Sve | En | Ru

Nuoret tutkijat Italiassa

DAN (Divers Alert Network) on sukeltajille tuttu vakuutuksista, mutta DAN on myös maailman huippuja sukellusturvallisuuden parantamisessa tutkimuksen keinoin. DAN tekee ja tukee tutkimusta aktiivisesti ympäri maailmaa ja osallistuu Suomessakin tehtäviin tutkimuksiin.

DAN Europe järjesti heinäkuussa kolmen viikon pituisen kurssin nuorille sukelluslääketieteestä kiinnostuneille tutkijanaluille. Kurssi pidettiin Italian itärannikolla sijaitsevassa DAN Europen toimistossa Roseto Degli Abruzzissa. Olen neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Turun yliopistosta ja kirjoitan opinnäytetyöni DAN Europen tutkimuksesta osallistuen tutkimukseen itsekin. Ohjaajani sai vihiä DANin järjestämästä kurssista, jolle sitten pyrin. Kurssi olikin oiva tilaisuus hankkia tutkimuksessa tarvittavia taitoja ja saada kattava teoriapohja sukellusfysiologiaan ja -tutkimukseen. Kurssi huipentui sukeltajien datankeräämistilaisuuteen Tremiti-saarilla, jossa pistettiin teorian ja käytännön tuntemus testiin.

 

Reissun ensimmäinen päivä meni pitkälti DANin esittelyssä ja muiden kurssilaisten jännittämisessä. Saimme kierroksen toimistossa ja kuulimme monia esitelmiä DANin toiminnasta niin tutkijaorganisaationa kuin vakuutusyhtiönäkin. Opimme muun muassa DANin Emergency Hotline -palvelusta, joka päivystää vuorokauden ympäri ja auttaa sukellusonnettomuuksiin joutuneita. Muut opiskelijat olivat tulleet ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloistakin asti. Suurin osa oli lääketieteen saralta, mutta mahtui mukaan pari insinööriäkin. Alun jännitys laukesi nopeasti yhteisen sävelen löydyttyä, ja seuraavan parin viikon aikana meistä hitsautui tiivis ryhmä. Suurin osa vapaa-ajasta kului kurssilaisten kanssa käydessä lähikaupungeissa, vuoristossa, rannalla ja Roomassakin asti.

Kaksi ensimmäistä viikkoa vierähti suurimmaksi osaksi luentojen parissa. Luennoitsijoina meille toimivat sukellustutkimuksen kärkinimet kuten Alessandro Marroni, Constantino Balestra, Jacek Kot, Salih Murat Egi ja Massimo Pieri. He kertoivat tekemästään tutkimuksesta sukelluksen saralla omien erikoisalojensa näkökohdista. Oli hienoa kuulla, miten sukellustutkimus on kehittynyt heidän elinaikanaan ja mitä sen tulevaisuuteen kuuluu.

Teimme luentoviikkojen aikana myös BLS-D-kurssin (Basic Life Support + Defibrillator) hätätilanteiden varalta. Luennot keskittyivät pääsääntöisesti käytännönläheisellä tasolla tutkimuksen tekemiseen ja sukellusturvallisuuden parantamiseen, mutta kuulimme myös hyvin mielenkiintoisia esitelmiä hyperbaarisen ympäristön vaikutuksista kehon kudoksiin, fysiologiaan ja neurologiaan. Luentojen lähtökohta oli pääosin virkistyssukellus, sillä suuri enemmistö sukeltajista on virkistyssukeltajia. Siihen paneutumalla saadaan tehokkaimmin vähennettyä sukellusonnettomuuksia. Lisäksi pääosa DANin keräämästä datasta on virkistyssukelluksilta. Saimme kuitenkin kuulla myös tekniikkasukelluksesta ja vaativampien sukellusten vaikutuksista, kuten esimerkiksi HPNS:ästä (high pressure nervous syndrome, ”helium tremors”), sekä saturaatiosukelluksista.

Kahden viikon jälkeen meidän oli aika lähteä Tremiti-saarille suorittamaan käytännön osuutta kurssista. Saaret tuntuivat melkein trooppisilta palmuineen ja kirkkaine vesineen, heinäsirkat huusivat yötä päivää ja lämpötilat huitelivat 35 asteen tienoilla. Näkymät olivat mahtavat, ja San Nicolan saaren keskiaikaiset linnoitukset antoivat saarelle omanlaisen tunnelmansa. Käytännön harjoittelu sujui jouhevasti ja meille kurssilaisillekin tuli mahdollisuus käydä mittausten välissä sukeltamassa paikallisen sukelluskeskuksen kanssa. Olimme opetelleet luentoviikkoina mm. kuplien etsimistä sukeltajien verenkierrosta doppler-laitteen avulla, verikokeiden ottamista, sydämen ultraäänitutkimusta ja tietojen lisäämistä DANin tietokantaan. Viikon päätteeksi saimme DAN Research Specialist -sertifikaatin.

Kaiken kaikkiaan nautin kurssista suunnattomasti, italialainen ruoka, kulttuuri ja ihmiset tekivät kokemuksesta mahtavan, eikä Suomessa ole yhtä helppoa saada näin tasokasta ja asiantuntevaa opetusta niinkin marginaalisesta tieteenhaarasta kuin sukelluslääketiede. Kurssi antoi myös erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen kansainvälisen sukellustutkimusyhteisön ja nuorten tulevien tutkijoiden kanssa. Suosittelisin harjoittelua asiasta kiinnostuneelle tutkijanuralle tähtäävää nuorta akateemikkoa ja sukeltajaa osallistumaan kurssille, tällaista kokemusta ei muualta saa!

Teksti: Wilhelm Piispanen
Kuvat: Wilhelm Piispasen arkisto

Lääketieteen opiskelija WiIhelm Piispanen vietti heinäkuussa kolme viikkoa Italiassa DAN Europen harjoittelussa. Harjoittelu oli suunnattu nuorille sukelluslääketieteestä kiinnostuneille tutkijanaluille.


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita