Sve | En | Ru

Vapaasukellus

Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitetta. Kokenut vapaasukeltaja voi tehdä usean minuutin pituisia sukelluksia rentoutumalla ja liikkumalla veden alla kevyesti happea säästäen. Keskittyminen sukellukseen rentouttaa mieltä ja kehoa. Vapaasukellus tarjoaa myös keinon päästä liikkumaan vedenalaisessa maailmassa lähes tasa-arvoisena sen asukkaiden kanssa.

Varusteet

Alussa varusteiksi riittävät uima-asu ja -lasit tai maski. Vapaasukeltaa voi joko räpylöillä tai ilman. Lisäksi voi käyttää nenäklipsiä. Painojen avulla; painovyöllä tai kaulapainolla kompensoidaan kehon kelluvuutta.
Avovesissä tarvitaan lisäksi sopiva hupullinen märkäpuku lämpötilan mukaan, hanskat ja sukat sekä merkkipoiju varoittamaan muita vesillä liikkujia vapaasukeltajasta.

Lajit

  • pituussukellus ilman räpylöitä
  • pituussukellus räpylöillä
  • hengenpidätys 


Kurssit 

 

Introkurssi

Yhden päivän tai muutaman tunnin johdantokurssi vapaasukellukseen. Ei kortitusta eikä läpäisyvaatimuksia.

 

AIDA*Alkeiskurssi, jossa lähdetään aivan perusteista. Sopii hyvin henkilöille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta sukelluksesta. Suomessa järjestetään AIDA* kurssien sijasta Intro-kursseja, koska ne voidaan säätää vapaammin ryhmän tavotteiden ja taustan mukaan.

 

AIDA**
Peruskurssi, jota voi suositella suoraan henkilöille, joilla perustaidot kuten räpylöillä uinti, paineentasaus ja taitto ovat jo tuttuja; tai joilla on taustaa muista vesilajeista kuten uinti, uppopallo, räpyläuinti tai laitesukellus.

AIDA ***

Jatkokurssi, jolla perehdytään syvällisemmin erityisesti avovesisukellukseen ja harjoitteluun.

AIDA ****

Edistynyt kurssi, jolla syvennetään tietoja ja taitoja entisestään, erityisesti syvyyssukelluksesta. Kurssilla painotetaan myös tapahtumien suunnittelua ja johtamista sekä vastuun ottamista. Kurssin jälkeen oppilas voi toimia apukouluttajana ja osallistua kouluttajakurssille.

AIDA Instructor

Kouluttajakurssi


Kilpailut

Sukeltajaliiton vapaasukellusvaliokunta järjestää vuosittain SM-kilpailut, ja vuonna 2016 Suomi sai ensimmäistä kertaa järjestettäväkseen lajin MM-kilpailut Turussa. Suomi on mukana vuosittain EM- ja MM-kisoissa, jotka järjestetään vuorotellen yksilö- ja joukkuekilpailuina. Suomi on menestynyt erinomaisesti kansainvälisen tason kilpailuissa.

Lisätietoja lajista www.freediving.fi ja vapaasukelluksen lajiryhmältä.

Vapaasukellus Facebookissa


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita