Sve | En | Ru

Gustav Adolfin hylkypuisto

Kuvaus

Kronprins Gustav Adolfin hylkypuisto sijaitsee Helsingin edustalla. Puisto on merkitty poijulla, johon vene voi kiinnittyä. Hylkyaluetta kiertää opasköyden yhdistämänä tietopolku, jonka varrella on linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin historiasta ja laivan rakenteesta kertovia tauluja.

Hylyn keulassa ja perässä on nousu- ja laskeutumisköydet sukeltajia varten. Syvyyttä on 19–21 metriä, ja pohja on moreenia ja hiekkaa. Hylyllä ei ole yleensä haittaavia virtauksia, Näkyvyys vaihtelee 1–10 metriin, normaalisti se on 4–6 metriä.

Hylky on levinnyt 100 x 100 metrin alueelle. Tammisten rakenneosien, peräsimen ja rungon alaosan lisäksi hylystä löytyy yli 70 tykkiä, kaksi ankkuria ja pahoin tuhoutunutta esineistöä.

Ennen sukeltamista tulee tutustua puiston järjestyssääntöihin ja sukeltajan karttaan. Puistossa liikutaan seuraamalla vedenalaista köysipolkua. Hylkyyn voi tutustua niin läheltä kuin se hylkyä vahingoittamatta on mahdollista.

Hylkypuiston ohi kulkevat suuret alukset saattavat aiheuttaa korkeita aaltoja, joten veneeseen tulee jättää vahti sukelluksen ajaksi. Puistosta vastaa Museovirasto ja sinne on vapaa pääsy. Puisto avataan kesäkuussa ja suljetaan ennen syysmyrskyjä.

Kenelle sopii

Kohteella voi aloittelijakin sukeltaa miellyttävästi ja turvallisesti.

Sijainti

Gustav Adolfin hylky sijaitsee Helsingin kaupungin vesialueella, noin 3,5 merimailia Harmajan majakasta etelä-lounaaseen. Puiston koordinaatit ovat (WGS84) 60°03.010 N, 24°55.445 E.

Kuvia ja videoita

 

 

Kuvat Stig Gustavsson

Lisätiedot

Museovirasto

Hylyt.net

Onko tiedoissa virheitä? Haluatko täydentää tietoja tai lisätä listalle uuden kohteen? Ota yhteyttä kristiina.karila at sukeltaja.fi

 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita