konsepti on rohkea valinta, jäimme hieman ehkä kaipaamaan äänimaisemaa.

3. Cathedral of lights. Tommi Pasanen.
Hyvin toteutettu kokonaisuus, jossa myös selkeä aloitus ja lopetus. Hienoja kohtauksia. Voisi toimia lyhyempänä vielä paremmin.
 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita