Sve | En | Ru

Särki Cup

Aika: 31.8.2024
Paikka: Tampere
Järjestäjä: Tampereen Urheilusukeltajat Ry
Kuvaus:

Kaukajärven virkistävä ja kirkas vesi kutsuu juuri sinut historialliseen kilpailuun Tampereen legendaarisimpaan sukelluskalastuskohteeseen! Särki Cup järjestetään ensi kertaa 31.8. Lajin PR-mielessä ideoitu hoitokalastuskilpailu on suuniteltu yhteistyössä Kaukajärveä isännöivän Vehmaisten osakaskunnan kanssa.

Tampereen helmeä uhataan monesta suunnasta: holtittomat hulevedet, rantarakentaminen ja ilmastonmuutos koettelevat rakkaan järvemme herkkää ekosysteemiä. Järvi on muuttumassa ahvenpainotteisesta vesistöstä särkikalojen temmellyskentäksi. Muun muassa suutari on Kaukajärveen viime vuosikymmenellä ilmestynyt tulokaslaji. Nyt tarvitaan Suolaajien apua!

Kisan ideana on keskittää kalastus särkikaloihin, ja näin ehkä voimme yhdessä saada aikaan muutosta parempaan. Näytetään, että sukelluskalastus todella on se kaikista valikoivin kalastusmuoto!

Tampereen keskeisen sijainnin (näihin kisoihin todellakin pääsee julkisilla) ja järven aloittelijaystävällisten olosuhteiden ansiosta esitämme tämän kisakutsun erityisesti kaikille aloittelijoille ja hieman kokemattomammille kisaajille.

Kisakalat ja rajoitukset

suutari 10 kpl, alamitta 30 cm
särki 10 kpl , alamitta 22 cm
ahven 5 kpl, alamitta 22 cm (maksimipaino 500 g). Osakaskunnan harras toive on, että kisassa saadut ahvenet olisivat mahdollisimman lähellä meidän alamittaa. Keskitytään tällä kertaa enemmän särkikaloihin.
hauki 1 kpl, alamitta 50 cm

kielletyt lajit: taimen ja made

Särkikalat ovat hienoja ruokakaloja, mutta ymmärrettävästi säkillinen suutareita ei ole kaikille se mieluisin kotiinvieminen. Niinpä näissä kisoissa kisajärjestäjä hoitaa saaliin loppusijoituksen niille kaloille, joita et halua viedä mukanasi.

Kisa-alue ja scouttaaminen

Kisat käydään uiden, ja alue on paria poikkeusta lukuunottamatta koko Kaukajärvi. Scouttaamiselle ei juuri ole tarvetta, sillä parhaat alueet kisakalojen yllättämiseen on aivan lähdön edessä.

Kuten muissakin kisoissa, niin pidetään reilu välimatka uimarantoihin sekä ranta-asutuksen laitureihin ja käyttäydytään fiksusti muita vesillä olijoita kohtaan. Kaukajärven keskellä kulkee soutajien ja melojien harjoitusrata, jonka sisällä kalastaminen on kielletty. Radan saa ylittää mahdollisia soutajia/melojia häiritsemättä. Huomioitavaa on myös se, että Kaukajärvellä moottoriveneiden (myös sähköperämoottori) on kielletty. Mahdollisen scouttaamisen suosittelen tekemään autolla ja uiden, järven lähellä olevia parkkipaikkoja on mm. Kangasalan päädyssä.

Kaukaniemen scouttaamiseen

"Bandidoksen ranta"

Tampereen päädyssä veteen pääsee vaikka Riihiniemen uimarannan parkkipaikalta, mutta menkää veteen niemen kärjestä, kauempana mahdollisista uimareista.

Parkkipaikka Myös tien varteen Kaukajärven uimastadionin edessä voi pysäköidä.

Maksut

Kisa-aika on 5 h klo 11-16, ja kisaa varten tulee olla maksettuna valtion kalastuksenhoitomaksu, Sukeltajaliiton kilpailulisenssi sekä kisamaksu 20 €.

Saunamahdollisuutta selvitellään (julkinen sauna omakustanteisesti). Myös turvavene koitetaan saada partioimaan alueelle.

Tervetuloa nauttimaan Kaukajärvestä ja kauden viimeisestä yhteisöllisestä kotimaan kisasta samanmielisten kalamiesten seurassa!

Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin, laita rohkeasti viestiä miettinenseveri@gmail.com.

Kalapaikoista

Kaukajärven särkikalat viihtyvät lajinomaisesti matalahkossa vedessä. Parhaita kalapaikkoja ovat vedenalaiset niemet ja matalammat lahdet, joita kaukajärvessä on kolme. Etelä- ja pohjoisranta ovat melko äkkisyviä, mutta varsinkin etelärannan kivikot ovat hyviä ahvenpaikkoja. Pohjoisranta on täynnä rantatontteja, eli ollaan fiksuja ja ei mennä ihan rantaveteen talojen edessä. Kisakaloja löytyy muutenkin paremmin muilta alueilta. Kaukaniemen kaatuneiden puiden alta voi myös tavoittaa hyvänä päivänä kaikki kisassa hyväksytyt lajit.

Julkisilla paikalle

Tampereelle pääsee todella kätevästi junalla ja bussilla. Keskustasta linja 40 (Kangasalan suuntaan) tuo sinut suoraan lähdön eteen, jää pois Kristilla -nimisellä pysäkillä. Kävelymatkaa jää ehkä satakunta metriä. Bussin numero 10 päätepysäkki on myös lähellä Kaukajärveä, sieltä tosin tulee vähän enemmän kävelymatkaa. Kysy myös kimppakyytejä miettinenseveri@gmail.com.