Uutiset

Julkaistu 22.10.2018

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtumalle

Palkinto jaettiin Sukeltajaliiton syyskokouksessa Tampereella 20.10.2018. Palkintoa vastaanottamassa olivat tapahtuman puuhamies Jouko Moisala ja sukeltaja Miro Aarnio sukellusseura Aboa Aquanauts ry:stä.

Aurajoen perinteikäs siivoustapahtuma on toteutettu säännöllisesti jo yli 25 vuoden ajan. Tapahtuma on osa Turun päivän ohjelmaa, se tavoittaa suuren yleisön ja toimii samalla myös ympäristökasvattajana. Jokavuotisen tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, että Aurajoki ei saa olla kaatopaikka vaan vaalimisen arvoinen kulttuurijoki kaupungin sydämessä. Samalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että roskaaminen aiheuttaa ympäristöhaittojen lisäksi turhaa siivoustyötä ja kustannuksia.

Vapaaehtoiset sukeltajat sukeltavat sameasta jokivedestä kaikkea mahdollista sinne heitettyä romua. Aiempina vuosina joen uumenista on löytynyt muun muassa lähes 1000 polkupyörää, puistonpenkkejä, liikennemerkkejä, kännyköitä, ostoskärryjä sekä lukemattomat määrät pulloja ja juomatölkkejä. Rannalle nostetut romut lajitellaan ja toimitetaan kierrätykseen.

Vuoden 2018 tapahtuma järjestettiin Turun päivänä 16.9. ja tapahtuman järjestäjänä toimivat Turun seudun sukeltajat, Aurajokisäätiö, DG-Diving Group, Itämerihaaste, Kahvila Paawo, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Saaristomeren Suojelurahasto, Turun Seudun Hyötykuljetus ja Ursuk Oy.
– Sukeltajaliiton palkinto on iso kiitos kaikille, jotka ovat vuosien saatossa olleet mukana järjestämässä Aurajoen siivoustapahtumaa. Tapahtuma on hieno osoitus siitä, mitä eri toimijoiden yhteistyöllä voidaan saada aikaan. Palkinnon myötä tapahtuma saadaan sukeltajien tietoisuuteen myös valtakunnallisesti. Toivon, että se inspiroi tapahtuman järjestämiseen myös jatkossa, hankkeen puuhamiehenä toimiva Jouko Moisala toteaa.

Moisalan mukaan Aurajoen siivoustapahtuman perimmäisenä tarkoituksena ei ole ollut vain joen siivoaminen vaan asukkaiden herätteleminen.
–Tapahtuma on haluttu järjestää keskeisellä paikalla, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monta silmäparia. Joesta nousevan roskan ja romun määrä havahduttaa kaupunkilaiset ainakin hetkeksi – joka kerta, Moisala tietää.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto. Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita