Uutiset

Julkaistu 5.10.2019

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto 2019 Ismo Marttiselle saimaannorpan suojelutyöstä

Taipalsaarelainen sukeltaja Ismo Marttinen on tehnyt vapaaehtoistyötä saimaannorpan suojelemiseksi pitkäjänteisesti jo 40 vuotta, vuodesta 1979 alkaen. Tuona aikana norppakanta on yli kaksinkertaistunut, johon Marttisen työllä on ollut merkittävä vaikutus. Hän on ollut mukana pesälaskennoissa, apukinostöissä ja pesäsukelluksissa sekä avustanut tutkimusta. Marttinen vastaa WWF:n norpansuojelutyön käytännön toteutuksesta eteläisellä Saimaalla ja on myös WWF Suomen hallituksen jäsen.

Palkinto tuli Marttiselle yllätyksenä.
– Huomionosoitus lämmittää aina mieltä. Koen tämän kiitoksena vapaaehtoistyölle luonnonsuojelun parissa.
Marttinen tunnetaan Saimaan seudulla lappeenrantalaisen Saimaan Norpat Urheilusukellusseura ry:n aktiivijäsenenä. Sukellusharrastus sai alkunsa nimenomaan saimaannorpan suojelusta.
– Tässä suojelutyössä tarvitsen tutkimussukeltajan taitoja ja joskus hieman enemmänkin. Vuosittaisen kannan arvioon liittyy norpan pesäpohjien tarkastussukelluksia, ja kannanseurantatöissä olen joutunut usein tekemään sukeltaen kehäetsintää Saimaan selkien miellyttävässä mutapohjassa norpanraatoja etsiessäni.
– Työ jatkuu. Vaikka saimaannorpalla menee nyt paremmin, niin nyt vasta alkaa vähän kerrassaan nähdä, mihin pitkäjänteinen työ voi johtaa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanlainen, kanta on vain noin 400 yksilöä koko Saimaalla ja kannan säilyvyys on suojelutoimien varassa vielä pitkään. Tulevaisuus näyttää siis valoisammalta, mutta meitä vapaaehtoisia kyllä tarvitaan vielä pitkään.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto; Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. Palkinto jaettiin Ismo Marttiselle Sukeltajaliiton syyskokouksessa 5.10. Helsingissä.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto: Sukeltajaliitto aloitti vuonna 2016 täyttäessään 60 vuotta uuden perinteen jakamalla ensimmäistä kertaa Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnon. Ympäristöpalkinnon myötä Sukeltajaliitto haluaa nostaa huomion kohteeksi ympäristönsuojelulliset asiat ja jakaa palkinnon tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle toiminnalle, jossa nimenomaan myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli. Jakamalla ympäristöpalkinnon Sukeltajaliitto haluaa kiinnittää huomiota ympäristön tilaan, roskaamiseen, muovienkäyttöön ja vahvistaa yhteistyön voimaa erilaisissa ympäristöhankkeissa. Sukeltajaliitto haluaa myös tehdä aiempaa näkyvämmäksi sukeltajien ympäristön hyväksi tekemää työtä ja lisätä sen arvostusta. Aiemmat saajat: 2016 Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, VELMU, 2017 Pelastakaa Kaukajärvi ry, 2018 Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtuma.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita