Sve | En | Ru

Keski-Karjalan Sukeltajat

Keski-Karjala ja erityisesti Kitee tunnetaan sukeltajien keskuudessa kirkkaista järvistään kuten Puruvesi ja Pyhäjärvi, sekä lammistaan. Seutukunnan suosituin sukelluspaikka on Valkiajärvi, jonka kalaparvet ja kristallinkirkas vesi houkuttelevat sukeltajia ja sukelluskuvaajia ympäri Suomen. Järven maksimisyvyys on noin 34 metriä ja näkyvyys on kaikkina vuodenaikoina hyvä tai erinomainen. Vaakanäkyvyys on parhaimmillaan kymmeniä metrejä. Hauet ja ahvenparvet näyttäytyvät sukeltajille varmimmin heinä- ja elokuussa. Rapuja ja mateita näkee lähes aina, kun huomaa kurkistella kivien koloihin.

Seuralla on sukellustukikohta Kiteen Valkiajärvellä. Paikanpäällä on laituri, nuotiopaikka, katos pukeutumista varten sekä ulkohuussi. Autolla pääsee lähelle sukelluspaikkaa. Valkiajärvellä voi nähdä runsaasti mm. haukia ja ahvenparvia 0-6 metrin syvyysalueella. Sukellustukikohdassa on myös köydellä merkitty sukellusrata, joka alkaa noin 4 metrin syvyydellä olevalta lavalta. Radan voi kiertää siten, että maksimisyvyydeksi tulee noin 16 metriä. Radalta voi poiketa köyttä pitkin myös noin 30 metrin maksimisyvyyteen. Kohde soveltuu myös vähemmän sukeltaville sekä VA-kuvauksen harrastajille. Näkyvyys heinä-elokuussa on hyvä ja sukelluksilla ei tarvitse välttämättä valaisinta.

Seuran jäseniä on paikan päällä ohjelman mukaisina aikoina opastamassa sukeltajia. Keski-Karjalan Sukeltajien tukikohdan lisäksi Valkiajärvellä on toinenkin sukelluspaikka, jonne opastetaan halukkaita sukeltajia. Seuralla on paikanpäällä retkikompressori ja tarvittaessa pulloja voidaan täyttää kootusti myös seuran tiloissa Kiteen keskustassa.

Seuran tukikohdassa voi sukeltaa omatoimisesti myös muina kuin ohjelmaan merkittyinä aikoina.

Ajo-ohje Valkiajärvelle: 6-tietä noin 3 km Pajarinhovista etelään. 6-tieltä ”Himo/Nivunki”-tietä noin 2 km, jonka jälkeen pikkutietä vasemmalle (tien reunassa opasteena vihreä räpylä), jota n. 500 metriä tien päähän rantaan.

Vierailevien sukeltajien ja ryhmien opastuksesta sekä säiliöiden täytöstä huolehtii ajalla 24.6-12.8. yhteyshenkilönä Niko Silvennoinen p. 045 122 0331 / niko.silvennoinen101 (at) gmail.com. Niko avustaa tarvittaessa myös sukellusjärjestelyissä paikan päällä.

Jälki-ilmoittautumiset 27.7. alkaen Arto Möttöselle p. 040 055 7932 (varalla Erno Olkkonen p. 044 585 2833)

Lisätietoja seurasta ja lähiseudun rantasukelluskohteista www.keskikarjalansukeltajat.fi.

ahvenet kuva 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita