Uutiset

Julkaistu 31.3.2014

Sukellusonnettomuus Kaatialassa

Tiedote: Laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunta, onnettomuustutkintatyöryhmä

Sukeltaja menehtynyt Kaatialassa

Tiedot perustuvat ainoastaan menehtyneen sukeltajan kouluttajana toimineen henkilön antamiin tietoihin. Sukeltajaliitto tai sen alaiset työryhmät eivät ole virallisia tutkintatahoja. Tämä lisäys on päivitetty 31.8.2016.

Kuortaneella, Kaatialan louhoksella sattui lauantaina 29.3.2014 kuolemaan johtanut sukellusonnettomuus. Sukellusoppilas oli suorittamassa kaivossukeltamisen kurssia, ja käynnissä oli kurssin 4. sukellus. Tunnelin sisällä, hyvin lähellä avoveden rajaa ja noin 30 metrin syvyydessä, oppilas meni vastaamattomaksi paniikkikohtauksen vuoksi. Toinen kurssin oppilas seurasi vierestä kouluttajan yrittäessä saada kontaktia oppilaaseen. Ennenpitkää oppilas tiputti annostajan suustaan, ja vaikka kouluttaja sai annostajan takaisin oppilaalle sekä tuotua hänet ns. tajuttoman uhrin nousuproseduurilla pintaan, ei oppilas vastannut enää kontaktiin. Pinnalla oppilasta yritettiin elvyttää koko ajan ennen ambulanssin tuloa. Poliisille on annettu paikallaolijoiden lausunnot tapahtuneesta.

Sukeltajaliiton Laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunnan nimitetty onnettomuustutkintatyöryhmä pyrkii keräämään ja analysoimaan tietoja Suomessa ja suomalaisille tapahtuneista sukellusonnettomuuksista. Suomessa tapahtuu keskimäärin 2.4 laitesukelluskuolemaa vuosittain (viimeisen 20 vuoden otos), noin 40'000 harrastajaa kohden. Onnettomuuksien tiedot kerätään poliisin toimesta ja toimitetaan omaisille. Sukeltajaliitto tilastoi näitä tietoja saamiensa vapaaehtoisraporttien pohjalta. Tietoja kerätään valistustyöhön sekä koulutuksen kehittämiseen, ja yhteistyötä tehdään muiden pohjoismaisten sukellusjärjestöjen kanssa.


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita