Sve | En | Ru

Miksi sukellusharrastus?

  • Sukellus avaa lapselle ja nuorelle kokonaan uuden maailman valloitettavaksi.
  • Lapset yleensä nauttivat vedessä olemisesta.
  • Sukellusharrastuksessa vedestä tulee tuttu elementti ja lapsi oppii turvallisuutta lisääviä vesitaitoja.
  • Lajia voi harrastaa rennosti ja leikinomaisesti, ja taitojen kehittyessä siitä löytyy myös haastetta sekä mahdollisuus kilpailemiseen.
  • Sukellus on koko perheen harrastus ja sopii kaikille vauvasta vaariin.
  • Ohjaajat ovat koulutettuja ja harrastavat usein lajia itsekin aktiivisesti.
  • Alkuun pääsee varsin edullisesti, eivätkä lasten ja nuorten toiminnan harrastusmaksut nouse iän karttuessa kovinkaan paljoa.

Etsi seurahaulla lähiseutusi sukellusseura, joka järjestää toimintaa lapsille ja nuorille. Katso mitä kaikkia lajeja on tarjolla.

 

Vinkkejä varusteiden hankintaan

Kun lapsi aloittaa sukellusharrastuksen, hänelle hankitaan perusvälineet eli maski, snorkkeli ja räpylät. Välineet ovat henkilökohtaiset, koska niiden tulee istua hyvin. Oikean kokoisilla varusteilla on turvallista ja mukavaa harrastaa. Joissakin seuroissa niitä saa myös lainaksi, ja seuroilla voi olla myös varustekierrätystä ja -kirpputoreja. Uudet varusteet kannattaa hankkia sukellustarvikeliikkeestä, ja pyytää neuvoja asiantuntevalta myyjältä. Myös ohjaajilta voi kysyä vinkkejä. 

Hyvä maski istuu lapsen kasvojen muotoon hyvin ja on tiivis. Kaupassa kannattaa kokeilla erilaisia malleja. Maskin tiiviyttä voi testata näin: maski painetaan kasvoille ja päätä kallistetaan eteenpäin. Samalla lapsi imee nenän kautta ilmaa, jolloin maskin tulisi pysyä kiinni kasvoissa ilman remmiä. Hymyillessä ei saisi avautua rakoja maskin alareunaan. Maskin silikoniremmi saattaa takertua ikävästi tukkaan. Remmin päälle voi laittaa neopreenisen suojan. Maskista tulisi löytyä merkintä T tai Tempered, mikä tarkoittaa, että linssi on karkaistu, eli menee hajotessaan murusiksi eikä teräviksi piikeiksi. Maskia tulisi säilyttää suojakotelossaan.

Snorkkeli ei saa olla liian pitkä, jotta ilma vaihtuu tehokkaasti. Yksinkertainen perusmalli ilman venttiiliä on hyvä lapselle.

Räpylöiksi aloittelijan kannattaa valita umpikantaräpylät, jotka pysyvät hyvin jalassa. Räpylöitä on pehmeämpiä ja jäykempiä malleja, joista aloittelijalle sopivat pehmeät, koska niillä potkiminen on kevyempää eivätkä jalat rasitu liikaa. 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita