Sve | En | Ru

Hylkysukeltajan Suomi

Suomi on kansainvälisestikin ajateltuna hylkysukeltajan paratiisi. Saaristojemme karikkoiset vedet ovat koituneet aikojen saatossa satojen laivojen turmioksi.
Vanhat puuhylyt ovat säilyneet Itämeressä poikkeuksellisen hyvin, sillä muualla maailmalla puuhylkyjä tuhoava laivamato ei viihdy Itämeren vähäsuolaisessa murtovedessä. Hylkyjä on kaikilla vesialueilla ja kaikissa sukellussyvyyksissä, joten sekä aloittelijalle että edistyneemmälle sukeltajalle löytyy sopivan tasoisia kohteita.
 

Saako hylyillä sukeltaa?

Suomessa sukeltaminen hylyillä on pääsääntöisesti sallittua. Joitakin rajoituksia kuitenkin on.

Muinaismuistolain rauhoittamat hylyt
Vanhoille muinaismuistolain rauhoittamille kohteille saa sukeltaa vapaasti lukuunottamatta neljää vedenalaista muinaisjäännöstä, joilla on suoja-alue, ja joilla kaikki sukeltaminen on luvanvaraista.
Kohteet ovat St. Nikolai Kotkassa; St. Mikael, Vrouw Maria ja Gråharun Länsi-Turunmaalla.
Sukellusluvan näille hylyille myöntää Museovirasto. Kaikkien muinaismuistolain rauhoittamien kohteiden systemaattinen tutkimus esimerkiksi mittaamalla tai valokuvaamalla on myös luvanvaraista.

Alle satavuotiaat sotahylyt
Alle satavuotiailla sotahylyillä saa pääsääntöisesti sukeltaa. Niitä ei kuitenkaan varsinaisesti suojele mikään laki, mutta niillä on selkeä historiallinen arvo, joten vastuullinen ja hylkyjä kunnioittava sukellustapa on ensiarvoisen tärkeää.
Osalla hylyistä on luvanvaraista sukeltaa. Luvat myöntää Sotamuseo

 

Jos löydät vanhan hylyn...

1. Jos löydät vedestä, rannalta, kosteikosta tms. paikasta vanhalta vaikuttavan hylyn, hylyn osan, ruuhen, muun ihmisen tekemän rakenteen tai isokokoisen, hankalasti liikuteltavan esineen, merkitse muistiin löydön tarkka sijainti: koordinaatit, löytämistä helpottavia ympäristön tuntomerkkejä ja linjoja sekä löydön sijaintisyvyys.

2. Mikäli mahdollista, tee havaintoja kohteen ulkomuodosta, koosta ja materiaalista, ja merkitse havaintosi muistiin.

3. Älä vahingoita tai kaivele kohdetta. Älä siirtele osia.

4. Älä nosta esineitä tai hylyn rakenneosia löytökokonaisuudesta. Vedessä pitkään olleet esineet ja rakenneosat vahingoittuvat tai jopa tuhoutuvat, jos ne pääsevät kuivumaan hallitsemattomasti ilman konservaattorin käsittelyä.

5. Ilmoita löydöstä puhelimitse, sähköpostitse tai postitse löytöilmoituskaavakkeella Museovirastolle. Voit ilmoittaa siitä myös lähimpään maakuntamuseoon.

 

Helli hylkyjämme!

Sukeltajaliitto, Suomen merimuseo, Museovirasto, Hylyt.net ja Suomen meriarkeologinen seura haluavat yhdessä edistää hyviä hylkysukellustapoja. Helli hylkyjämme -kampanjan tavoitteena on hylkyjen säilyttäminen myös tuleville sukeltajasukupolville.

Vaalimisfilosofia:

1. Hylyt tarinoina
Hylyt kertovat menneiden aikojen merielämästä, kaupankäynnistä ja sotahistoriasta eli ihmisistä, jotka olivat täällä ennen meitä. Tarinan palaset ovat hylyssä, sen rakenteissa ja esineissä sekä ympäristössä.

2. Hylyt hautapaikkoina
Merionnettomuuksissa on kuollut ihmisiä. Kunnioitetaan laivojen mukana hukkuneiden viimeistä leposijaa.

3. Hylyt biologisina riuttoina
Hylyistä tulee osa ympäröivää luontoa ja ne ovat sopivia elinpiirejä merieläimille ja -kasveille. Suojellaan myös vedenalaista luontoa.

4. Välitä itsestäsi, perheestäsi ja ystävistäsi
Varmista että olet asianmukaisesti koulutettu turvalliseen hylkysukeltamiseen. Ota huomioon, että hylyissä saattaa takertumisvaaran lisäksi olla vaarallista lastia tai ammuksia.

5. Jaa kokemuksesi
Me Itämeren ja Suomen tuhansien järvien sukeltajat olemme etuoikeutettuja päästessämme tutustumaan erilaisiin hylkyihin. Jaa kokemuksesi heille, joilla ei ole pääsyä vedenalaiseen maailmaan.

6. Hylyillä on tulevaisuus
Sukellusvälineet ja -tekniikat sekä merenpohjan tutkimuksen menetelmät kehittyvät koko ajan. Säilytetään hylyt elämyksellisinä sukelluskohteina ja tiedon lähteinä myös tuleville sukeltajasukupolville.

 

 

 

 

 


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita