Uutiset

Julkaistu 23.10.2021

Vuoden Luontokuva 2021 on Pekka Tuurin ”Liskomies”

Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 23.10. Finlandia-talolla Helsingissä. Vuoden Luontokuvaksi valittiin sukelluskuvaaja Pekka Tuurin taidokas vedenalaiskuva ”Liskomies”. Pekka Tuuri on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa. Hän voitti kilpailun edellisen kerran vuonna 2010.

Kilpailun tuomaristo viehättyi voittoisan vedenalaiskuvan eksoottisesta tilanteesta ja tunnelmasta. Vuoden Luontokuvaksi valittu on henkeäsalpaava tilannekuva, joka poikkeaa tavanomaisista näkökulmista: Se tuo esiin myös vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme.

”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö”, tuomaristo tunnelmoi voittokuvaa.

”Kuvaan on upeasti saatu mukaan myös vedenpäällistä maisemaa pilviä myöten. Taustan metsä ja tumma ranta täyttävät kuva-alan hyvin. Eläin sijoittuu kuvassa oikeaan kohtaan ja sen asento on mainio sormia ja hännänpäätä myöten”, tuomaristo kehuu voittokuvan sommittelua ja luontokuvauksellisia ansioita. 

Pekka Tuuri kertoo kuvaustilanteesta, että hän oli suunnitellut kuvan taustaa valmiiksi ja mielessään myös mahdollista sommitelmaa. Vedenalaiskuvaus on kärsivällisyyttä vaativa tekniikkalaji, ja normaalien valmistelujen ja kamerasäätöjen jälkeen vaaditaan sitkeää odottelua. Vesiliskon ilmestyessä haukkaamaan ilmaa, Pekka Tuuri uitti kameran vedenalaiskoteloineen vain 1−2 cm päähän eläimestä. ”Tässä vaiheessa mitään ei voi katsoa etsimestä, on vain luotettava, että manuaalisäädöt ovat oikeat ja kohde oikeassa kohtaa”, hän kertaa kuvaustilannetta.

Pekka Tuuri on kokenut ja menestynyt vedenalaiskuvaaja: Vuoden Luontokuva -kilpailun kahden kokonaisvoiton ohella hän on saavuttanut vuosien varrella 5 muuta sarjavoittoa. Tämän vuoden kilpailussa Tuuri sai Kasvit ja sienet -sarjassa lisäksi kunniamaininnan syksyisiä lumpeita esittävällä sukelluskuvallaan ”Värikkäät varret”.

Pekka Tuurin kuvia ja tarinoita voi seurata Facebook-sivulla Vedenalainen Suomi.

Vuoden Luontokuva -kilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry

Kaikki palkitut kuvat ovat nähtävissä 23.10. klo 19 lähtien osoitteessa www.vuodenluontokuva.fi.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita