Uutiset

Julkaistu 7.10.2020

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto 2020 laivanhylkyjen öljynpuhdistustyölle

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on myönnetty HYLYT-hankkeelle, jossa puhdistetaan laivanhylkyjä öljystä. Hanke on osa Suomen hallituksen vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.

Suomen merialueet ovat tunnettuja hylyistään. Uppoavassa aluksessa voi olla runsaasti öljyä, joka hylyn ruostuessa saattaa vapautua mereen ja aiheuttaa merkittäviä ympäristöriskejä.

Hylkyjen saneerausta on tehty jo 1990-luvulta lähtien. Toiminta on kehittynyt suunnitelmalliseksi ja järjestelmälliseksi, ja se edellyttää useiden eri tahojen yhteistyötä. Harrastesukeltajat ovat tehneet ilmoituksia, jos ovat havainneet öljyvuotoja hylkykohteilla sukeltaessaan. Saneerattu hylky on ympäristölle turvallinen, mielenkiintoinen sukelluskohde ja myös keinotekoinen riutta, joka ylläpitää monimuotoista elämää.

HYLYT-hanke

HYLYT-hankkeen tavoitteena on varmistaa, että öljyntorjunnasta vastaavilla viranomaisilla ja teknisillä toimijoilla on tarvittava osaaminen ja valmius hylkyjen aiheuttamien ympäristöriskien hoitamiseen. Hankkeessa on tähän mennessä poistettu öljyt kolmesta hylystä ja neljäs puhdistustyö on tulossa. Hankkeessa myös laaditaan ehdotusta hylkyjen seurantaan ja saneerausten suorittamiseen, jotta hylkyjen muodostama riski meriluonnolle saataisiin minimoitua.

HYLYT-hanketta vetää Suomen ympäristökeskus (SYKE). Hanketta koordinoi Ympäristöministeriö ja ohjausryhmä, johon kuuluvat em. tahojen lisäksi jäsenet Merivoimista, Rajavartiolaitoksesta, Traficomista ja Museovirastosta. Hankkeeseen on osallistunut myös laaja joukko sukeltajia mm. kotimaisista sukellusalan yrityksistä: Sampo Dive Oy, Badewanne Oy, Subzone Oy ja MD Maritime Diving Oy. Hylkyjen imulaitteistojen koulutuksista on huolehtinut JJ-Tekniikka. Yhteistyötä on tehty myös Wärtsilän Oyj Ab:n kanssa.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto. Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. Palkinto jaetaan Sukeltajaliiton syyskokouksessa 10.10. Forssassa. Palkinnon vastaanottaa saneerauspäällikkö Markus Santasalo.

 

Lisätietoja palkitsemisesta:

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, Sukeltajaliitto ry sari.nuotio at sukeltaja.fi , puh. +358 40 5256336

Lisätietoja HYLYT-hankkeesta:

Hankkeen projektipäällikkö Jorma Rytkönen, jorma.rytkonen at ymparisto.fi , puh. +358 40 180 1447

 

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto: Sukeltajaliitto haluaa nostaa huomion kohteeksi ympäristönsuojelulliset asiat ja jakaa palkinnon tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle toiminnalle, jossa myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli.Sukeltajaliitto haluaa kiinnittää huomiota ympäristön tilaan, roskaamiseen, muovien käyttöön ja vahvistaa yhteistyön voimaa erilaisissa ympäristöhankkeissa. Sukeltajaliitto haluaa myös tehdä aiempaa näkyvämmäksi sukeltajien ympäristön hyväksi tekemää työtä ja lisätä sen arvostusta.Aiemmat saajat: 2016 Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, VELMU, 2017 Pelastakaa Kaukajärvi ry, 2018 Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtuma, 2019 Ismo Marttinen.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita