Uutiset

Julkaistu 7.3.2022

Sukeltajaliiton kannanotto Ukrainan tilanteeseen

Sukeltajaliitto ry tuomitsee jyrkästi Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan. Sukeltajaliiton hallitus käsitteli asiaa 5.3. kokouksessaan.

Suomen Olympiakomitea ja useat suomalaiset urheilujärjestöt ovat jo aiemmin ilmaisseet kannattavansa Venäjän ja Valko-Venäjän täysimääräistä sulkemista kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle. Olympiakomitea suosittelee, ettei kansainväliset lajiliitot eivätkä urheilutapahtumien järjestäjät salli venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden tai toimihenkilöiden osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin. Myös Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on kehottanut kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa, eikä KOK suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista urheilutapahtumiin.

Sukeltajaliitto ry tulee ilmaisemaan sukelluksen kansainvälisille järjestöille CMAS:lle ja AIDA Internationalille, ettei se tule sallimaan venäläis- tai valkovenäläisurheilijoiden osallistumista Sukeltajaliiton järjestämiin kansainvälisiin kilpailuihin (Finnish Super Open 2022 ja Sukelluskalastuksen järvi-EM-kilpailut 2022). Vaadimme urheilun kansainvälisiä järjestöjä tarttumaan välittömiin toimiin Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemiseksi pois kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kunnes rauhanomainen ratkaisu on saavutettu ja kaikilla osapuolilla on yhtenäinen mahdollisuus osallistua tuleviin urheilutapahtumiin. Venäjän ja Valko-Venäjän ei tulisi voida toimia kansainvälisessä urheilutoiminnassa millään tasolla, ennen kuin rauha on palautettu.

CMAS hallitus on käsitellyt asiaa ja antanut oman julkilausumansa asiassa eilen.

Suomalaiset sukellusurheilun kilpailijat eivät tule osallistumaan kilpailutoimintaan Venäjällä tai Valko-Venäjällä eivätkä osallistu maasta riippumatta, mikäli venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen edustaen maataan sallitaan. Sukeltajaliiton linjaukset ovat voimassa toistaiseksi.

Yksittäinen Suomessa asuva tai oleskeleva em. maiden kansalainen ei ole vastuussa valtiojohtonsa toimenpiteistä, ja siksi odotamme kaikilta maltillista ja asiallista käyttäytymistä yksittäisiä henkilöitä kohtaan. Kaikenlainen syrjintä ja vihapuhe on tuomittavaa.

Ukrainan kansa, Ukrainan sukellusliitto ja lajimme ukrainalaiset harrastajat ovat ajatuksissamme. Ukrainan joukkue oli yksi ensimmäisistä, joka ilmoittautui Suomessa elokuussa 2022 järjestettäviin Sukelluskalastuksen järvi-EM-kilpailuihin. Solidaarisuuden osoituksena Sukeltajaliitto maksaa joukkueen majoituksen kilpailutapahtuman aikana, mikäli joukkue pystyy tässä vaikeassa tilanteessa osallistumaan arvokilpailuun.

Ukrainassa tarvitaan apua ja jokainen meistä voi helposti auttaa lahjoittamalla esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Järkyttävät uutiset voivat aiheuttaa ahdistusta ja omasta ja läheisten hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia. Yksin ei kannata jäädä, monenlaista keskusteluapua on saatavilla esim. https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/

Lapsille ja nuorille esim.
https://sekasin247.fi/ https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/lasten-ja-nuorten-puhelin/


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita